De beurs vandaag Groeiaandelen gewild ● inflatie vertraagt ● banken en vastgoed herstellen

vrijdag 31 maart 2023

De beurs van 31 maart 2023, 9.17 uur
  • Aandelen uit groeisectoren zoals IT en communicatiediensten in eerste kwartaal flink hersteld
  • Inflatie in Spanje is gedaald van 6,0% naar 3,1%; Duitse inflatie daalde van 9,3% naar 7,8%
  • Vastgoed- en bankaandelen blijven herstellen van de koersdalingen door de bankenonrust

Aan het einde van het kwartaal is de rust weer enigszins teruggekeerd en kunnen beleggers per saldo terugkijken op prima rendementen. Wereldwijde aandelen staan weliswaar onder de piek van begin februari, maar noteren wel 3,7% hoger dan eind december (MSCI All Country World-index, total return in euro's) en onze obligatie-index plust 0,7%. Voor obligatiebeleggers zijn de rendementen nog niet echt om over naar huis te schrijven, maar is er wel een klein herstel van de grote verliezen in 2022. Beursgenoteerde vastgoedaandelen (-3,1%) en grondstoffen (-4,5%) staan nog wel 'onder water'. 

Techaandelen zijn gewild

Ondanks alle onzekerheden en negatieve verhalen zijn de vooruitzichten voor beleggers helemaal zo gek nog niet. Wel zijn er grote verschillen tussen bijvoorbeeld de aandelensectoren. Vooral aandelen uit groeisectoren, zoals IT en communicatiediensten, die het vorige jaar moeilijk hadden, zijn in het eerste kwartaal flink hersteld en daar zijn we vooralsnog ook positief over. Op Wall Street waren techaandelen, in tegenstelling tot vorig jaar, ook gisteren niet aan te slepen. De Nasdaq Composite-index steeg 0,7%. Verder verdwijnen de zorgen over de (regionale) banken steeds verder naar de achtergrond. De kans is groot dat we over een paar maanden de namen van de drie omgevallen banken niet eens meer uit ons hoofd weten op te noemen. De S&P 500-index pluste gisteren 0,6% en de Dow Jones-index steeg 0,4%.

Inflatie vertraagt in Spanje en Duitsland

In Europa kreeg het sentiment op de beurzen steun van een sterker dan verwachte vertraging van de inflatie in Spanje (van +6,0% naar +3,1%; +3,7% verwacht) en een vertraging van de Duitse inflatie, al was deze minder sterk dan verwacht (van +9,3% naar +7,8%; +7,5% verwacht). De beweging van de inflatie is duidelijk omlaag, ook al gaat dat soms minder snel dan gehoopt. Misschien is hier een kanttekening wel op zijn plaats: pas op voor wat je hoopt. Voor je het weet praten we weer over deflatie in plaats van inflatie. Ik heb als belegger liever het laatste, waarbij een langere periode van een iets hoger inflatieniveau dan we lang gewend zijn geweest, helemaal niet verkeerd is. 

Bank- en vastgoedaandelen herstellen verder

Aandelen uit de IT-sector (+2,7%) trokken de kar op de Europese beurzen, na positieve berichten uit de sector. Vastgoedaandelen (+4%) herstelden flink nadat ze in de voorgaande weken onder druk lagen vanwege zorgen over mogelijke herfinancieringsproblemen en waardedalingen als gevolg van de bankencrisis. Die lijkt nu wel te zijn bezworen, waardoor de soep voor vastgoedbeleggers mogelijk ook niet zo heet zal worden gegeten als ze wordt opgediend. Europese bankaandelen (+1,4%) herstelden gisteren over een brede linie. Alle grote Europese beurzen boekten gisteren mooie koerswinsten, waardoor de Stoxx Europe 600-index bij het luiden van de slotbel 1% hoger stond. De koersen van staatsobligaties stonden iets onder druk door de tegenvallende inflatiecijfers uit Duitsland, waardoor de rentes wat opliepen. Maar dit past ook in de ‘risk-on’-stemming die overheerste.

