De beurs vandaag Nvidia blaast verwachtingen omver ● weging financials verlaagd ● Europese aandelen verliezen terrein

donderdag 25 mei 2023

De beurs van 25 mei 2023, 8.58 uur
  • Cijfers en verwachtingen Nvidia veel beter dan verwacht; aandeel stijgt nabeurs 25%
  • We houden de weging van aandelen op neutraal, mar verlagen die van financiële aandelen
  • Europese aandelen verliezen terrein doordat beleggers switchen naar groeiaandelen

Het gebeurt zelden tot nooit dat een beursgenoteerd bedrijf er op één dag meer dan $200 miljard (!) aan beurswaarde bijkrijgt. Toch gaat dat vandaag zeer waarschijnlijk gebeuren. Ik heb het dan over Nvidia. 

Nvidia verrast met zeer sterke cijfers

De Amerikaanse chipmaker Nvidia presenteerde gisteravond nabeurs kwartaalcijfers waar analisten en beleggers reikhalzend naar uit hadden gekeken. De cijfers, maar vooral de vooruitzichten voor het huidige kwartaal, overtroffen de meest optimistische verwachtingen. Niet een klein beetje, maar echt in hele grote mate. We noemen dat ook wel 'blow-out numbers'. In de nabeurshandel werd het aandeel, dat dit jaar al meer dan 100% is gestegen, beloond met een koerssprong van 25%. Als het deze winst bij de opening vanmiddag op Wall Street vasthoudt, is het de grootste waardestijging van een bedrijf op één dag. Daarmee zal de waardering van het bedrijf richting een ‘all-time high’ gaan van bijna $1.000 miljard. 

De juiste keuzes maken en geduld hebben

Wat leren we hiervan? Ten eerste dat veel analisten geen enkel idee hebben van de prestaties van het bedrijf dat ze volgen. Daar kun je als belegger flink van profiteren. Ten tweede gaan technologische ontwikkelingen, zoals nu met artificial intelligence (AI), steeds sneller en ook veel sneller dan verwacht. Ten derde zullen lang niet alle bedrijven, in dit geval Nvidia, veel merken van een mogelijke recessie in de VS, waarover nu zoveel wordt gediscussieerd. En dat is de kern van beleggen. Je moet de juiste keuzes maken en geduld hebben. Simpel toch? Het werkt helaas niet voor iedereen en zeker niet op dagbasis.

Weging financials verlaagd

Gisteren werd de stemming op de beurzen beheerst door zorgen over een mogelijke 'default' (wanbetaling) van de Amerikaanse overheid als het schuldenplafond niet op tijd wordt verhoogd. De kans dat dit gebeurt, is in onze ogen klein. Wij laten het vooralsnog aan ons voorbijgaan en richten ons meer op de iets langere termijn. Zo hebben we deze week besloten om de tactische weging van aandelen en obligaties ongewijzigd op neutraal te laten. Binnen de aandelensectoren brengen we wel een wijziging aan. We verlagen de weging van financiële waarden van overwogen naar neutraal en verhogen de weging van nutsbedrijven van onderwogen naar neutraal. Een uitgebreide toelichting lees je in een nieuwe Blik op de beurs

Winstnemingen op Europese beurzen

Naast de zorgen over het schuldenplafond, bleek de inflatie in het Verenigd Koninkrijk in april hoger uitgevallen dan verwacht. Dat voedt de angst dat de Bank of England de beleidsrente toch nog verder zal verhogen. Dat de vertrouwensindex van Duitse ondernemers, die de slag om de (elektrische-)automarkt dreigen te verliezen aan Amerikaanse en Chinese concurrenten, verder is gedaald dan verwacht (van 93,4 naar 91,7 punten, 93 verwacht) droeg ook niet bij aan de stemming. Maar er is meer aan de hand. Tot voor kort presteerden Europese aandelen beter dan de gemiddelde Amerikaanse aandelenindex. Beleggers hadden een voorkeur voor waardeaandelen uit onder andere de sectoren financials en energie. Maar met lagere economische groeiverwachtingen, zullen beleggers gaan 'schuilen' in meer 'defensieve' groeiaandelen. Bedrijven die ondanks een economische teruggang door zullen blijven groeien, zoals bijvoorbeeld Nvidia. We verwachten dat vooral aandelen uit de sectoren IT en communicatiediensten goed zullen blijven presteren. En die vinden we vooral op de Amerikaanse beurzen en minder in Europa. Vandaar dat wij onze tactische voorkeur houden voor Amerikaanse boven Europese aandelen. Blijkbaar volgen andere beleggers dezelfde redenering. Gisteren daalde de Stoxx Europe 600-index met 1,8% en werd de euro iets zwakker op $1,076 tegenover de dollar.

