De beurs vandaag Griekse verkiezingsuitslag valt goed ● groeiaandelen in trek ● Japanse economie trekt aan

dinsdag 23 mei 2023

De beurs van 23 mei 2023, 8.36 uur
  • Griekse verkiezingsuitslag goed ontvangen: Griekse beurs +6,1%, 10-jaarsrente daalt naar 3,88%
  • Zoals al het hele jaar, waren groeiaandelen gisteren in trek op Wall Street
  • Stijging inkoopmanagersindex wijst op aantrekkende Japanse economie

Bij gebrek aan richtinggevende macro-economische cijfers en het uitblijven van een akkoord over het verhogen van het Amerikaanse schuldenplafond, bleven beleggers gisteren dicht bij huis. Bij 20% lager dan gemiddelde omzetten sloot de Stoxx Europe 600-index nipt in de plus. Olieaandelen leverden in Europa gemiddeld 0,4% in, terwijl aandelen uit de sector duurzame consumentengoederen er 0,5% bij kregen. En ondanks de iets hogere obligatierentes, stegen vastgoedaandelen met 0,5%.

Positieve reactie op Griekse verkiezingsuitslag

Griekse beleggers reageerden enthousiast op de verkiezingsoverwinning van de zittende premier. In Athene schoot de beurs met ruim 6% omhoog, de sterkste stijging sinds november 2020. De Griekse tienjaarsrente daalde met 14 basispunten naar 3,88% en staat ruim 40 basispunten onder die van Italië. Nog niet zo heel lang geleden dachten sommigen dat Griekenland failliet zou gaan en uit de euro zou worden gezet. Het kan verkeren. Op de obligatiemarkt was het verder redelijk rustig. De Duitse tienjaarsrente steeg met 3 basispunten naar 2,46% en de risicopremies op bedrijfsobligaties daalden licht.

Groeiaandelen blijven in trek op Wall Street

Volgens nieuwsdienst Bloomberg hebben in de VS steeds meer 'beren' het moeilijk en zijn zij hun shortposities, waarmee ze speculeren op koersdalingen, aan het sluiten. De verliezen beginnen bij sommige speculanten dus echt pijn te doen. We verwachten dat deze beweging doorzet bij een akkoord over het verhogen van het schuldenplafond en de aandelenbeurzen een positieve impuls zullen krijgen. In afwachting van een akkoord, waren de contouren op Wall Street gisteren duidelijk zichtbaar. Beleggers hebben al sinds de start van het jaar een grote voorkeur voor groeiaandelen. De Nasdaq Composite-index steeg met 0,5%, terwijl de Dow Jones Industrial-index – met daarin veel waardeaandelen – 0,4% inleverde. Tesla steeg bijna 5%, terwijl olieaandelen gemiddeld 0,4% daalden. Aandelen uit de sector energie staan dit jaar als enige in de min. Een goed voorbeeld van een terugkeer naar het gemiddelde (‘mean reversion’), zoals we al zo vaak hebben gezien. De S&P 500-index sloot vrijwel onveranderd, de Amerikaanse tienjaarsrente steeg met 4 basispunten naar 3,71%. In afwachting van de onderhandelingen in Washington worden geen grote posities ingenomen.

Japanse economie trekt aan

De Japanse inkoopmanagersindex is deze maand volgens voorlopige cijfers gestegen van 52,9 naar 54,9 punten, wat wijst op aantrekkende economische groei. Zowel de diensten- als de productiesector trok verder aan. Na een positieve opening zijn de Japanse beurzen echter in de min gedraaid. Dat er wat winst wordt genomen, is ook niet zo vreemd. De rally in de afgelopen weken heeft de Nikkei-index naar het hoogste niveaus in meer dan 30 jaar gestuwd. De Nikkei-index is 0,4% lager gesloten. Ook de Hang Seng-index is na een hogere opening in het rood gedoken en noteert in Hongkong 0,7% lager, zonder een directe aanleiding. De beurs van Shanghai verliest 0,9%. De Kospi-index staat in Seoel echter 0,4% hoger en de Australische beurs plust 0,05%. De futures (termijncontracten) op de Amerikaanse aandelenindices noteren licht hoger en wijzen op een iets hogere opening van Wall Street vanmiddag. De Europese beurzen zullen naar verwachting vlak tot licht lager van start gaan.

Agenda van vandaag

Goed om te weten

Beleggen brengt risico’s en kosten met zich mee. Je kunt jouw inleg of een deel hiervan verliezen. Lees meer over de risico's van beleggen.

Deze publicatie is opgesteld namens ING Bank N.V., en slechts bedoeld ter informatie. ING Bank N.V. betrekt haar informatie van betrouwbaar geachte bronnen en heeft alle mogelijke zorg betracht om ervoor te zorgen dat ten tijde van de publicatie de informatie waarop zij haar visie in deze publicatie heeft gebaseerd niet onjuist of misleidend is. ING Bank N.V. geeft geen garantie dat de door haar gebruikte informatie accuraat of compleet is. De informatie in deze publicatie kan gewijzigd worden zonder enige vorm van aankondiging. Auteursrecht en rechten ter bescherming van gegevensbestanden zijn van toepassing op deze publicatie. Overneming van gegevens uit deze publicatie is toegestaan, mits de bron wordt vermeld. ING Bank N.V. is statutair gevestigd te Amsterdam, handelsregister nr. 33031431, en staat onder toezicht van De Nederlandsche Bank (DNB) en de Autoriteit Financiële Markten (AFM). ING Bank N.V. is onderdeel van ING Groep N.V. 

Disclaimer

Deze publicatie is opgesteld namens ING Bank N.V., gevestigd te Amsterdam en slechts bedoeld ter informatie. ING Bank N.V. is onderdeel van ING Groep N.V. Deze publicatie is geen beleggingsaanbeveling, geen beleggingsadvies noch een aanbieding of uitnodiging tot koop of verkoop van enig financieel instrument. ING Bank N.V. betrekt haar informatie van betrouwbaar geachte bronnen en heeft alle mogelijk zorg betracht om er voor te zorgen dat ten tijde van de publicatie de informatie waarop zij haar visie in deze publicatie heeft gebaseerd niet onjuist of misleidend is. ING Bank N.V. geeft geen garantie dat de door haar gebruikte informatie accuraat of compleet is. De informatie in deze publicatie kan gewijzigd worden zonder enige vorm van aankondiging. Auteursrecht en rechten ter bescherming van gegevensbestanden zijn van toepassing op deze publicatie. Overneming van gegevens uit deze publicatie is toegestaan, mits de bron wordt vermeld. De waarde van uw belegging kan fluctueren. U kunt uw gehele inleg kwijtraken. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. ING Bank N.V. is statutair gevestigd te Amsterdam, handelsregister nr. 33031431 Amsterdam en staat onder toezicht van De Nederlandsche Bank (DNB) en de Autoriteit Financiële Markten AFM). ING Bank N.V. is onderdeel van ING Groep N.V.