De beurs vandaag Onderscheid nieuws van ruis ● aandelen herstellen ● techaandelen blinken uit

donderdag 30 maart 2023

De beurs van 30 maart 2023, 8.50 uur
  • Ondanks alle doemscenario’s kijken beleggers naar kansen en beklimmen zij de ‘wall of worry’
  • In Europa stegen alle aandelenbeurzen, met vastgoedaandelen voorop
  • In de VS blinken techaandelen uit: de Philadelphia Semiconductor-index is sinds december met bijna 30% gestegen

De Nasdaq 100-index zit weer in een bullmarkt: de tech-index is vanaf het laatste dieptepunt met meer dan 20% gestegen en op weg naar het beste kwartaal sinds 2020! Naast alle zorgen die er zijn en de doemscenario's die door sommige economen en analisten worden voorspeld, zou je bijna vergeten dat de wereld gewoon doordraait.

Nieuws van ruis onderscheiden

Beleggers blijven kijken naar de beste kansen terwijl ze de 'wall of worry' beklimmen. Zorgen en onzekerheden zullen er altijd zijn, maar daar wordt je als belegger wel bijna altijd voor beloond. Soms moet je alleen even geduld hebben en vooral niet in paniek raken. De kunst als belegger is om ruis van nieuws te onderscheiden. Van het eerste is er veel meer dan van het laatste. Dat geldt in deze tijd van sociale media overigens ook in het algemeen. Zorgen over een bankencrisis verdwijnen steeds verder naar de achtergrond, terwijl het moment dat centrale banken klaar zijn met het verhogen van de rente steeds dichterbij komt omdat de inflatie vertraagt. Tegelijkertijd is het economisch momentum nog steeds sterk. 

Sterke dag voor Europese aandelen

Gisteren eindigden alle grote Europese aandelenbeurzen en -sectoren uit de Stoxx Europe 600-index met winst. Beursgenoteerde vastgoedaandelen (+2,8%) herstelden sterk na de koersdaling in de afgelopen weken, gevolgd door IT-aandelen (+2,7%) en financiële waarden (+1,9%). De bestuurswissel bij UBS werd door beleggers beloond met een winst van 3,7%. Op de obligatiemarkt liepen de rentes op staatsobligaties licht op, maar daalden de risicopremies op bedrijfsobligaties sterk. Een typische ‘risk-on’-beweging.

Techaandelen blinken uit op Wall Street

Een zelfde beeld zagen we op Wall Street. Met een winst van 1,9% voor de Nasdaq 100-index is deze zoals gezegd weer in een bullmarkt aanbeland. De index sloot op het hoogste niveaus sinds augustus vorig jaar. De S&P 500-index klom 1,4%, onder aanvoering van beursgenoteerde vastgoedaandelen (+2,3%). Ook op de beurs in New York sloten alle aandelensectoren in de plus. De Philadelphia Semiconductor-index boekte, door goede vooruitzichten van onder andere de chipmakers Micron en Infineon, een winst van 3,3%. De chip-index is daarmee sinds eind december bijna 30% gestegen. Op de Amsterdamse beurs waren ASMI, BESI en ASML dan ook de sterkste stijgers en lijkt er nog voldoende opwaarts potentieel voor techaandelen. 

Rust is teruggekeerd

Op de obligatiemarkt was het rustig en zagen we geen grote rentebewegingen. De MOVE-index, een graadmeter voor de volatiliteit op de obligatiemarkt, daalde met ruim 3% naar iets boven de 150 punten. De VIX index, een graadmeter voor de volatiliteit op de aandelenmarkt, daalde ruim 4% tot net iets boven de 19 punten. Van onrust op de aandelenmarkt is geen sprake meer. Cijfers over de Amerikaanse huizenverkopen in februari waren beter dan verwacht (+0,8% tegenover -3% verwacht) en wijzen niet op een verzwakking. De stemming op de Aziatische beurzen is vanmorgen wat verdeeld. De Nikkei-index is in Tokio 0,4% lager gesloten, de Kospi-index plust 0,6% in Seoel en in Hongkong stijgt de Hang Seng-index met 0,4%. Beleggers zijn in afwachting van nieuwe impulsen.

De futures (termijncontracten) op de Amerikaanse aandelenindices noteren rond de 0,2% hoger en wijzen op een hogere opening van Wall Street vanmiddag. De Europese aandelenbeurzen zullen naar verwachting rond de 0,5% hoger van start gaan.

Agenda van vandaag

Goed om te weten

Beleggen brengt risico’s en kosten met zich mee. Je kunt jouw inleg of een deel hiervan verliezen. Lees meer over de risico's van beleggen.

Deze publicatie is opgesteld namens ING Bank N.V., en slechts bedoeld ter informatie. ING Bank N.V. betrekt haar informatie van betrouwbaar geachte bronnen en heeft alle mogelijke zorg betracht om ervoor te zorgen dat ten tijde van de publicatie de informatie waarop zij haar visie in deze publicatie heeft gebaseerd niet onjuist of misleidend is. ING Bank N.V. geeft geen garantie dat de door haar gebruikte informatie accuraat of compleet is. De informatie in deze publicatie kan gewijzigd worden zonder enige vorm van aankondiging. Auteursrecht en rechten ter bescherming van gegevensbestanden zijn van toepassing op deze publicatie. Overneming van gegevens uit deze publicatie is toegestaan, mits de bron wordt vermeld. ING Bank N.V. is statutair gevestigd te Amsterdam, handelsregister nr. 33031431, en staat onder toezicht van De Nederlandsche Bank (DNB) en de Autoriteit Financiële Markten (AFM). ING Bank N.V. is onderdeel van ING Groep N.V. 

Disclaimer

Deze publicatie is opgesteld namens ING Bank N.V., gevestigd te Amsterdam en slechts bedoeld ter informatie. ING Bank N.V. is onderdeel van ING Groep N.V. Deze publicatie is geen beleggingsaanbeveling, geen beleggingsadvies noch een aanbieding of uitnodiging tot koop of verkoop van enig financieel instrument. ING Bank N.V. betrekt haar informatie van betrouwbaar geachte bronnen en heeft alle mogelijk zorg betracht om er voor te zorgen dat ten tijde van de publicatie de informatie waarop zij haar visie in deze publicatie heeft gebaseerd niet onjuist of misleidend is. ING Bank N.V. geeft geen garantie dat de door haar gebruikte informatie accuraat of compleet is. De informatie in deze publicatie kan gewijzigd worden zonder enige vorm van aankondiging. Auteursrecht en rechten ter bescherming van gegevensbestanden zijn van toepassing op deze publicatie. Overneming van gegevens uit deze publicatie is toegestaan, mits de bron wordt vermeld. De waarde van uw belegging kan fluctueren. U kunt uw gehele inleg kwijtraken. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. ING Bank N.V. is statutair gevestigd te Amsterdam, handelsregister nr. 33031431 Amsterdam en staat onder toezicht van De Nederlandsche Bank (DNB) en de Autoriteit Financiële Markten AFM). ING Bank N.V. is onderdeel van ING Groep N.V.