De beurs vandaag Aandeel ASML stijgt 5,3% ● Amerikaanse arbeidsmarkt onverminderd sterk ● Chinese beurzen in mineur

vrijdag 19 mei 2023

De beurs van 19 mei 2023, 9.01 uur
  • Aandeel ASML stijgt 5,3% na berichten dat Micron in Japan een chipfabriek gaat opzetten 
  • Amerikaanse arbeidsmarkt en consumentenbestedingen tonen zich onverminderd sterk
  • Chinese beurzen in mineur na flink tegenvallende cijfers van online retailreus Alibaba (-5%)

We kunnen een lijst opstellen van minstens honderd onderwerpen waar beleggers zich zoal zorgen over maken, maar die van het schuldenplafond kunnen we waarschijnlijk binnenkort afstrepen. Dat een mens, en vooral een belegger, ‘vaak het meest lijdt onder het lijden dat hij vreest’ hoeft je Carl Icahn ook niet uit te leggen. Gisteren bekende de 'superbelegger' in de afgelopen zes jaar $9 mld te hebben verloren met het speculeren op dalende aandelenkoersen. Je zou het bijna sneu vinden.

Late aanhakers geven koersen flinke steun

Zo lopen er nog een heel aantal economen, analisten of profeten rond die al tijden waarschuwen voor het einde der tijden. Die zullen na de rally op de aandelenmarkten in de afgelopen zes maanden hun knopen toch ook eens moeten tellen. Feit is dat ze hun onderweging in aandelen snel moeten gaan aanpassen om nog niet meer achter te blijven en klanten te verliezen. En dat zal de aandelenbeurzen een flinke steun geven.

Technologieaandelen flink in de lift

Bij zo'n 30% lager dan gemiddelde omzetten boekte de Stoxx Europe 600-index gisteren een winst van 0,4%. IT-aandelen (+3,1%) trokken weer de kar. Op het Damrak steeg het aandeel ASML met maar liefst 5,3%, de sterkste stijging in meer dan 4 maanden, na positieve berichten van de Amerikaanse geheugenchipmaker Micron die in Japan een fabriek gaat opzetten waarin machines van ASML zullen worden gebruikt. Zoals hier al vaker opgemerkt, zullen in een omgeving van afnemende economische groei en inflatie beleggers hun heil zoeken in bedrijven die wel door zullen blijven groeien en waarvan de waarderingen omhoog zullen gaan als de rentes weer iets dalen. Mede door ASML steeg de AEX-index met 0,9%. Met een winst van 1,3% eindigde de Duitse DAX-index in Frankfurt gisteren 1% onder het recordniveau. Dat zal binnenkort wel sneuvelen, net zo goed als alle vorige records gesneuveld zijn. Het klinkt misschien wat arrogant, maar zo zal het altijd zijn: de meeste aandelenkoersen gaan van linksonder naar rechtsboven. Maar dat niet altijd alles in een rechte lijn gaat, bewees het aandeel BT Group (-5%), nadat het bekendmaakte de komende jaren duizenden banen te zullen gaan schrappen. Mede daarom bleef de FTSE 100-index in Londen wat achter met een plus van 0,2%. Op de obligatiemarkt zagen we een duidelijke risk on-beweging met hogere rentes op staatsobligaties en lagere risicopremies op bedrijfsobligaties. De dollar werd 0,7% sterker tegenover de euro op 1,076.

Amerikaanse arbeidsmarkt en consumentenbestedingen onverminderd sterk

De Nasdaq 100-index bereikte gisteren met een winst van 1,8% het hoogste niveau sinds vorig jaar april. De Philadelphia SOX-index steeg ruim 3%. Optimisme over een akkoord over het verhogen van het schuldenplafond en goede kwartaalcijfers en vooruitzichten van het grootste warenhuis in de wereld, Walmart (+1,3%), leidden tot een positieve stemming op Wall Street. Dat de Amerikaanse economie nog steeds goed draait bleek gisteren uit een daling van het aantal ww-aanvragen (van 264.000 naar 242.000). Dat is een sterkere daling dan analisten hadden verwacht (251.000) en wijst op een aanhoudend sterke arbeidsmarkt. Gisteren werd bekend dat de stijging in het aantal ww-aanvragen in de afgelopen weken toe te wijzen is aan fraude in de staat Massachusetts. Vooralsnog zijn de consumentenbestedingen sterk en een belangrijke steun onder de Amerikaanse economie. De S&P 500-index steeg met 0,9% naar het hoogste niveau dit jaar.

