De beurs vandaag Duits ondernemersvertrouwen stijgt ● olieaandelen herstellen ● overname Silicon Valley Bank

dinsdag 28 maart 2023

De beurs van 28 maart 2023, 8.48 uur
  • Duits ondernemersvertrouwen gestegen naar hoogste niveau sinds februari 2022
  • Olieprijs (+4%) en olieaandelen (+2,1% in VS) herstelden van daling vorige week
  • First Citizens Bank (+54%) neemt failliete Silicon Valley Bank over

De stemming op de Europese beurzen was gisteren beter dan die van de Koemannetjes op de bank van Oranje. Waar de zorgen over de kwalificatiekansen van het Nederlands elftal toenemen, verdwijnen voorzichtig de zorgen over een bankencrisis naar de achtergrond. De koers van het aandeel Deutsche Bank herstelde ruim 6% en trok andere aandelen uit de sector (+1%) mee omhoog. Verzekeringspremies tegen wanbetaling op obligaties van financiële instellingen daalden. 

Vertrouwen Duitse ondernemers stijgt

Een hoger dan verwachte vertrouwensindex van Duitse ondernemers steunde de optimistische stemming op de beurzen. De Ifo-index is deze maand gestegen van 91,1 naar 93 punten, het hoogste niveau sinds februari vorig jaar. Analisten rekenden op een daling naar 91 punten. Ondernemers in alle sectoren zagen een verbetering, ondanks de onrust op de financiële markten. Het herstel van het ondernemersvertrouwen is in lijn met de vorige week bekendgemaakte stijging van de Duitse inkoopmanagersindex en wijst op een aantrekkende economie. Krappere financieringscondities, als gevolg van de zorgen in de bankensector, zijn nog niet doorgesijpeld naar de reële economie. Dat zal ongetwijfeld gaan gebeuren, maar is nog geen reden om de komst van een recessie van de daken te schreeuwen. Blijkbaar denken grondstoffenspeculanten daar net zo over.

Olie- en farmacieaandelen aan kop in Europa

Gisteren herstelde de prijs van een vat Brent-olie met ruim 4% tot boven de $78. De olieprijs ging vorige week nog flink onderuit. Olieaandelen stegen gisteren gemiddeld 1,3% op de Europese beurzen. De Zwitserse farmaceut Novartis stal echter de show met een winst van 7,7% na de bekendmaking van een succesvolle test van een kankermedicijn. Novartis trok aandelen uit de sector gezondheidszorg met 1,9% omhoog. De Stoxx Europe 600-index boekte een winst van ruim 1%. Op de obligatiemarkt zagen we ook een ‘risk-on’-beweging: de rentes op staatsobligaties stegen en risicopremies op bedrijfsobligaties daalden. De Duitse tienjaarsrente steeg met 10 basispunten naar 2,23%. 

Silicon Valley Bank overgenomen

Op Wall Street waren de bewegingen op de obligatiemarkt nog iets heftiger. De Amerikaanse tweejaarsrente steeg met 23 basispunten naar 4,00%. Zulke grote rentebewegingen zijn tegenwoordig eerder regel dan uitzondering. Het tekent de onzekerheid bij beleggers. Er was goed nieuws uit de bankensector. De First Citizens Bank neemt de failliete Silicon Valley Bank over. Beleggers beloonden de overname met een koersstijging van bijna 54% voor de aandelen van First Citizens Bank. Regionale banken herstelden gemiddeld iets minder dan 1% en bankaandelen uit de S&P 500-index boekten een winst van 1,4%. Olieaandelen stegen gemiddeld 2,1% en stuwden de S&P 500-index naar een winst van 0,2%. Door de oplopende rentes lagen groeiaandelen juist onder druk. De Nasdaq verloor 0,5% terwijl de Dow Jones Industrial-index juist 0,6% steeg vanwege het grote gewicht van waardeaandelen. 

Positieve stemming in Azië

Afnemende zorgen over banken en het positieve slot op Wall Street zetten vanmorgen de meeste Aziatische beurzen op winst. De Nikkei-index is 0,2% hoger gesloten, de Hang Seng-index plust 1,3%. De beurs van Shanghai noteert onveranderd 0,3% en de Kospi-index plust 0,7%. De Australische beurs is ruim 1% hoger gesloten.

De futures (termijncontracten) op de Amerikaanse aandelenindices noteren rond de 0,2% hoger en wijzen op een licht hogere opening van Wall Street vanmiddag. De Europese aandelenbeurzen zullen naar verwachting rond de 0,3% hoger van start gaan. 

Agenda vandaag

Goed om te weten

Beleggen brengt risico’s en kosten met zich mee. Je kunt jouw inleg of een deel hiervan verliezen. Lees meer over de risico's van beleggen.

Deze publicatie is opgesteld namens ING Bank N.V., en slechts bedoeld ter informatie. ING Bank N.V. betrekt haar informatie van betrouwbaar geachte bronnen en heeft alle mogelijke zorg betracht om ervoor te zorgen dat ten tijde van de publicatie de informatie waarop zij haar visie in deze publicatie heeft gebaseerd niet onjuist of misleidend is. ING Bank N.V. geeft geen garantie dat de door haar gebruikte informatie accuraat of compleet is. De informatie in deze publicatie kan gewijzigd worden zonder enige vorm van aankondiging. Auteursrecht en rechten ter bescherming van gegevensbestanden zijn van toepassing op deze publicatie. Overneming van gegevens uit deze publicatie is toegestaan, mits de bron wordt vermeld. ING Bank N.V. is statutair gevestigd te Amsterdam, handelsregister nr. 33031431, en staat onder toezicht van De Nederlandsche Bank (DNB) en de Autoriteit Financiële Markten (AFM). ING Bank N.V. is onderdeel van ING Groep N.V. 

Disclaimer

Deze publicatie is opgesteld namens ING Bank N.V., gevestigd te Amsterdam en slechts bedoeld ter informatie. ING Bank N.V. is onderdeel van ING Groep N.V. Deze publicatie is geen beleggingsaanbeveling, geen beleggingsadvies noch een aanbieding of uitnodiging tot koop of verkoop van enig financieel instrument. ING Bank N.V. betrekt haar informatie van betrouwbaar geachte bronnen en heeft alle mogelijk zorg betracht om er voor te zorgen dat ten tijde van de publicatie de informatie waarop zij haar visie in deze publicatie heeft gebaseerd niet onjuist of misleidend is. ING Bank N.V. geeft geen garantie dat de door haar gebruikte informatie accuraat of compleet is. De informatie in deze publicatie kan gewijzigd worden zonder enige vorm van aankondiging. Auteursrecht en rechten ter bescherming van gegevensbestanden zijn van toepassing op deze publicatie. Overneming van gegevens uit deze publicatie is toegestaan, mits de bron wordt vermeld. De waarde van uw belegging kan fluctueren. U kunt uw gehele inleg kwijtraken. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. ING Bank N.V. is statutair gevestigd te Amsterdam, handelsregister nr. 33031431 Amsterdam en staat onder toezicht van De Nederlandsche Bank (DNB) en de Autoriteit Financiële Markten AFM). ING Bank N.V. is onderdeel van ING Groep N.V.