Meevallende macrocijfers in China en Japan

De samengestelde Chinese inkoopmanagersindex is deze maand gestegen van 56,4 naar 57 punten. Dit wijst op het verder aantrekken van de op één na grootste economie in de wereld. De waarschuwingen van sommige economen voor een aanstaande wereldwijde recessie klinken steeds ongeloofwaardiger. De index van de Chinese dienstensector trok onverwacht aan van 56,3 naar 58,2 punten (55 verwacht) en de index van de productiesector daalde minder hard dan verwacht (van 52,6 naar 51,9 punten, 51,6 verwacht). In Japan is de industriële productie vorige maand veel sterker gestegen dan verwacht. De 4,5% groei ten opzichte van januari was sterker dan de +2,7% waar analisten op rekenden. Ook de winkelverkopen waren beter dan verwacht. De Japanse inflatie was in maart licht hoger dan verwacht. Beleggers reageren positief op de cijfers uit China en Japan. De Hang Seng-index koerst 0,7% hoger, mede door berichten over het mogelijk opsplitsen van meer Chinese bedrijven zoals bijvoorbeeld JD.com (+6,1%). De beurs van Shanghai plust 0,3%. De Nikkei-index is in Tokio 0,9% hoger gesloten. De futures (termijncontracten) op de Amerikaanse aandelenindices noteren licht hoger en wijzen op een iets hogere opening van Wall Street vanmiddag. 

Agenda van vandaag

Goed om te weten

Beleggen brengt risico’s en kosten met zich mee. Je kunt jouw inleg of een deel hiervan verliezen. Lees meer over de risico's van beleggen.

Deze publicatie is opgesteld namens ING Bank N.V., en slechts bedoeld ter informatie. ING Bank N.V. betrekt haar informatie van betrouwbaar geachte bronnen en heeft alle mogelijke zorg betracht om ervoor te zorgen dat ten tijde van de publicatie de informatie waarop zij haar visie in deze publicatie heeft gebaseerd niet onjuist of misleidend is. ING Bank N.V. geeft geen garantie dat de door haar gebruikte informatie accuraat of compleet is. De informatie in deze publicatie kan gewijzigd worden zonder enige vorm van aankondiging. Auteursrecht en rechten ter bescherming van gegevensbestanden zijn van toepassing op deze publicatie. Overneming van gegevens uit deze publicatie is toegestaan, mits de bron wordt vermeld. ING Bank N.V. is statutair gevestigd te Amsterdam, handelsregister nr. 33031431, en staat onder toezicht van De Nederlandsche Bank (DNB) en de Autoriteit Financiële Markten (AFM). ING Bank N.V. is onderdeel van ING Groep N.V. 

Disclaimer

Deze publicatie is opgesteld namens ING Bank N.V., gevestigd te Amsterdam en slechts bedoeld ter informatie. ING Bank N.V. is onderdeel van ING Groep N.V. Deze publicatie is geen beleggingsaanbeveling, geen beleggingsadvies noch een aanbieding of uitnodiging tot koop of verkoop van enig financieel instrument. ING Bank N.V. betrekt haar informatie van betrouwbaar geachte bronnen en heeft alle mogelijk zorg betracht om er voor te zorgen dat ten tijde van de publicatie de informatie waarop zij haar visie in deze publicatie heeft gebaseerd niet onjuist of misleidend is. ING Bank N.V. geeft geen garantie dat de door haar gebruikte informatie accuraat of compleet is. De informatie in deze publicatie kan gewijzigd worden zonder enige vorm van aankondiging. Auteursrecht en rechten ter bescherming van gegevensbestanden zijn van toepassing op deze publicatie. Overneming van gegevens uit deze publicatie is toegestaan, mits de bron wordt vermeld. De waarde van uw belegging kan fluctueren. U kunt uw gehele inleg kwijtraken. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. ING Bank N.V. is statutair gevestigd te Amsterdam, handelsregister nr. 33031431 Amsterdam en staat onder toezicht van De Nederlandsche Bank (DNB) en de Autoriteit Financiële Markten AFM). ING Bank N.V. is onderdeel van ING Groep N.V.