De beurs vandaag Europese chipbedrijven in de lift ● Philadelphia Semiconductor-index wint 7% ● Duitsland in een (technische) recessie

vrijdag 26 mei 2023

De beurs van 26 mei 2023, 8.45 uur
  • Europese chipbedrijven profiteerden flink van de optimistische resultaten en vooruitzichten van Nvidia
  • Ook de Philadelphia Semiconductor-index steeg met 7%, gestuwd door de 24%- koersstijging van Nvidia
  • De Duitse economie is (kwartaal op kwartaal) met 0,3% gekrompen, waardoor er sprake is van een technische recessie

Zoals verwacht, profiteerden Europese chipbedrijven gisteren flink van de optimistische vooruitzichten van Nvidia. Zo steeg ASML op de Amsterdamse beurs met 5% en ASM International zelfs met 8,6%. BE Semiconductor zat daar tussenin met een plus van 7,6%.

Grote beweging van waarde- naar groeiaandelen

In de Stoxx Europe 600-index (-0,3%) waren het de IT-aandelen (+2,3%) die bovenaan het lijstje met winnaars stonden. Onderaan vonden we aandelen uit de sector energie, die gemiddeld 2,6% verloren. Dit bevestigt de beweging die beleggers maken van waardeaandelen naar groeiaandelen. Energieprijzen staan al een tijd onder druk; de Europese gasprijs daalde gisteren voor de twaalfde dag op rij en de winstvooruitzichten voor oliebedrijven worden steeds verder neerwaarts bijgesteld.

Duitse economie is in een recessie beland

Voor een aantal economen was het gisteren een mooie dag: de lang door hen voorspelde recessie in Duitsland blijkt er dan toch te zijn gekomen. Gisteren werd bekend dat de Duitse economie volgens een nieuwe schatting met 0,3% is gekrompen (kwartaal op kwartaal) in het eerste kwartaal, waardoor er sprake is van een technische recessie: twee kwartalen op rij van krimp. Beleggers maakten er niet veel van en kijken, zoals het hoort, vooral vooruit. In de afgelopen twee kwartalen waarin Duistand zich in een recessie bevond is de DAX-index met bijna 30% gestegen. Gisteren ging daar wel 0,3% van af, door zorgen over de kracht van de Duitse economie en vooral een verzwakking van de concurrentiepositie. Het schoolvoorbeeld is de achterstand die het land heeft op het gebied van elektrische auto's. Op de obligatiemarkt liepen rentes op staatsobligaties op, gedreven door vooral hogere rentes in het Verenigd Koninkrijk, na de hoger dan verwachte inflatiecijfers die een dag eerder gepubliceerd werden. Risicopremies op bedrijfsobligaties daalden echter, wat we kunnen bestempelen als een ‘risk on’-beweging.

De Philadelphia Semiconductor-index steeg met bijna 7%

De Amerikaanse Philadelphia Semiconductor-index steeg met bijna 7%, gestuwd door de ruim 24% koersstijging van Nvidia. Dat bedrijf presenteerde woensdag nabeurs geweldige cijfers en vooruitzichten. Analisten rolden over elkaar heen om de koersdoelen voor de chipmaker naar boven bij te stellen. Veel andere IT-aandelen werden in het positieve sentiment mee omhooggetrokken. De Nasdaq steeg met 1,7%, de Nasdaq 100-index met 2,5%. De 0,1%-daling van de Dow Jones Industrial-index staat daarmee in schril contrast. Dit jaar noteert de Nasdaq een winst van ruim 21% tegenover een verlies van 1% voor de Dow. Ook op Wall Street werden gisteren de meer cyclische waardeaandelen uit de sectoren energie en basismaterialen geruild voor groeiaandelen uit de sectoren IT en communicatiediensten. Die laatste twee sectoren hebben we al geruime tijd overwogen in onze beleggingsstrategieën.

Amerikaanse economie onverminderd sterk

Op de Amerikaanse obligatiemarkt liepen vooral de korte rentes flink op in reactie op de naar boven bijgestelde groei van de Amerikaanse economie in het eerste kwartaal (+1,1% naar +1,3%) en een lager dan verwacht aantal eerste ww-aanvragen (229.000 tegenover 245.000). Deze cijfers wijzen op een aanhoudend sterke economie en arbeidsmarkt, wat de kans wel vergroot dat de Amerikaanse centrale bank (Fed) de beleidsrente langer hoog zal houden of misschien zelfs nog iets verder gaat verhogen. De markt schat de kans op een renteverhoging met 0,25% in juni nu in op 40%. Wij verwachten dat de Fed de beleidsrente dit jaar niet meer zal verhogen en in de tweede helft van het jaar weer zal gaan verlagen.

