Fundamentele Analyse: Adidas Adidas

donderdag 25 mei 2023

Isin Valuta K/W Div. rend. Duurzaam Technisch Sector
EUR 0 0.53 Sustainable Textiles, Apparel & Luxury Goo

Adidas heeft bepaald geen topjaar op het gebied van marketing en PR. Ook niet met het kiezen van zijn uithangbord. Met Lionel Messi zit het op sportgebied wel goed, maar de samenwerking met Kanye West is dramatisch verlopen. Wat de koers betreft, is Adidas in het gevecht met Nike echter de grote winnaar. Hoe slechter het nieuws rond Adidas werd, hoe hoger de koers ging. Wel is het zaak dat het concern terugkeert naar winstgevendheid. Dan kunnen beleggers de koers-winstverhoudingen tussen beide concerns beter vergelijken. Nu lijkt het aandeel in ieder geval spotgoedkoop ten opzichte van de Amerikaanse concurrent. Maar na een koersstijging van 30% zou ik er dit jaar niet meer achteraan rennen.

Beste van de rest

Het Duitse Adidas is, na het Amerikaanse Nike, de grootste producent van sportproducten ter wereld. De grootste en meest succesvolle merknaam van het concern is Adidas, goed voor 73% van de totale omzet. De totale omzet kwam in 2022 uit op €22,5 mld.

Verwacht verlies voor Adidas in eerste kwartaal, ook jaar ziet er niet goed uit

Adidas heeft in het eerste kwartaal van 2023 de omzet licht zien dalen en het operationeel een stuk minder goed gedaan. Dit bleek 5 mei uit cijfers van de Duitse sportkledingfabrikant. In het afgelopen kwartaal boekte Adidas een omzet van €5,27 mld, 0,5% minder dan in het eerste kwartaal van 2022 maar wel meer dan de analistenconsensus van €5,06 mld. Het operationele resultaat daalde echter met 86% naar €60 mln. Ook dit was veel beter dan de door de analistenconsensus gevreesde €3,24 mln. De marge daalde van een voor het concern al dramatisch lage 8,2% een jaar eerder naar slechts 1,1%. Maar ook hier werd door analisten met 0,1% al helemaal niets verwacht. Het nettoverlies bedroeg in het eerste kwartaal €39 mln, tegen een nettowinst van €490 mln een jaar eerder en een analistenconsensus van een verlies van €53 mln. Het nettoverlies uit voortgezette activiteiten kwam uit op €24 mln, tegen een winst van €310 mln een jaar eerder. De verschillende regio’s presteerden allemaal rond de consensusverwachting. Voor het lopende boekjaar verwacht Adidas nog altijd een daling van de omzet met 5 tot 10%, wat de fabrikant vooral toeschrijft aan wereldwijde spanningen. Het bedrijf wil de investeringen significant terugbrengen. Verder wordt verwacht dat de voorraad die overbleef van de beëindigde samenwerking met Yeezy waarschijnlijk onverkocht blijft. Daarmee is een bedrag van €1,2 mld aan omzet gemoeid. Daar vloeit op operationeel niveau naar verwachting een verlies van €500 mln uit voort. Dit bedrag werd al verwacht. De totale voorraden zijn jaar op jaar overigens met 25% gegroeid naar €5,68 mld, maar dit is inmiddels alweer €300 mln lager dan aan het begin van het jaar. Onderliggend denkt Adidas nog altijd break-even te draaien. Wel zal de omzet op valuta-neutrale basis met ongeveer 5% dalen ten opzichte van vorig jaar. ​​​​​​​

Waardering

Het concern maakt op het moment verlies en zal dit ook voor het gehele jaar doen vanwege de affaire Kanye West. Toch steeg de koers van het aandeel waardoor de waardering eigenlijk veel te hoog is.

Kansen

  • Adidas heeft een groot gedeelte van zijn afzetgebied in West-Europa. Het bedrijf doet investeringen in opkomende markten van zowel Azië als Europa om extra groei te realiseren.
  • De Amerikaanse dollar kan verder aansterken ten opzichte van de euro. Een verdere stijging van deze munt versterkt de concurrentiepositie van Adidas ten opzichte van Nike.
  • De totale blootstelling van het bedrijf aan duurzaamheidsrisico's is laag en is vergelijkbaar met het gemiddelde van de subsector.

Risico's

  • Stijgende grondstoffenkosten zijn in het huidige economische klimaat moeilijk door te berekenen aan de consument. Adidas is dit, net als alle grote concurrenten, toch van plan te doen. Dit kan ten koste gaan van het marktaandeel.
  • De consumentenboycot in China kan langer duren dan gevreesd.
  • Teveel omzet afhankelijk maken van 1 influencer.

Duurzame Analyse

Dit bedrijf is onderdeel van het duurzaam universum. Het bedrijf scoort bovengemiddeld op het gebied van duurzaamheidsbeleid. Er is geen sprake van ongewenste bedrijfsactiviteiten en/of controversieel gedrag. De toets op duurzaamheid is uitgevoerd door de analisten duurzaam beleggen bij het ING Investment Office.

Sprinters Long

Naam Hefboom Bied Laat % Dag Watchlist Trade
Sprinter Long 145,7 op Adidas 6,5 2,45 0,00 +80,92 % Koop Sprinter
Sprinter Long 133,6 op Adidas 4,5 3,57 3,58 +44,39 % Koop Sprinter

Sprinters Short

Naam Hefboom Bied Laat % Dag Watchlist Trade
Sprinter Short 178,8 op Adidas 4,7 3,39 3,40 -21,21 % Koop Sprinter
Sprinter Short 178,8 op Adidas 4,7 3,39 3,40 -21,21 % Koop Sprinter

Disclaimer

Deze publicatie is opgesteld namens ING Bank N.V., gevestigd te Amsterdam en slechts bedoeld ter informatie. ING Bank N.V. is onderdeel van ING Groep N.V. Deze publicatie is geen beleggingsaanbeveling, geen beleggingsadvies noch een aanbieding of uitnodiging tot koop of verkoop van enig financieel instrument. ING Bank N.V. betrekt haar informatie van betrouwbaar geachte bronnen en heeft alle mogelijk zorg betracht om er voor te zorgen dat ten tijde van de publicatie de informatie waarop zij haar visie in deze publicatie heeft gebaseerd niet onjuist of misleidend is. ING Bank N.V. geeft geen garantie dat de door haar gebruikte informatie accuraat of compleet is. De informatie in deze publicatie kan gewijzigd worden zonder enige vorm van aankondiging. Auteursrecht en rechten ter bescherming van gegevensbestanden zijn van toepassing op deze publicatie. Overneming van gegevens uit deze publicatie is toegestaan, mits de bron wordt vermeld. De waarde van uw belegging kan fluctueren. U kunt uw gehele inleg kwijtraken. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. ING Bank N.V. is statutair gevestigd te Amsterdam, handelsregister nr. 33031431 Amsterdam en staat onder toezicht van De Nederlandsche Bank (DNB) en de Autoriteit Financiële Markten AFM). ING Bank N.V. is onderdeel van ING Groep N.V.