De beurs vandaag Alibaba splitst zich op ● Hamers vertrekt als CEO van UBS ● huizenmarkt VS weerstaat hogere rentes

woensdag 29 maart 2023

De beurs van 29 maart 2023, 9.08 uur
  • De Chinese internetgigant Alibaba (+14%) splitst zichzelf op in zes aparte onderdelen
  • Topman Ralph Hamers vertrekt bij bankreus UBS, dat onlangs Credit Suisse overnam
  • De Amerikaanse huizenmarkt houdt zich ondanks de hogere hypotheekrentes prima

Het bericht dat de Chinese internetgigant Alibaba zichzelf in zes aparte onderdelen gaat opsplitsen werd gisteren op Wall Street goed ontvangen. Het aandeel sloot ruim 14% hoger en koerst vanmorgen ruim 13% hoger op de beurs in Hongkong. Na tijden van zorgen over staatsbemoeienis bij de grote Chinese technologiebedrijven ontstaat er zo weer wat fantasie over hogere waarderingen.

De bankencrisis verschuift langzaam naar de achtergrond

Andere Chinese techaandelen zoals Tencent (+2,3%) liften mee op het positieve sentiment. Het sentiment wordt vanmorgen in Azië versterkt door positieve berichten van de Amerikaanse chipmaker Micron, die het bedrijf gisteravond nabeurs bekendmaakte. De Hang Seng-index noteert ruim 2% hoger en vrijwel alle andere Aziatische beurzen kleuren vanmorgen groen. En zo lijkt de bankencrisis langzaam naar de achtergrond te verschuiven. Naar nu blijkt is een (speculatieve?) transactie met een omvang van slechts 5 miljoen euro in credit default swaps (CDS'en) op Deutsche Bank afgelopen vrijdag de aanleiding geweest voor de sterke koersdaling van het aandeel op de beurs in Frankfurt en de grote onrust bij beleggers in de Europese bankensector. Hoe een kleine sneeuwbal tot een enorme lawine kan leiden. Strenger toezicht op de banken is prima, maar zoals we weten heeft het ook geleid tot het bijna volledig 'opdrogen' van de liquiditeit in grote delen van de financiële markten, met alle gevolgen van dien. Op deze manier creëren strengere regels juist nieuwe problemen en worden ze niet voorkomen. Het wordt tijd om de deze regels te herzien voordat er ongelukken gebeuren.

Hogere opening Wall Street verwacht

De futures (‘termijncontracten’) op de Amerikaanse aandelenindices noteren rond de 0,5% hoger en wijzen op een hogere opening van Wall Street vanmiddag. De Europese aandelenbeurzen zullen naar verwachting rond de 0,4% hoger van start gaan. Ik ben vooral benieuwd hoe de koers van het aandeel UBS reageert op het nieuws dat onze oud-topman Ralph Hamers opstapt als CEO bij de Zwitserse bankreus.

Vastgoedaandelen (-2,6%) blijven onder druk staan

Op de Europese beurzen waren de koersuitslagen gisteren redelijk beperkt. Bij gebrek aan richtinggevend macronieuws wisten oliebedrijven (+2%) iets te herstellen, maar doken beursgenoteerde vastgoedaandelen (-2,6%) verder omlaag, vanwege zorgen over herfinancieringen en waardedalingen van het onderliggende vastgoed. Vooralsnog voelen we ons comfortabel met een onderweging van vastgoed in onze beleggingsstrategieën. Bij lager dan gemiddelde omzetten sloot de Stoxx Europe 600-index 0,1% in de min. Bankaandelen wisten licht te herstellen. Op de obligatiemarkt liepen rentes licht op maar daalden risicopremies op bedrijfsobligaties juist iets.