Op de obligatiemarkt is de kans toegenomen dat de Amerikaanse centrale bank (Fed) volgende maand de beleidsrente misschien toch gaat verhogen. De Amerikaanse tweejaarsrente steeg gisteren met 10 basispunten naar 4,25%. Wij verwachten echter dat ze de beleidsrente dit jaar niet verder zullen verhogen.

Tegenvallende cijfers Alibaba zetten Chinese beurzen lager

Tegenvallende cijfers van Alibaba (-5%) drukken de stemming op de beurs in Hongkong. De Hang Seng-index noteert 1,1% in de min. De beurzen op het vasteland van China noteren vanmorgen licht lager. Op de andere beurzen in Azië zie ik vooral groene koersen oplichten. De Japanse Nikkei-index plust 0,8% en de Koreaanse Kospi-index noteert op het moment van schrijven 0,8% hoger. De futures op de Amerikaanse aandelenindices noteren op het moment van schrijven licht hoger en wijzen op een iets hogere opening van Wall Street vanmiddag. De Europese beurzen zullen vanmorgen naar verwachting rond de 0,3% hoger van start gaan. Vandaag kan nog wel eens een volatiele dag worden met flinke koersuitslagen vanwege de expiratie van de mei opties en futures ('termijncontracten').

Agenda van vandaag

Goed om te weten

Beleggen brengt risico’s en kosten met zich mee. Je kunt jouw inleg of een deel hiervan verliezen. Lees meer over de risico's van beleggen.

Deze publicatie is opgesteld namens ING Bank N.V., en slechts bedoeld ter informatie. ING Bank N.V. betrekt haar informatie van betrouwbaar geachte bronnen en heeft alle mogelijke zorg betracht om ervoor te zorgen dat ten tijde van de publicatie de informatie waarop zij haar visie in deze publicatie heeft gebaseerd niet onjuist of misleidend is. ING Bank N.V. geeft geen garantie dat de door haar gebruikte informatie accuraat of compleet is. De informatie in deze publicatie kan gewijzigd worden zonder enige vorm van aankondiging. Auteursrecht en rechten ter bescherming van gegevensbestanden zijn van toepassing op deze publicatie. Overneming van gegevens uit deze publicatie is toegestaan, mits de bron wordt vermeld. ING Bank N.V. is statutair gevestigd te Amsterdam, handelsregister nr. 33031431, en staat onder toezicht van De Nederlandsche Bank (DNB) en de Autoriteit Financiële Markten (AFM). ING Bank N.V. is onderdeel van ING Groep N.V. 

Disclaimer

Deze publicatie is opgesteld namens ING Bank N.V., gevestigd te Amsterdam en slechts bedoeld ter informatie. ING Bank N.V. is onderdeel van ING Groep N.V. Deze publicatie is geen beleggingsaanbeveling, geen beleggingsadvies noch een aanbieding of uitnodiging tot koop of verkoop van enig financieel instrument. ING Bank N.V. betrekt haar informatie van betrouwbaar geachte bronnen en heeft alle mogelijk zorg betracht om er voor te zorgen dat ten tijde van de publicatie de informatie waarop zij haar visie in deze publicatie heeft gebaseerd niet onjuist of misleidend is. ING Bank N.V. geeft geen garantie dat de door haar gebruikte informatie accuraat of compleet is. De informatie in deze publicatie kan gewijzigd worden zonder enige vorm van aankondiging. Auteursrecht en rechten ter bescherming van gegevensbestanden zijn van toepassing op deze publicatie. Overneming van gegevens uit deze publicatie is toegestaan, mits de bron wordt vermeld. De waarde van uw belegging kan fluctueren. U kunt uw gehele inleg kwijtraken. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. ING Bank N.V. is statutair gevestigd te Amsterdam, handelsregister nr. 33031431 Amsterdam en staat onder toezicht van De Nederlandsche Bank (DNB) en de Autoriteit Financiële Markten AFM). ING Bank N.V. is onderdeel van ING Groep N.V.