De beurs vandaag ECB verhoogt beleidsrente met 0,5% ● koersen groeiaandelen schieten omhoog ● obligatiekoersen nog veel meer

vrijdag 3 februari 2023

De beurs van 3 februari 2023, 9.11 uur
  • ECB verhoogt de beleidsrente met 0,5%, maar laat ruimte voor ‘dovish’
    interpretatie
  • Het gevolg: de koersen van groeiaandelen schieten omhoog, onder aanvoering van Meta
  • Obligatiekoersen stegen nog sneller, in anticipatie op een minder krap monetair beleid

Wat krijg je als je artificiële intelligentie combineert met algoritmes en handelscomputers? Nou, hele bijzondere koersbewegingen op financiële markten. Nu draai ik al best een poosje mee in dit 'circus', maar gisteren was een memorabele dag. En voor de verandering weer eens een positieve-, tenzij je cash staat of 'short' bent. Ik heb het bijna met ze te doen.

ECB toont zich ‘hawkish’ met een ‘dovish’ randje

Wat was er aan de hand? De Europese centrale bank (ECB) verhoogde de beleidsrente, zoals verwacht, met 50 basispunten naar 2,50% (depositorente) en kondigde gelijk aan dat we in maart eenzelfde verhoging kunnen verwachten. Dat laat weinig ruimte voor een andere interpretatie dan dat de ECB nog steeds 'hawkish' is. In de toelichting van voorzitter Lagarde zat echter wel ruimte voor een andere, meer ‘dovish’ interpretatie. Het besluit van de rentverhoging met 50 basispunten was namelijk niet unaniem en de aangekondigde renteverhoging in maart is volgens Lagarde niet 'in steen gebeiteld'. Bovendien zal vanaf dat moment het beleid 'data afhankelijk' zijn. Dat is het natuurlijk altijd, maar geeft wel aan dat er ruimte is om het tempo van renteverhogingen te verlagen of zelfs te pauzeren. Als je die opmerkingen aan computers overlaat en er een snufje eigen mening van beleggers aan toevoegt, krijg je de extreme koersbewegingen zoals we die gisteren zagen.

Koersen stijgen spectaculair, vooral die van obligaties

De obligatiekoersen stegen nog veel meer dan de aandelenkoersen. In anticipatie op een minder krap beleid van de ECB schoten de koersen van eurostaatsobligaties omhoog en daalden de rentes als een baksteen. De Duitse tienjaarsrente daalde met 20 basispunten, de sterkste daling sinds 2011. De tweejaarsrente daalde met 18 basispunten naar 2,50%, gelijk aan het huidige beleidsniveau (depositorente). De rentedaling werd ook nog eens gesteund door de Bank of England (BoE), die na de verwachte renteverhoging van ook 50 basispunten naar 4%, niet alleen waarschuwde voor aanhoudend hoge inflatie maar tegelijkertijd hintte op een pauze. Toen waren de stieren pas echt los: de Italiaanse tienjaarsrente daalde met maar liefst 39 basispunten naar 3,90%. De euro werd even meer dan 1,10 (EUR/USD) waard tegenover de dollar om vervolgens weer terug te vallen naar 1,091.

Lagere rentes geven aandelenkoersen een extra boost

De Europese aandelenbeurzen kregen een extra boost door de lagere rentes, waarbij de reële Duitse tienjaarsrente weer negatief werd (-0,11%). Vorig jaar was het vooral de stijging van de reële rente die waarderingen van risicovolle beleggingen, waaronder aandelen, omlaag duwde. Nu gebeurt het tegenovergestelde. Het waren dan ook de aandelen en sectoren die vorig het sterkste zijn afgestraft die gisteren de grootste koersstijging lieten zien, zoals beursgenoteerde vastgoedaandelen (+6,9%), IT-aandelen (+5,1%) en aandelen uit de sector duurzame consumentengoederen (+3,2%). Aandelensectoren die vorig jaar juist goed presteerden, zoals energie (-1,9%), gezondheidszorg (-0,3%) en dagelijkse consumentengoederen (-0,2%) die worden beschouwd als defensieve aandelen, deelden gisteren niet mee in de feestvreugde. De beurzen zijn (dus) net als vorig jaar volledig rente gedreven. En toch zien we ruimte voor verder koersherstel door een positieve herwaardering (hogere koerswinstverhoudingen), mits de reële rente verder daalt en bedrijfswinsten niet instorten. De Stoxx Europe 600 index sloot gisteren 1,4% hoger op het hoogste niveau sinds april vorig jaar. Sinds het dieptepunt van september is de brede Europese aandelenbeurs bijna 20% gestegen en op weg naar een bullmarkt.

