De beurs vandaag Aziatische beurzen in mineur ● werkloosheid VS bereikt laagterecord ● inkoopmanagersindices gunstig voor winstverwachtingen

maandag 6 februari 2023

De beurs van 6 februari 2023, 8.51 uur
  • Animositeit tussen VS en China zorgt voor lagere koersen in Azië
  • Arbeidsmarktcijfers voeden vrees dat Fed de rente langer hoog houdt
  • Inkoopmanagersindex hoger dan verwacht, gunstig voor de winstverwachtingen

De verhoudingen tussen de Verenigde Staten en China waren niet al te best en het is er niet beter op geworden na het uit de lucht schieten van een Chinese 'weerballon' boven Amerikaans grondgebied. Het is vanmorgen te merken aan de sfeer op de Chinese aandelenbeurzen. Maar dat is niet het enige.

Sterke arbeidsmarkt wakkert inflatie- en rente-angst aan

Na de veel beter dan verwachte Amerikaanse arbeidsmarktcijfers van afgelopen vrijdag is de vrees dat de Amerikaanse centrale bank (Fed) de beleidsrente verder zal verhogen of langer hoog zal houden, sterk gestegen. En hogere rentes worden niet gewaardeerd door beleggers. De Hang Seng-index noteert op het moment van schrijven 2% lager, de beurs van Shanghai verliest 0,8%. De meeste andere Aziatische beurzen kleuren vanmorgen ook rood. De Koreaanse Kospi-index verliest 1,2% en de beurs van Australië is 0,2% lager gesloten op de eerste dag van de nieuwe week. De dollar noteert inmiddels alweer onder de 1,08 tegenover de euro, na het sterke arbeidsmarktrapport van vrijdag, en de yen is vanmorgen zwakker geworden na berichten dat de opvolger van de huidige gouverneur van de bank of Japan, Kuroda, ook vast zal houden aan een zeer ruim monetair beleid. De zwakkere yen helpt de Nikkei-index vanmorgen wel naar een winst van 0,6%.

Werkloosheid in de VS op het laagste punt sinds 1969

De stemming op Wall Street werd vrijdag bepaald door een verrassend sterk arbeidsmarktrapport van januari. Er zijn vorige maand 517.000 nieuwe banen bijgekomen in de VS, veel meer dan de verwachte 188.000. Het aantal van de vorige twee maanden is bovendien met 71.000 opwaarts bijgesteld. De werkloosheid intussen is gedaald van 3,5% naar 3,4%, het laagste niveau sinds 1969. Analisten rekenden op een stijging naar 3,6%. De meer dan 100.000 werknemers die recent zijn ontslagen bij grote Amerikaanse (IT-)bedrijven hebben blijkbaar snel een nieuwe baan gevonden. En ook nu nog staan er 11 miljoen vacatures open in de VS.

Angst voor looninflatie, uurlonen stijgen wel minder hard

De aanhoudend krappe arbeidsmarkt is goed nieuws voor Amerikaanse consumenten, goed voor tweederde van de economie, maar voedt ook de angst bij beleggers dat de (loon)inflatie hoog zal blijven en de Fed daarom mogelijk langer en dieper op de rem zal trappen. Toch is de stijging van de uurlonen in januari zoals verwacht vertraagd van 0,4% naar 0,3%. Op jaarbasis was er een plus van 4,4% in januari, minder dan de +4,8% in december, maar meer dan de verwachte 4,3%. In een reactie schoten vrijdag de rentes in de VS omhoog, nadat ze eerder in de week juist flink waren gezakt. De Amerikaanse tweejaarsrente steeg met 18 basispunten naar 4,29% in anticipatie op een lang hoog blijvende beleidsrente. De tienjaarsrente steeg met 13 basispunten naar 3,52%.

Inkoopmanagersindices lopen sterk op, gunstig voor winstverwachtingen

De vrees voor een te sterke Amerikaanse economie werd verder gevoed door een veel sterker dan verwachte stijging van de inkoopmanagersindex van de dienstensector. De ISM-services-index is vorige maand hersteld van 49,6 naar 55,2 punten, veel hoger dan de verwachte 50,5 punten. Op basis van deze cijfers is een aanstaande recessie in de VS niet aannemelijk en dat is weer gunstig voor de winstverwachtingen van bedrijven. Toch was het vooral de hogere rente die vrijdag de stemming op Wall Street drukte. Tegenvallende cijfers en/of vooruitzichten van onder andere Amazon (-8,4%) en Alphabet (-3,3%) hielpen de stemming ook niet. De S&P-500 index verloor vrijdag 1% maar sloot de week wel 1,6% hoger af. De Nasdaq verloor 1,6% maar boekte vorige week per saldo nog wel een winst van 3,3% en noteert dit jaar een winst van bijna 15%. De Dow Jones verloor vrijdag 0,4% en blijft dit jaar tot nu toe achter met een plus van 2,3%. Groeiaandelen doen het tot nu toe een stuk beter dan waarde aandelen.

