De beurs vandaag ECB verhoogt toch met 50 basispunten ● teken van vertrouwen ● beurzen herstellen

vrijdag 17 maart 2023

De beurs van 17 maart 2023, 8.46 uur
  • Ondanks de zorgen over het bankensysteem verhoogde de ECB de rente met 50 basispunten
  • We zien de stap van de ECB als een teken van vertrouwen in het bankensysteem
  • Beleggers vatten de renteverhoging positief op en zetten de beurzen hoger

De aandelenkoers van Credit Suisse herstelde gisteren met bijna 20% nadat bekend werd dat de bank steun heeft gekregen van de Zwitserse centrale bank, de SNB. Of dat genoeg is om het vertrouwen bij beleggers en klanten van de bank terug te laten keren, zal de tijd leren. Obligaties uitgegeven door de bank herstelden gisteren nauwelijks. 

ECB verhoogt toch met 50 basispunten

In afwachting van het rentebesluit van de Europese Centrale Bank (ECB), begonnen de Europese beurzen gisteren voorzichtig hoger aan de handelsdag. In lijn met wat de ECB vorige maand al aankondigde, verhoogde de centrale bank de belangrijkste rentetarieven met 50 basispunten. Daar was de afgelopen dagen, vanwege de turbulentie op de beurzen en de zorgen over het Europese bankensysteem, wat twijfel over ontstaan. Sommige analisten gingen uit van een verhoging met slechts 25 basispunten. 

Rentestap is teken van vertrouwen

Dat de ECB toch de stap van 50 basispunten heeft gemaakt, is een duidelijk teken van vertrouwen in het bankensysteem in de eurozone. Het is noodzakelijk om vertrouwen te houden in de taak van de ECB, het handhaven van prijsstabiliteit in de eurozone. De ECB vindt de inflatie in de eurozone nog steeds te hoog en daarom zijn hogere rentes gepast. De depositorente werd verhoogd van 2,5% naar 3%, de herfinancieringsrente van 3% naar 3,5%. In de toelichting hintte voorzitter Christine Lagarde niet op een volgende rentestap. Die is afhankelijk van de ontwikkelingen in de komende periode. Onze economen verwachten voor de zomer nog twee rentestappen van 25 basispunten. De markt rekent nu ook weer op 50 basispunten aan renteverhoging, met een piek in oktober. Verder verklaarde Lagarde dat het bankensysteem in de eurozone solide is. Maar mocht het nodig zijn, dan heeft de ECB 'gereedschap' genoeg om financiële steun te bieden. De ECB verhoogde tot slot de groeiverwachting voor de eurozone voor dit jaar verhoogd van 0,5% naar 1%. 

Europese beleggers reageren positief

Na enige aarzeling pakten beleggers de stap van de ECB positief op. De aandelenkoersen stegen over een brede linie. De Stoxx Europe 600-index boekte een winst van 1,2% onder aanvoering van IT-aandelen (+2,9%). Bankaandelen herstelden gemiddeld 1,6% terwijl beursgenoteerde vastgoedaandelen 1,7% daalden. Ook olieaandelen (-1%) deelden niet mee in de positieve stemming. Op de obligatiemarkt was ook een ‘risk-on’-beweging zichtbaar: de Duitse tienjaarsrente steeg met 16 basispunten naar 2,29%. De tweejaarsrente herstelde 20 basispunten naar 2,61% in reactie op de renteverhoging door de ECB. De euro werd licht sterker tegenover de dollar op $1,057.

Ook Wall Street positief gestemd

Afnemende zorgen over de (Amerikaanse) bankensector en de gedachte dat centrale banken vrijwel klaar zijn met het verhogen van de rente, leidden ook tot een ‘risk-on’-beweging op Wall Street. Een aantal grote Amerikaanse banken steken samen $30 miljard in de First Republic Bank, dat getroffen is door een vertrouwenscrisis. De koers van het aandeel herstelde 10%. De S&P 500-index boekte een winst van 1,8%, de grootste stijging sinds januari. De Nasdaq knalde 2,5% omhoog naar het hoogste niveau in een maand. De Philadelphia Semiconductor-index steeg ruim 4% en de Dow Jones Industrial-index boekte een winst van 1,2%. 

