De beurs vandaag Aandeel Deutsche Bank daalt hard ● economie in de eurozone en VS sterk aangetrokken ● recessie lijkt ver weg

maandag 27 maart 2023

De beurs van 27 maart 2023, 8.47 uur
  • Na oplopende premies tegen wanbetaling werd Deutsche Bank aangemerkt als ‘zwakke broeder’
  • De economie in de eurozone trekt veel sterker aan dan door analisten werd verwacht
  • Amerikaanse inkoopmanagersindex stijgt naar het hoogste niveau sinds mei vorig jaar

Na een drukke week waarin beleggers de overname van Credit Suisse door UBS moesten verwerken en de zorgen over de bankensector in Europa nog niet waren geluwd, zijn we wel toe aan wat rust. Echter, vrijdag werd Deutsche Bank nog door speculanten aangemerkt als het volgende 'slachtoffer' in de bankencrisis. Plotseling sterk oplopende verzekeringspremies tegen wanbetaling op obligaties van de bank en een sterk dalende aandelenkoers op de beurs in Frankfurt waren zelfs aanleiding voor nieuwe onrust.

Zorgen over Deutsche Bank onterecht

Naar het oordeel van toezichthouders – en die het kunnen weten – zijn de zorgen over Deutsche Bank niet terecht. Helaas heeft dat weinig waarde in een periode van onrust en voedt het misschien zelfs het wantrouwen. Dat lijkt ons niet terecht, maar daar koop je weinig voor. Paniekzaaierij is moeilijk te bestrijden, zeker in een tijd waarin het nieuws snel gaat en waarheidsbevinding achtergesteld is aan het brengen van sensationeel nieuws. Hoe sensationeler, hoe beter. Na een tussentijdse daling van 15% sloot het aandeel Deutsche Bank vrijdag ruim 8% lager en trok het de koersen van andere Europese banken mee omlaag.

Vergelijking met de financiële crisis van vijftien jaar geleden gaat mank

Daarbij gaat een vergelijking met de financiële crisis van vijftien jaar geleden mank: kapitaaleisen en toezicht zijn momenteel vele malen strenger. Dat neemt niet weg dat als klanten massaal en tegelijkertijd hun geld weghalen in principe elke bank omvalt. Er is geen enkele bank die precies zoveel cash heeft staan als er door klanten is gestort. Dan zou het eerder een kluis zijn, dan een bedrijf die de economie helpt verder te groeien met leningen. Ik hoop niet dat ik hier iets nieuws vertel…

Economie van de eurozone trekt sterk aan

Het zal je misschien verbazen - of niet, als je een beetje om je heen kijkt - dat de economie in de eurozone deze maand veel sterker is aangetrokken dan door analisten verwacht werd. De voorlopige inkoopmanagersindex (composite index) van de eurozone is deze maand gestegen van 52,7 naar 54,1 punten. Dat is hoger dan de verwachte 52 punten en het hoogste niveau sinds mei vorig jaar. Niet leuk voor de doemdenkers, want het wijst op een versnelling van de economische groei. En absoluut niet op een naderende recessie. De dienstensector maakt een groeispurt (index van 52,7 naar 55,6 punten), terwijl die van de productiesector onverwacht is teruggevallen (van 48,5 naar 47,1 punten). We gaan massaal op vakantie en uit eten maar kopen minder tuinhuisjes en TV's. Herkenbaar toch? Die prima cijfers waren vrijdag niet genoeg om de depressieve stemming op de Europese beurzen te keren. Angst over een 'bankencrisis' overheerste. De Stoxx Europe 600-index verloor op de laatste dag van de week 1,4%, waarbij olieaandelen onderaan (-2,7%) stonden en waardoor de weekwinst voor de brede Europese aandelenindex werd beperkt tot 0,9%. Op de obligatiemarkt daalden rentes op staatsobligaties verder in een risk off-beweging. De dollar werd 1% sterker tegenover de euro op 1,076.