Amerikaanse huizenmarkt houdt zich goed, ondanks hogere hypotheekrentes

De huizenprijzen in de 20 grootste Amerikaanse steden zijn in januari minder sterk gedaald dan verwacht (-0,43% tegenover -0,5% verwacht). Op jaarbasis zijn de huizenprijs in de VS in de eerste maand van het jaar met 3,8% gestegen, een vertraging ten opzichte van de 5,6% in december. Hieruit kunnen we opmaken dat de Amerikaanse huizenmarkt zich ondanks de hogere hypotheekrentes prima houdt. Dat geldt ook voor het consumentenvertrouwen. De Amerikaanse consumentenvertrouwensindex is deze maand onverwacht gestegen van (een opwaarts bijgestelde) 103,4 punten naar 104,2 punten. Analisten rekenden op een daling naar 101 punten. Vooral de deelindex van de vooruitzichten is sterk gestegen (van 70,4 naar 73 punten). Dit wijst erop dat de bankencrisis op Wall Street vooralsnog aan 'Main Street' (de gewone burgers) voorbij is gegaan. Terwijl veel beleggers zich blindstaren op hun koersenschermen, en proberen de komende recessie zo nauwkeurig mogelijk te voorspellen, noteert de Citigroup Economic Surpise-index op de hoogste stand sinds mei vorig jaar. Door de Atlanta Fed wordt dit kwartaal een groei van 3,2% verwacht. Hoezo crisis?

Op Wall Street stabiliseerden gisteren de koersen van bankaandelen maar konden olieaandelen (+1,4%) het koersverlies bij techaandelen niet helemaal compenseren. De S&P 500-index sloot 0,2% lager, de Nasdaq verloor (mede door iets hogere rentes) 0,5%. De Dow Jones-index verloor 0,1%. Geen hele bijzondere beursdag. Beleggers zijn vooral in afwachting van de Amerikaanse inflatiecijfers die vrijdag bekend worden gemaakt.

Agenda vandaag

Goed om te weten

Beleggen brengt risico’s en kosten met zich mee. Je kunt jouw inleg of een deel hiervan verliezen. Lees meer over de risico's van beleggen.

Deze publicatie is opgesteld namens ING Bank N.V., en slechts bedoeld ter informatie. ING Bank N.V. betrekt haar informatie van betrouwbaar geachte bronnen en heeft alle mogelijke zorg betracht om ervoor te zorgen dat ten tijde van de publicatie de informatie waarop zij haar visie in deze publicatie heeft gebaseerd niet onjuist of misleidend is. ING Bank N.V. geeft geen garantie dat de door haar gebruikte informatie accuraat of compleet is. De informatie in deze publicatie kan gewijzigd worden zonder enige vorm van aankondiging. Auteursrecht en rechten ter bescherming van gegevensbestanden zijn van toepassing op deze publicatie. Overneming van gegevens uit deze publicatie is toegestaan, mits de bron wordt vermeld. ING Bank N.V. is statutair gevestigd te Amsterdam, handelsregister nr. 33031431, en staat onder toezicht van De Nederlandsche Bank (DNB) en de Autoriteit Financiële Markten (AFM). ING Bank N.V. is onderdeel van ING Groep N.V. 

Disclaimer

Deze publicatie is opgesteld namens ING Bank N.V., gevestigd te Amsterdam en slechts bedoeld ter informatie. ING Bank N.V. is onderdeel van ING Groep N.V. Deze publicatie is geen beleggingsaanbeveling, geen beleggingsadvies noch een aanbieding of uitnodiging tot koop of verkoop van enig financieel instrument. ING Bank N.V. betrekt haar informatie van betrouwbaar geachte bronnen en heeft alle mogelijk zorg betracht om er voor te zorgen dat ten tijde van de publicatie de informatie waarop zij haar visie in deze publicatie heeft gebaseerd niet onjuist of misleidend is. ING Bank N.V. geeft geen garantie dat de door haar gebruikte informatie accuraat of compleet is. De informatie in deze publicatie kan gewijzigd worden zonder enige vorm van aankondiging. Auteursrecht en rechten ter bescherming van gegevensbestanden zijn van toepassing op deze publicatie. Overneming van gegevens uit deze publicatie is toegestaan, mits de bron wordt vermeld. De waarde van uw belegging kan fluctueren. U kunt uw gehele inleg kwijtraken. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. ING Bank N.V. is statutair gevestigd te Amsterdam, handelsregister nr. 33031431 Amsterdam en staat onder toezicht van De Nederlandsche Bank (DNB) en de Autoriteit Financiële Markten AFM). ING Bank N.V. is onderdeel van ING Groep N.V.