Het aandeel Meta van schlemiel naar winnaar

Over een bullmarkt gesproken: de koers van het aandeel Meta platforms, het moederbedrijf van Facebook en Instagram, schoot gisteren ruim 23% omhoog, naar $188, en is daarmee ruim in koers verdubbeld sinds begin november. Meevallende kwartaalcijfers, goede vooruitzichten en de aankondiging van een stevig aandeleninkoopprogramma kreeg de handen van beleggers op elkaar. De S&P-500 index steeg onder aanvoering van aandelen uit de sector communicatiediensten (+6,7%) met 1,5%. Aandelen uit de sector energie leverden 2,5% in. De Nasdaq 100-index klom met 3,6% naar het hoogste niveau sinds augustus vorig jaar.

Cash lijkt de financiële markten op te stromen

Net als op de Europese beurzen werden aandelen in de VS die vorig jaar het sterkste zijn gedaald vanwege de lagere waardering door de hogere rentes, nu massaal ingeslagen. De angst om 'de boot te missen' overheerste de stemming, waarbij ik sterk de indruk heb dat er een aantal grote partijen zich onvrijwillig als kopers hebben gemeld om hun 'short posities' (waarbij ze speculeren op koersdalingen) te sluiten, of worden 'gedwongen' om mee te doen om geen performance te missen. De kracht van cash dat naar de markt stroomt vergelijk ik weleens met de kracht van water. En wat dat kan doen verbaast iedere keer weer. Enerzijds zijn de koersen sinds begin dit jaar al behoorlijk sterk gestegen en zal er ongetwijfeld een correctie kunnen volgen, anderzijds is er in bepaalde sectoren, vooral bij groeiaandelen, nog slechts en klein deel van de koersdaling van vorig jaar goedgemaakt. Als de inflatie niet onverwachts weer oploopt, de economische groei (met name in de VS) niet verslechtert en de winstgroeivooruitzichten van bedrijven niet dramatisch terugvallen, is er geen reden om pessimistisch te zijn. Het feit dat er bij veel economen, analisten en beleggers scepsis is over de huidige rally, geeft naar mijn mening juist ruimte voor verder koersherstel. De 'paintrade' is overduidelijk omhoog, wat inhoudt dat hogere koersen meer beleggers dwingt om aan de rally mee te doen. Daarom voelen we ons vooralsnog comfortabel met een neutrale weging van zowel aandelen als obligaties.

Op de agenda

  • Inkoopmanagersindices van een reeks eurolanden, de eurozone als geheel en de VS
  • Arbeidsmarktrapport van de VS
  • Kwartaalcijfers van Sanofi, Caixabank en Intesa Sanpaolo

Goed om te weten

Beleggen brengt risico’s en kosten met zich mee. Je kunt jouw inleg of een deel hiervan verliezen. Lees meer over de risico's van beleggen.


Deze publicatie is opgesteld namens ING Bank N.V., en slechts bedoeld ter informatie. ING Bank N.V. betrekt haar informatie van betrouwbaar geachte bronnen en heeft alle mogelijke zorg betracht om ervoor te zorgen dat ten tijde van de publicatie de informatie waarop zij haar visie in deze publicatie heeft gebaseerd niet onjuist of misleidend is. ING Bank N.V. geeft geen garantie dat de door haar gebruikte informatie accuraat of compleet is. De informatie in deze publicatie kan gewijzigd worden zonder enige vorm van aankondiging. Auteursrecht en rechten ter bescherming van gegevensbestanden zijn van toepassing op deze publicatie. Overneming van gegevens uit deze publicatie is toegestaan, mits de bron wordt vermeld. ING Bank N.V. is statutair gevestigd te Amsterdam, handelsregister nr. 33031431, en staat onder toezicht van De Nederlandsche Bank (DNB) en de Autoriteit Financiële Markten (AFM). ING Bank N.V. is onderdeel van ING Groep N.V. 

Disclaimer

Deze publicatie is opgesteld namens ING Bank N.V., gevestigd te Amsterdam en slechts bedoeld ter informatie. ING Bank N.V. is onderdeel van ING Groep N.V. Deze publicatie is geen beleggingsaanbeveling, geen beleggingsadvies noch een aanbieding of uitnodiging tot koop of verkoop van enig financieel instrument. ING Bank N.V. betrekt haar informatie van betrouwbaar geachte bronnen en heeft alle mogelijk zorg betracht om er voor te zorgen dat ten tijde van de publicatie de informatie waarop zij haar visie in deze publicatie heeft gebaseerd niet onjuist of misleidend is. ING Bank N.V. geeft geen garantie dat de door haar gebruikte informatie accuraat of compleet is. De informatie in deze publicatie kan gewijzigd worden zonder enige vorm van aankondiging. Auteursrecht en rechten ter bescherming van gegevensbestanden zijn van toepassing op deze publicatie. Overneming van gegevens uit deze publicatie is toegestaan, mits de bron wordt vermeld. De waarde van uw belegging kan fluctueren. U kunt uw gehele inleg kwijtraken. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. ING Bank N.V. is statutair gevestigd te Amsterdam, handelsregister nr. 33031431 Amsterdam en staat onder toezicht van De Nederlandsche Bank (DNB) en de Autoriteit Financiële Markten AFM). ING Bank N.V. is onderdeel van ING Groep N.V.