Voorkom blunders met 6 beleggingstips

Wat u vooral niet moet doen

Beleggen kan heel leuk zijn en u kunt er mogelijk goede rendementen mee halen. Maar beleggers kunnen soms blunders begaan. We zetten de belangrijkste voor u op een rij.

Tip 1. Uitstappen bij dalende koersen

U belegt al een tijdje en de koersen kabbelen rustig voort. Maar dan komt ineens die ‘correctie’. Door gebeurtenissen in de wereld, politiek, of economie dalen de beurskoersen ineens fors. U schrikt, en denkt “daar gaat mijn geld. Snel verkopen is misschien het beste”. Als er iets structureel mis is met een bedrijf waarin u belegt, dan kan dit een weloverwogen beleggingsbeslissing zijn. Bedrijven kunnen failliet gaan en dan bent u als belegger vaak uw geld kwijt.

Maar als álle beurskoersen ineens dalen, dan kan het verstandiger zijn om te proberen uw emoties te beheersen. Realiseer u dat heftige koersschommelingen nu eenmaal horen bij beleggen. Stil blijven zitten, kan dan soms beter zijn. Echte durvers hebben in dergelijke situaties zelfs de moed om beleggingen bij te kopen. Het is maar net waar u zich comfortabel bij voelt en of uw financiën het toelaten om meer te gaan beleggen.

Onze tip: de praktijk leert dat veel koersen vroeg of laat weer opkrabbelen. Wees dus niet ongeduldig, volg de koersen misschien even niet als u een onprettig gevoel krijgt van ‘weer een beursdag in het rood’.

Tip 2. Het juiste instapmoment proberen te bepalen

Het wordt vaak geroepen in artikelen over beleggen: het juiste instapmoment is niet te bepalen. En dat is ook zo. Niemand heeft een glazen bol en er gaat geen toeter als de laagste koers is bereikt. Een ‘all-time high’ koers van een aandeel wil ook niet zeggen dat u het niet zou moeten kopen; het kan net zo goed een nieuwe fase zijn waarin de koers verder stijgt. Kortom, u kunt zich nergens aan vastklampen om zeker te zijn wat een ideaal instapmoment is.

Onze tip: beleg volgens een persoonlijk plan en stap eventueel gespreid in: op verschillende momenten. Bepaal eerst uw beleggingshorizon (periode waarin u wilt beleggen) en het gewenste risico en rendement. Kies informatiebronnen (bijvoorbeeld van onze experts van het ING Investment Office) en bepaal aan de hand daarvan of u een bepaalde belegging koopt of niet koopt.

Tip 3. Onvoorbereid beleggen in producten die u niet kent

Stel, u belegt al een tijdje in beleggingsfondsen en aandelen en u vindt het tijd voor een volgende stap: u wilt beleggen in opties, omdat u heeft gehoord dat u daar een goed rendement mee kunt halen. U kunt natuurlijk gewoon een optie kopen en kijken wat er gebeurt.

Maar bent u dan bewust bezig met wat u doet? Weet u wát u eigenlijk gekocht heeft? Hoe het product in elkaar zit en wat de risico’s zijn? Welke transactiekosten erbij horen? Wanneer u een bepaalde actie moet ondernemen? Dit zijn vragen die u zichzelf eigenlijk moet stellen voordat u een dergelijke belegging aanschaft. De typen beleggingen verschillen enorm van elkaar in risico, rendement en de hoeveelheid kennis die u ervoor nodig heeft.

Onze tip: stel uzelf de juiste vragen, verdiep u in de kenmerken en risico’s en overtuig u ervan dat u het product snapt. Hierdoor vermindert u de kans op vervelende verrassingen en kan beleggen in nieuwe producten juist heel interessant zijn.

Tip 4. Onvoldoende gespreid beleggen

Een veelgemaakte fout van beleggers is dat ze hun beleggingen onvoldoende spreiden, waardoor ze veel risico lopen. We raden u aan om uw beleggingen te spreiden over:

1. Beleggingscategorieën

De ene beleggingscategorie levert u meer risico’s op dan andere. Stop dus niet al uw geld in aandelen, maar kies bijvoorbeeld ook voor obligaties, die op een andere manier kunnen reageren bij veranderingen in de wereld.

2. Sectoren of bedrijven

Kiest u voor een specifieke bedrijfssector, dan bent u kwetsbaar met uw beleggingen. Stopt u bijvoorbeeld al uw geld in aandelen of obligaties van bedrijven uit de oliesector, dan loopt u veel risico als er iets vervelends gebeurt in deze sector. Bijvoorbeeld als de olieprijs sterk daalt, kan dit voor de hele sector van negatieve invloed zijn. Dit effect kan nog sterker optreden als u alleen in één specifiek bedrijf belegt, zoals Koninklijke Olie (Shell).

3. Regio’s

Als u alleen in één land of regio belegt, is uw spreiding minder dan wanneer u wereldwijd belegt. Het wordt steeds makkelijker om over de hele wereld gespreid te beleggen. We raden u aan om dit ook te doen, zodat de gevolgen van een gebeurtenis in een bepaalde regio niet al te sterk uw beleggingen raken.

Onze tip: spreid uw beleggingen op zoveel mogelijke manieren.

Tip 5. Te veel handelen

Veel beleggers zijn onrustig en hebben het gevoel om steeds iets te moeten doen. “De koersen bewegen elke dag, dus dan moet ik ook iedere dag iets doen”, lijken sommigen te denken. De keuze is uiteraard aan uzelf, maar wees u ervan bewust dat u voor de meeste handelingen transactiekosten betaalt. Deze kosten hebben invloed op uw rendement. Als u met relatief kleine bedragen handelt, kunnen deze kosten zelfs een behoorlijk deel van uw rendement opsnoepen.

Onze tip: wees u bewust van de hoeveelheid transacties en de kosten die hiermee gepaard gaan.

Tip 6. Beleggen met geld dat u heeft geleend of niet kunt missen

Wij vinden dat beleggen voor de lange termijn zou moeten zijn. Als u op die manier belegt, heeft u bij koersdalingen doorgaans de tijd om het herstel van het rendement af te wachten. Soms moet uw inleg daarvoor jarenlang belegd blijven. Kunt u zich zo’n lange periode veroorloven? Heeft u dan voldoende spaargeld, bijvoorbeeld als uw wasmachine stuk gaat net na de aanschaf van die nieuwe bank? Het NIBUD kan u helpen met het berekenen van het bedrag dat in uw persoonlijke situatie verstandig is om als buffer aan te houden.

Ook raden we u af om te gaan beleggen – bijvoorbeeld voor de studie van uw kinderen – als u al over drie jaar het geld nodig heeft. Als in deze periode de koersen stevig dalen, dan heeft u misschien onvoldoende tijd om de koersen de kans te geven om te herstellen. Tot slot: beleggen met geleend geld kan tot zeer vervelende situaties leiden als de koersen dalen. U heeft dan niet alleen geen rendement behaald, maar u blijft bovendien met een schuld zitten.

Onze tip: maak een bufferberekening via het NIBUD, bepaal welke extra uitgaven u daarnaast binnen vijf jaar nog verwacht. Met het geld dat u dan nog overhoudt, kunt u eventueel gaan beleggen.

Risico’s van beleggen

Beleggen brengt risico’s met zich mee. De waarde van uw belegging kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Lees meer over de risico's van beleggen en hoe u ze kunt beperken.