Stoxx Europe 600-index in een bullmarkt

In het kielzog van de Amerikaanse rentes, liepen vrijdag ook de rentes op Europese staatsobligaties op. De Duitse tienjaarsrente steeg met 11 basispunten naar 2,19% en corrigeerde daarmee iets van de extreem sterke daling op donderdag. Desondanks wist de Stoxx Europe 600-index vrijdag 0,3% hoger te sluiten en bevindt zich nu in een bullmarkt. De brede Europese aandelenindex is sinds het dieptepunt van september vorig jaar met meer dan 20% gestegen. Met een winst van 1% steeg de Engelse FTSE 100-index vrijdag zelfs naar een nieuwe recordstand. Zo zie je maar dat economische ontwikkelingen in en land niet altijd parallel lopen aan de beurzen. Bij hoge omzetten steeg de Amsterdamse AEX-index met 0,7% naar het hoogste niveaus sinds begin februari vorig jaar. Je kunt als analist of econoom wel negatief zijn, maar dat heeft je dit jaar en vooral in de afgelopen drie maanden behoorlijk wat rendement gekost.

Op de agenda

  • Duitse fabrieksorders
  • Winkelverkoopcijfers van de eurozone
  • Kwartaalcijfers van onder andere Loews, Fabege, Activision Blizzard en Simon Property Group

Goed om te weten

Beleggen brengt risico’s en kosten met zich mee. Je kunt jouw inleg of een deel hiervan verliezen. Lees meer over de risico's van beleggen.


Deze publicatie is opgesteld namens ING Bank N.V., en slechts bedoeld ter informatie. ING Bank N.V. betrekt haar informatie van betrouwbaar geachte bronnen en heeft alle mogelijke zorg betracht om ervoor te zorgen dat ten tijde van de publicatie de informatie waarop zij haar visie in deze publicatie heeft gebaseerd niet onjuist of misleidend is. ING Bank N.V. geeft geen garantie dat de door haar gebruikte informatie accuraat of compleet is. De informatie in deze publicatie kan gewijzigd worden zonder enige vorm van aankondiging. Auteursrecht en rechten ter bescherming van gegevensbestanden zijn van toepassing op deze publicatie. Overneming van gegevens uit deze publicatie is toegestaan, mits de bron wordt vermeld. ING Bank N.V. is statutair gevestigd te Amsterdam, handelsregister nr. 33031431, en staat onder toezicht van De Nederlandsche Bank (DNB) en de Autoriteit Financiële Markten (AFM). ING Bank N.V. is onderdeel van ING Groep N.V. 

Disclaimer

Deze publicatie is opgesteld namens ING Bank N.V., gevestigd te Amsterdam en slechts bedoeld ter informatie. ING Bank N.V. is onderdeel van ING Groep N.V. Deze publicatie is geen beleggingsaanbeveling, geen beleggingsadvies noch een aanbieding of uitnodiging tot koop of verkoop van enig financieel instrument. ING Bank N.V. betrekt haar informatie van betrouwbaar geachte bronnen en heeft alle mogelijk zorg betracht om er voor te zorgen dat ten tijde van de publicatie de informatie waarop zij haar visie in deze publicatie heeft gebaseerd niet onjuist of misleidend is. ING Bank N.V. geeft geen garantie dat de door haar gebruikte informatie accuraat of compleet is. De informatie in deze publicatie kan gewijzigd worden zonder enige vorm van aankondiging. Auteursrecht en rechten ter bescherming van gegevensbestanden zijn van toepassing op deze publicatie. Overneming van gegevens uit deze publicatie is toegestaan, mits de bron wordt vermeld. De waarde van uw belegging kan fluctueren. U kunt uw gehele inleg kwijtraken. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. ING Bank N.V. is statutair gevestigd te Amsterdam, handelsregister nr. 33031431 Amsterdam en staat onder toezicht van De Nederlandsche Bank (DNB) en de Autoriteit Financiële Markten AFM). ING Bank N.V. is onderdeel van ING Groep N.V.