Beurswijsheden

Wat zijn ze waard?

In de beleggingswereld hoor je diverse zogenaamde wijsheden. Zoals 'als je wordt geschoren, moet je stilzitten' en 'the trend is your friend'. En, misschien wel de bekendste: 'Sell in May and go away'. Hebben beleggers iets aan die gezegden?

'Sell in May and go away!'

Wie naar de rendementsgrafieken kijkt van de wereldwijde aandelenbeurzen, ziet een zeker seizoenseffect. Maar of u zich daardoor zou moeten laten leiden? Er is wetenschappelijk nog wel wat op af te dingen.

'Aandelen kruipen altijd weer uit het dal'

Beleggen betekent: onzekerheid accepteren. En tussentijds verlies kunnen zien als een voorbijgaande fase. Tenminste, dat suggereert het beursgezegde 'aandelen kruipen altijd weer uit het dal'. Iedereen die belegt, zou dit graag willen geloven. Maar klopt de bewering wel?

'The trend is your friend'

Eigenlijk luidt de volledige wijsheid: 'The trend is your friend until the end when it bends'. Profiteer dus van de algemene koersbeweging en raak niet van slag door de dagelijkse schommelingen. Maar stap weer uit als de trend van richting verandert.

'Koop van bleekneuzen'

Angst is een slechte raadgever, en dat geldt ook bij beleggen. Wel kan angst in de markt juist koopjes opleveren voor wie niet zo snel nerveus wordt. Dergelijke moedige beleggers worden ook wel 'bodemvissers' genoemd. De historische gegevens laten zien dat deze strategie inderdaad kansrijk is.

'Als je geschoren wordt, moet je stilzitten'

Dit beursgezegde, dat adviseert bij een beurscrash vooral niet te verkopen, stamt uit de tijd dat beleggers meestal heren waren en men zich nog liet scheren. Gezien het geslepen scheermes van de barbier was het raadzaam het hoofd daarbij zo stil mogelijk te houden. Mooie beeldspraak. Maar snijdt het advies ook hout?

'Probeer geen vallend mes te vangen'

Deze beurswijsheid, die in het Engels nog net iets scherper klinkt (Never catch a falling knife), raadt aan om niet in een aandeel te stappen om de enkele reden dat de koers scherp is gedaald. Klopt deze wijsheid?

'As January goes, so goes the year'

De 'januari-barometer' wordt hij wel genoemd: het veronderstelde verschijnsel dat als januari een positieve maand is voor de aandelenkoersen, ook het hele jaar een positief aandelenrendement oplevert. Het is een Amerikaanse 'beleggerswijsheid'. Maar klopt die veronderstelling wel?

'Beter een fantastisch aandeel voor een redelijke prijs dan omgekeerd'

Wat is nu een goede belegging? Goedkoop een aandeel kunnen kopen van een bedrijf dat het redelijk doet? Of liever iets meer betalen voor een aandeel van een bedrijf met goede toekomstverwachtingen?