Ook Amerikaanse inkoopmanagersindex fors gestegen

De Amerikaanse inkoopmanagersindex is volgens onderzoeksbureau S&P Global deze maand onverwacht gestegen van 50,1 naar 53,3 punten, het hoogste niveau sinds mei vorig jaar, terwijl analisten rekenden op een daling naar 49,5 punten. Dit gebeurt net nu steeds meer economen en analisten (weer) op korte termijn een recessie in de VS voorspellen. En die zal er ongetwijfeld een keer komen. Maar zolang consumenten, ook in de VS, op een hele grote berg extra spaargeld leven die is opgebouwd tijdens de pandemie, zal de economie niet instorten. In de VS is zowel de diensten- als de productiesector deze maand flink aangetrokken. In hoeverre de bankencrisis de komende maanden hier een effect op gaat hebben, moeten we gaan zien. Vaak onderschatten beleggers de bestedingskracht van consumenten, die echt niet zoals wij de hele dag naar koersen zitten te staren, en overschatten we de gevolgen van sterke koersbewegingen in een bepaald aandeel of bepaalde sector. De buurman gaat er naar verwachting niet meer maar ook niet minder vaak door uit eten, zeg maar.

Amerikaanse indices sluiten handelsweek positief af

Amerikaanse bankaandelen wisten vrijdag weer wat te herstellen. De KBW regionale bankindex herstelde vrijdag met bijna 3%. De S&P 500-index steeg onder aanvoering van nutsbedrijven 0,6%. De Nasdaq steeg 0,3% en de Dow pluste 0,4%. De Nasdaq 100-index sloot een fractie onder het hoogste niveau van dit jaar. Ondanks alle onrust was het voor wereldwijde beleggers vorige week met een plus van 0,4% (MSCI AC World index, total return in euro's) een prima week en de tweede winstweek op rij. Met een winst van 0,2% voor onze obligatie-index was het de derde winstweek op rij. Ik noem het hier toch maar even om alle paniek- en doemverhalen iets te nuanceren.

De futures op de Amerikaanse aandelenindices noteren rond de 0,5% hoger en wijzen op een hogere opening van Wall Street aan het begin van de nieuwe week. De Europese aandelenbeurzen zullen naar verwachting rond de 1% hoger openen.

Agenda vandaag

Goed om te weten

Beleggen brengt risico’s en kosten met zich mee. Je kunt jouw inleg of een deel hiervan verliezen. Lees meer over de risico's van beleggen.

Deze publicatie is opgesteld namens ING Bank N.V., en slechts bedoeld ter informatie. ING Bank N.V. betrekt haar informatie van betrouwbaar geachte bronnen en heeft alle mogelijke zorg betracht om ervoor te zorgen dat ten tijde van de publicatie de informatie waarop zij haar visie in deze publicatie heeft gebaseerd niet onjuist of misleidend is. ING Bank N.V. geeft geen garantie dat de door haar gebruikte informatie accuraat of compleet is. De informatie in deze publicatie kan gewijzigd worden zonder enige vorm van aankondiging. Auteursrecht en rechten ter bescherming van gegevensbestanden zijn van toepassing op deze publicatie. Overneming van gegevens uit deze publicatie is toegestaan, mits de bron wordt vermeld. ING Bank N.V. is statutair gevestigd te Amsterdam, handelsregister nr. 33031431, en staat onder toezicht van De Nederlandsche Bank (DNB) en de Autoriteit Financiële Markten (AFM). ING Bank N.V. is onderdeel van ING Groep N.V. 

Disclaimer

Deze publicatie is opgesteld namens ING Bank N.V., gevestigd te Amsterdam en slechts bedoeld ter informatie. ING Bank N.V. is onderdeel van ING Groep N.V. Deze publicatie is geen beleggingsaanbeveling, geen beleggingsadvies noch een aanbieding of uitnodiging tot koop of verkoop van enig financieel instrument. ING Bank N.V. betrekt haar informatie van betrouwbaar geachte bronnen en heeft alle mogelijk zorg betracht om er voor te zorgen dat ten tijde van de publicatie de informatie waarop zij haar visie in deze publicatie heeft gebaseerd niet onjuist of misleidend is. ING Bank N.V. geeft geen garantie dat de door haar gebruikte informatie accuraat of compleet is. De informatie in deze publicatie kan gewijzigd worden zonder enige vorm van aankondiging. Auteursrecht en rechten ter bescherming van gegevensbestanden zijn van toepassing op deze publicatie. Overneming van gegevens uit deze publicatie is toegestaan, mits de bron wordt vermeld. De waarde van uw belegging kan fluctueren. U kunt uw gehele inleg kwijtraken. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. ING Bank N.V. is statutair gevestigd te Amsterdam, handelsregister nr. 33031431 Amsterdam en staat onder toezicht van De Nederlandsche Bank (DNB) en de Autoriteit Financiële Markten AFM). ING Bank N.V. is onderdeel van ING Groep N.V.