De beurs vandaag Fed verhoogt met 0,25% ● markt rekent op renteverlaging ● stemming Wall Street slaat om
donderdag 23 maart 2023
- De Fed verhoogde zoals verwacht de beleidsrente met nog eens 0,25%
- De piek in de beleidsrente is waarschijnlijk bereikt; markt rekent al op verlaging in juli
- Positieve stemming op Wall Street sloeg om na uitspraken minister over garantie op deposito’s
In lijn met de verwachting heeft de Amerikaanse centrale bank, de Fed, gisteravond de beleidsrente met 25 basispunten verhoogd naar een bandbreedte van 4,75%-5,0%. Dat is het hoogste niveau sinds 2007. In de aansluitende toelichting gaf voorzitter Jerome Powell aan dat er, ondanks de recente turbulentie, geen grote zorgen zijn over de Amerikaanse bankensector. Ook kan de Amerikaanse economie een hogere rente prima aan, volgens hem.
Verwachtingen Fed en markt ver uit elkaar
Uit de nieuwe 'dot-plot', een puntengrafiek met daarin de verwachtingen van de individuele Fed-bestuurders, kunnen we opmaken dat zij voor het einde van dit jaar per saldo nog één renteverhoging verwachten. Volgend jaar zou de beleidsrente dan verlaagd kunnen worden. Volgens dit scenario komt er dit jaar dus geen renteverlaging, maar daar denkt 'de markt' heel anders over! Sterker nog: vlak na de bekendmaking van het rentebesluit daalden de rentes op Amerikaanse staatsobligaties over een brede linie. De markt schat de kans op een volgende renteverhoging in mei nu lager in dan 50%. De kans op een eerste rentedaling in juli wordt ingeschat op ruim 80%. Wij denken dat de markt dit goed inschat.
Piek in beleidsrente lijkt bereikt
Precies 17 maanden nadat de kerninflatie in de VS de 2% overschreed, heeft de Fed de beleidsrente vorig jaar voor het eerst verhoogd tot boven die 2%. Als we met diezelfde vertraging doorrekenen, betekent dit inderdaad dat de beleidsrente in juli zal worden verlaagd. Dat is namelijk precies 17 maanden nadat de piek in de kerninflatie werd bereikt (februari 2022). De onderliggende inflatie in de VS neemt snel af, waardoor we nu met redelijke zekerheid durven stellen dat na de verhoging van gisteren de piek in de beleidsrente in de VS is bereikt. Historisch gezien is dat het moment waarop de vooruitzichten voor zowel obligatie- als aandelenbeleggers sterk verbeteren.
Obligatierentes VS dalen fors
De Amerikaanse tweejaarsrente daalde, vooruitlopend op renteverlagingen in de nabije toekomst, met maar liefst 23 basispunten naar 3,94%. De tienjaarsrente daalde met 18 basispunten naar 3,43%. In obligatietermen noemen we dit een ‘bull-steepening’, wat kort gezegd positief is voor de obligatie- en aandelenkoersen. Na een korte twijfeling liepen de aandelenkoersen op Wall Street dan ook op. Vooral technologieaandelen hadden de wind in de zeilen, mede door de lagere rentes.
Stemming slaat om na uitspraken Yellen
De stemming sloeg een uur voor de slotbel echter plotsklaps om in reactie op uitspraken van Janet Yellen, voormalig Fed-voorzitter en nu minister van Financiën. Zij ontkende dat er voor houders van deposito's van meer dan $250.000 een garantie van de Amerikaanse overheid komt. Daarop gingen de koersen van bankaandelen (-2,4%) hard omlaag. Het verpestte de opgewekte stemming. Na een zeer beweeglijke handelsdag sloot de S&P 500-index met een verlies van 1,7%, waarbij alle aandelensectoren in de min sloten. De Nasdaq leverde 1,6% in, na eerder op de dag op een ruime winst te hebben gestaan. De techindex was zelfs in een heuse bullmarkt beland (ruim 20% boven het meest recente laagtepunt). De Dow Jones Industrial-index boekte ook een verlies van 1,6%. Het goede nieuws is dat de MOVE-index (een graadmeter voor de volatiliteit op de obligatiemarkt) met 12% daalde naar minder dan 143 punten. Daarnaast verzwakte de dollar naar $1,092 tegenover de euro. Duidelijke ‘risk-on’-signalen.
Goede cijfers Tencent (+7%) zetten Hang Seng-index hoger
Eerder op de dag namen Europese beleggers een afwachtende houding aan, vooruitlopend op het rentbesluit van de Fed. De Stoxx Europe 600-index boekte een winst van 0,2%. Ondanks de late verliezen op Wall Street gisteravond, keert het optimisme op de verschillende Aziatische beurzen vanmorgen weer terug. De Nikkei-index is in Tokio nog wel 0,2% lager gesloten, maar de Hang Seng-index koerst in Hongkong 1,9% hoger. Dat komt mede door een fraaie koerswinst van ruim 7% voor Tencent dankzij sterke cijfers. De beurs van Shanghai noteert 0,6% hoger. De Kospi-index is in Seoel 0,3% hoger gesloten, maar de Australische beurs is 0,7% lager gesloten. De futures (termijncontracten) op de Amerikaanse aandelenindices noteren rond de 0,7% hoger en wijzen op een koersherstel op Wall Street vanmiddag. De Europese aandelenbeurzen zullen naar verwachting rond de 0,3% lager openen. Eens kijken of we hier een positieve draai kunnen maken, nu centrale banken zo goed als klaar zijn met hun renteverhogingen.
Agenda vandaag
Goed om te weten
Beleggen brengt risico’s en kosten met zich mee. Je kunt jouw inleg of een deel hiervan verliezen. Lees meer over de risico's van beleggen.
Deze publicatie is opgesteld namens ING Bank N.V., en slechts bedoeld ter informatie. ING Bank N.V. betrekt haar informatie van betrouwbaar geachte bronnen en heeft alle mogelijke zorg betracht om ervoor te zorgen dat ten tijde van de publicatie de informatie waarop zij haar visie in deze publicatie heeft gebaseerd niet onjuist of misleidend is. ING Bank N.V. geeft geen garantie dat de door haar gebruikte informatie accuraat of compleet is. De informatie in deze publicatie kan gewijzigd worden zonder enige vorm van aankondiging. Auteursrecht en rechten ter bescherming van gegevensbestanden zijn van toepassing op deze publicatie. Overneming van gegevens uit deze publicatie is toegestaan, mits de bron wordt vermeld. ING Bank N.V. is statutair gevestigd te Amsterdam, handelsregister nr. 33031431, en staat onder toezicht van De Nederlandsche Bank (DNB) en de Autoriteit Financiële Markten (AFM). ING Bank N.V. is onderdeel van ING Groep N.V.