Voorkeur voor groeiaandelen

Opvallend is het grote rendementsverschil dit jaar tussen waarde- en groeiaandelen. Aandelen uit de laatste categorie presteren tot nu toe gemiddeld 12% beter, waarmee de beweging van vorig jaar wordt omgekeerd. In de huidige omgeving van aantrekkende economische groei, afnemende inflatie en een naderende piek in de beleidsrentes gaat onze voorkeur ook uit naar groeiaandelen, die we vooral vinden in de VS. Dit zijn vooral aandelen uit de technologiehoek, van bedrijven die harder groeien dan het marktgemiddelde. Net als in Europa, stegen ook de rentes op Amerikaanse staatsobligaties. De MOVE-index, een indicator van de volatiliteit op de obligatiemarkt, zakte ruim 15% naar 168 punten. De VIX-index, de ‘angstgraadmeter’ van Wall Street, daalde ruim 12% naar 23 punten. Dat biedt ruimte aan verdere koersstijgingen voor risicovolle beleggingscategorieën. 

Futures wijzen op hogere opening

Op mijn koersenscherm zie ik alleen maar groene koersen op de Aziatische beurzen. Ook daar schudden beleggers de zorgen van zich af. Ze hebben meer aandacht voor de kansen die zijn ontstaan na de koersdaling in de afgelopen weken. De Nikkei-index is in Tokio 1,2% hoger gesloten, de Hang Seng-index noteert 1,2% hoger en de Kospi-index is 0,8% hoger gesloten. De futures (termijncontracten) op de Amerikaanse aandelenindices wijzen op het moment van schrijven op een vlakke tot licht hogere opening van Wall Street vanmiddag. De futures op de Europese aandelenbeurzen wijzen op een 0,5% hogere opening. 

Agenda van vandaag

Goed om te weten

Beleggen brengt risico’s en kosten met zich mee. Je kunt jouw inleg of een deel hiervan verliezen. Lees meer over de risico's van beleggen.

Deze publicatie is opgesteld namens ING Bank N.V., en slechts bedoeld ter informatie. ING Bank N.V. betrekt haar informatie van betrouwbaar geachte bronnen en heeft alle mogelijke zorg betracht om ervoor te zorgen dat ten tijde van de publicatie de informatie waarop zij haar visie in deze publicatie heeft gebaseerd niet onjuist of misleidend is. ING Bank N.V. geeft geen garantie dat de door haar gebruikte informatie accuraat of compleet is. De informatie in deze publicatie kan gewijzigd worden zonder enige vorm van aankondiging. Auteursrecht en rechten ter bescherming van gegevensbestanden zijn van toepassing op deze publicatie. Overneming van gegevens uit deze publicatie is toegestaan, mits de bron wordt vermeld. ING Bank N.V. is statutair gevestigd te Amsterdam, handelsregister nr. 33031431, en staat onder toezicht van De Nederlandsche Bank (DNB) en de Autoriteit Financiële Markten (AFM). ING Bank N.V. is onderdeel van ING Groep N.V. 

Disclaimer

Deze publicatie is opgesteld namens ING Bank N.V., gevestigd te Amsterdam en slechts bedoeld ter informatie. ING Bank N.V. is onderdeel van ING Groep N.V. Deze publicatie is geen beleggingsaanbeveling, geen beleggingsadvies noch een aanbieding of uitnodiging tot koop of verkoop van enig financieel instrument. ING Bank N.V. betrekt haar informatie van betrouwbaar geachte bronnen en heeft alle mogelijk zorg betracht om er voor te zorgen dat ten tijde van de publicatie de informatie waarop zij haar visie in deze publicatie heeft gebaseerd niet onjuist of misleidend is. ING Bank N.V. geeft geen garantie dat de door haar gebruikte informatie accuraat of compleet is. De informatie in deze publicatie kan gewijzigd worden zonder enige vorm van aankondiging. Auteursrecht en rechten ter bescherming van gegevensbestanden zijn van toepassing op deze publicatie. Overneming van gegevens uit deze publicatie is toegestaan, mits de bron wordt vermeld. De waarde van uw belegging kan fluctueren. U kunt uw gehele inleg kwijtraken. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. ING Bank N.V. is statutair gevestigd te Amsterdam, handelsregister nr. 33031431 Amsterdam en staat onder toezicht van De Nederlandsche Bank (DNB) en de Autoriteit Financiële Markten AFM). ING Bank N.V. is onderdeel van ING Groep N.V.