Beperkter koersverliezen op Wall Street

De koersverliezen op Wall Street waren gisteren een stuk kleiner dan op de Europese beurzen. De S&P 500-index sloot 0,7% lager, de Nasdaq verloor 0,6% en de Dow Jones-index eindigde 0,8% in de min. De rentes op Amerikaanse staatsobligaties liepen iets op uit angst voor een mogelijke default. Geen vlucht naar 'veilige havens’ dus. Je kunt je afvragen of je je geld op dit moment liever zou lenen/investeren aan/in de Amerikaanse staat of aan bijvoorbeeld Apple of Nvidia.

Aandelen chipfabrikanten omhoog in Azië

De koersen van chipfabrikanten in Azië noteren vanmorgen hoger in reactie op de sterke cijfers en vooruitzichten van Nvidia. De koers van het Japanse Advantest schiet bijna 16% omhoog naar een all-time high. Maar ook TSMC (+3%) en Samsung (+0,5%) staan hoger. Het is echter niet genoeg om alle Aziatische beurzen hoger te zetten. Het bericht dat kredietbeoordelaar Fitch de kredietwaardigheid van Amerika mogelijk gaat verlagen, drukt de stemming. De Nikkei-index is 0,4% hoger gesloten en de beurs van Taiwan plust 0,8%. In Hongkong is de stemming echter bedrukt en maken beleggers zich zorgen over de groei van de Chinese economie. De Hang Seng-index noteert op het moment van schrijven 2,2% lager. De beurs van Shanghai koerst 0,7% lager. De Kospi-index noteert in Seoel 0,3% lager. Mede door de koersstijging nabeurs van Nvidia noteert de future op de Nasdaq 100-index 1,5% hoger. De future op de S&P 500-index noteert 0,6% hoger en wijst op een hogere opening van Wall Street vanmiddag. De Europese beurzen zullen naar verwachting licht hoger van start gaan. Europese chip(machine)fabrikanten zullen naar verwachting wel hoger openen.

Agenda van vandaag

Goed om te weten

Beleggen brengt risico’s en kosten met zich mee. Je kunt jouw inleg of een deel hiervan verliezen. Lees meer over de risico's van beleggen.

Deze publicatie is opgesteld namens ING Bank N.V., en slechts bedoeld ter informatie. ING Bank N.V. betrekt haar informatie van betrouwbaar geachte bronnen en heeft alle mogelijke zorg betracht om ervoor te zorgen dat ten tijde van de publicatie de informatie waarop zij haar visie in deze publicatie heeft gebaseerd niet onjuist of misleidend is. ING Bank N.V. geeft geen garantie dat de door haar gebruikte informatie accuraat of compleet is. De informatie in deze publicatie kan gewijzigd worden zonder enige vorm van aankondiging. Auteursrecht en rechten ter bescherming van gegevensbestanden zijn van toepassing op deze publicatie. Overneming van gegevens uit deze publicatie is toegestaan, mits de bron wordt vermeld. ING Bank N.V. is statutair gevestigd te Amsterdam, handelsregister nr. 33031431, en staat onder toezicht van De Nederlandsche Bank (DNB) en de Autoriteit Financiële Markten (AFM). ING Bank N.V. is onderdeel van ING Groep N.V. 

Disclaimer

Deze publicatie is opgesteld namens ING Bank N.V., gevestigd te Amsterdam en slechts bedoeld ter informatie. ING Bank N.V. is onderdeel van ING Groep N.V. Deze publicatie is geen beleggingsaanbeveling, geen beleggingsadvies noch een aanbieding of uitnodiging tot koop of verkoop van enig financieel instrument. ING Bank N.V. betrekt haar informatie van betrouwbaar geachte bronnen en heeft alle mogelijk zorg betracht om er voor te zorgen dat ten tijde van de publicatie de informatie waarop zij haar visie in deze publicatie heeft gebaseerd niet onjuist of misleidend is. ING Bank N.V. geeft geen garantie dat de door haar gebruikte informatie accuraat of compleet is. De informatie in deze publicatie kan gewijzigd worden zonder enige vorm van aankondiging. Auteursrecht en rechten ter bescherming van gegevensbestanden zijn van toepassing op deze publicatie. Overneming van gegevens uit deze publicatie is toegestaan, mits de bron wordt vermeld. De waarde van uw belegging kan fluctueren. U kunt uw gehele inleg kwijtraken. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. ING Bank N.V. is statutair gevestigd te Amsterdam, handelsregister nr. 33031431 Amsterdam en staat onder toezicht van De Nederlandsche Bank (DNB) en de Autoriteit Financiële Markten AFM). ING Bank N.V. is onderdeel van ING Groep N.V.