Koersen in Azië overwegend omhoog

Op mijn Bloomberg-terminal zie ik vanmorgen vooral veel groene koersen oplichten op de Aziatische beurzen. Technologie-aandelen hebben de wind in de rug, gesteund door de koerswinsten van de Amerikaanse chipaandelen gisteravond op Wall Street. Nabeurs kwam daar nog een positief bericht bij: chipmaker Marvell Technology kwam met positieve vooruitzichten door gestegen verkopen vanwege de sterke groei van het segment artificiële intelligentie (AI). Beleggers beloonden de cijfers en vooruitzichten met een koersstijging van ruim 20%. Net zoals vorig jaar is de keuze voor de juiste sectoren (en aandelen binnen de sectoren) belangrijker dan de keuze voor de regio waarin je belegt.

Inflatie Japan vertraagt

Een vertraging van de Japanse inflatie in mei (van 3,5% naar 3,2%, jaar op jaar) helpt de Nikkei-index aan een winst van 0,6%. Een vertraging van de inflatie betekent immers dat de Bank of Japan het ruime monetaire beleid kan continueren. De geldkraan blijft daar dus openstaan, in tegenstelling tot die in Europa en de VS. De beurs van Hongkong is vandaag gesloten vanwege de viering van een feestdag. De beurs van Shanghai noteert op het moment van schrijven 0,5% hoger. De Koreaanse Kospi-index plust 0,2%, net als de beurs in Sydney.

De futures (‘termijncontracten’) op de Amerikaanse aandelenindices noteren licht lager en wijzen op een lagere opening van Wall Street vanmiddag. Beleggers zijn nog steeds in afwachting van een akkoord over het verhogen van het Amerikaanse schuldenplafond. Volgens de laatste berichten zou er gewerkt worden aan een voorstel om het plafond voor twee jaar te verhogen. We zijn benieuwd. De Europese beurzen zullen op de laatste handelsdag van de week licht hoger van start gaan.

Agenda van vandaag

Goed om te weten

Beleggen brengt risico’s en kosten met zich mee. Je kunt jouw inleg of een deel hiervan verliezen. Lees meer over de risico's van beleggen.

Deze publicatie is opgesteld namens ING Bank N.V., en slechts bedoeld ter informatie. ING Bank N.V. betrekt haar informatie van betrouwbaar geachte bronnen en heeft alle mogelijke zorg betracht om ervoor te zorgen dat ten tijde van de publicatie de informatie waarop zij haar visie in deze publicatie heeft gebaseerd niet onjuist of misleidend is. ING Bank N.V. geeft geen garantie dat de door haar gebruikte informatie accuraat of compleet is. De informatie in deze publicatie kan gewijzigd worden zonder enige vorm van aankondiging. Auteursrecht en rechten ter bescherming van gegevensbestanden zijn van toepassing op deze publicatie. Overneming van gegevens uit deze publicatie is toegestaan, mits de bron wordt vermeld. ING Bank N.V. is statutair gevestigd te Amsterdam, handelsregister nr. 33031431, en staat onder toezicht van De Nederlandsche Bank (DNB) en de Autoriteit Financiële Markten (AFM). ING Bank N.V. is onderdeel van ING Groep N.V. 

Disclaimer

Deze publicatie is opgesteld namens ING Bank N.V., gevestigd te Amsterdam en slechts bedoeld ter informatie. ING Bank N.V. is onderdeel van ING Groep N.V. Deze publicatie is geen beleggingsaanbeveling, geen beleggingsadvies noch een aanbieding of uitnodiging tot koop of verkoop van enig financieel instrument. ING Bank N.V. betrekt haar informatie van betrouwbaar geachte bronnen en heeft alle mogelijk zorg betracht om er voor te zorgen dat ten tijde van de publicatie de informatie waarop zij haar visie in deze publicatie heeft gebaseerd niet onjuist of misleidend is. ING Bank N.V. geeft geen garantie dat de door haar gebruikte informatie accuraat of compleet is. De informatie in deze publicatie kan gewijzigd worden zonder enige vorm van aankondiging. Auteursrecht en rechten ter bescherming van gegevensbestanden zijn van toepassing op deze publicatie. Overneming van gegevens uit deze publicatie is toegestaan, mits de bron wordt vermeld. De waarde van uw belegging kan fluctueren. U kunt uw gehele inleg kwijtraken. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. ING Bank N.V. is statutair gevestigd te Amsterdam, handelsregister nr. 33031431 Amsterdam en staat onder toezicht van De Nederlandsche Bank (DNB) en de Autoriteit Financiële Markten AFM). ING Bank N.V. is onderdeel van ING Groep N.V.