De beurs vandaag Bedrijvigheid in de eurozone groeit ● koersen van luxebedrijven onder druk ● zorgen over het schuldenplafond leiden tot winstnemingen
woensdag 24 mei 2023
- Volgens de inkoopmanagersindex groeit de bedrijvigheid in de eurozone nog wel, maar neemt deze licht af
- Na een rally daalden de koersen van luxebedrijven als LVMH (-5%) na vooruitzichten voor de Amerikaanse markt
- Slecht nieuws over het verhogen van het schuldenplafond zorgt voor winstnemingen op Wall Street
Volgens de voorlopige inkoopmanagersindex is de bedrijvigheid in de eurozone deze maand licht afgenomen. De composite index is gedaald van 54,1 naar 53,3 punten, terwijl analisten rekenden op een iets kleinere daling naar 53,5 punten. De deelindex van de dienstensector daalde minder dan verwacht, van 56,2 naar 55,9 punten (55,5 verwacht), die van de productiesector daalde onverwacht hard van 45,8 naar 44,6 punten (46 verwacht). Dit bevestigt nog maar eens dat consumenten meer geld besteden aan vakanties en etentjes dan aan het kopen van nieuwe tv’s en tuinhuisjes. Een trend die we al langer zien.
Economie van eurozone trekt nog altijd aan
Overigens betekent een stand van boven de 50 punten dat de economie in de eurozone nog altijd aantrekt. Op de Europese beurzen werd er lauw gereageerd op de cijfers en zijn beleggers vooral in afwachting van (positief) nieuws over een akkoord voor het verhogen van het Amerikaanse schuldenplafond. Aandelenkoersen van luxebedrijven als LVMH (-5%) en Hermes (-6,5%) stonden gisteren onder druk na voorzichtige vooruitzichten voor de Amerikaanse markt. Na de enorme rally in de sector in de afgelopen maanden werd er wat winst genomen. De Stoxx Europe 600-index leverde gisteren 0,6% in. Aandelen uit de sector duurzame consumentengoederen, met daarin onder andere aandelen van de genoemde luxebedrijven, daalden gemiddeld 2,6%. Beursgenoteerde vastgoedaandelen herstelden ruim 2% en olieaandelen klommen 1,3% in een reactie op de iets hogere olieprijs. Op de obligatiemarkt was het rustig: de Duitse tienjaarsrente steeg 1 basispuntje naar 2,47%. De euro werd 0,4% zwakker op 1,077 tegenover de dollar.
Beurzen in de ban van de verhoging van het schuldenplafond
Nieuws over de vorderingen in de onderhandelingen met betrekking tot het verhogen van het Amerikaanse schuldenplafond overheerst al een paar weken de stemming op Wall Street. Het bericht dat de onderhandelingen gisteren zijn afgebroken en er nog geen akkoord is, was reden voor winstnemingen op de beurzen in New York. Zolang er geen akkoord is zullen de markten nerveus en volatiel blijven. Dat de voorlopig inkoopmanagersindex in de VS deze maand onverwacht is gestegen van 53,4 naar 54,5 punten (53 verwacht) maakte vooralsnog geen indruk bij beleggers. Ook hier zien we een groot verschil tussen de dienstensector (van 53,6 naar 55,1 punten) en de productiesector (van 50,2 naar 48,5 punten). Het is een beeld dat we na de coronacrisis over de hele wereld zien. We kopen (veel) meer diensten en minder spullen. Zelfs een onverwachte stijging van het aantal verkochte nieuwe woningen (+4,1% tegenover -2,6% verwacht), wat niet wijst op een aanstaande recessie, kon een dagje van winstnemingen op Wall Street niet voorkomen. De S&P 500-index leverde 1,1% in, de Nasdaq daalde 1,3% en de Dow Jones Industrial-index ging 0,7% omlaag. Rentes op Amerikaanse staatsobligaties bewogen nauwelijks. De Amerikaanse tienjaarsrente daalde met 2 basispuntjes naar 3,69%.
Meeste Aziatische beurzen in het rood
In navolging van de verliezen op Wall Street staan vanmorgen ook de meeste Aziatische beurzen in het rood, al zie ik wel een paar beurzen herstellen. De beurs van Nieuw-Zeeland koerst 0,2% hoger, nadat de centrale bank (RBNZ) daar de beleidsrente heeft verhoogd van 5,25% naar 5,5% en daarbij heeft aangegeven dat dit de laatste verhoging is geweest. De Nieuw-Zeelandse tienjaarsrente daalt daarop met 11 basispunten naar 4,37% en de 'Kiwi' (Nieuw-Zeelandse dollar) verzwakt tegenover de dollar. De beurs van Australië verliest 0,7% en de Japanse Nikkei-index koerst 0,5% lager. In Hongkong daalt de Hang Seng-index met ruim 1% en noteert dit jaar nu bijna 3% lager; een groot contrast met de koerswinsten op de Europese en Amerikaanse beurzen. De Koreaanse Kospi-index herstelt in het laatste uur van de handel naar vrijwel onveranderd na een lagere opening.
De futures (‘termijncontracten’) op de Amerikaanse aandelenindices noteren op het moment van schrijven licht hoger en wijzen op een klein herstel op Wall Street vanmiddag. De Europese beurzen zullen naar verwachting rond de 0,5% lager openen.
Agenda van vandaag
Goed om te weten
Beleggen brengt risico’s en kosten met zich mee. Je kunt jouw inleg of een deel hiervan verliezen. Lees meer over de risico's van beleggen.
Deze publicatie is opgesteld namens ING Bank N.V., en slechts bedoeld ter informatie. ING Bank N.V. betrekt haar informatie van betrouwbaar geachte bronnen en heeft alle mogelijke zorg betracht om ervoor te zorgen dat ten tijde van de publicatie de informatie waarop zij haar visie in deze publicatie heeft gebaseerd niet onjuist of misleidend is. ING Bank N.V. geeft geen garantie dat de door haar gebruikte informatie accuraat of compleet is. De informatie in deze publicatie kan gewijzigd worden zonder enige vorm van aankondiging. Auteursrecht en rechten ter bescherming van gegevensbestanden zijn van toepassing op deze publicatie. Overneming van gegevens uit deze publicatie is toegestaan, mits de bron wordt vermeld. ING Bank N.V. is statutair gevestigd te Amsterdam, handelsregister nr. 33031431, en staat onder toezicht van De Nederlandsche Bank (DNB) en de Autoriteit Financiële Markten (AFM). ING Bank N.V. is onderdeel van ING Groep N.V.