Auteur

ANP
AFN Nieuws

'Afwachtend begin voor Damrak'

22 feb – 07:16

AMSTERDAM (AFN) - De Amsterdamse effectenbeurs zal vrijdag naar verwachting afwachtend beginnen. Ook de andere Europese beursgraadmeters lijken met kleine koersuitslagen te openen. Beleggers verwerken de lagere slotstanden op Wall Street en wachten op meer nieuws over de handelsgesprekken tussen de Verenigde Staten en China.

Aan het handelsfront begint volgens ingewijden het overleg tussen de Verenigde Staten en China inmiddels zijn vruchten af te werpen. De deadline van de wapenstilstand tussen de twee economische grootmachten loopt op 1 maart af. De Amerikaanse president Donald Trump, die vrijdag de Chinese vicepremier Liu He zal ontmoeten, heeft al aangegeven bereid te zijn de deadline op te schuiven.

Galapagos opende donderdag na sluiting van de Europese beurshandel de boeken. Het biotechnologiebedrijf verdubbelde de omzet vorig jaar en bracht het verlies stevig terug. Volgens het bedrijf werd 2018 afgesloten met een ,,uitzonderlijk sterke'' balans, ondanks de nog altijd substantiële kosten op het gebied van onderzoek en ontwikkeling.

Chips

Ook ASM International kwam na de slotbel met resultaten. De toeleverancier aan de chipindustrie zag de omzet en orderinstroom in het vierde kwartaal uitkomen op een recordniveau en verhoogde het dividend. De omzet bedroeg 254,7 miljoen euro, 30 procent meer dan in het derde kwartaal. De orderinstroom steeg 17 procent tot 301,6 miljoen euro.

Kabel- en telecomconcern Altice USA heeft afgelopen kwartaal zijn omzet en winstgevendheid opgevoerd. Volgens topman Dexter Goei werd daarmee voldaan aan de eigen doelen voor het hele jaar. De onderneming die is afgesplitst van Altice Europe rekent er daarnaast op 1,5 miljard dollar aan eigen aandelen te zullen inkopen.

Overname

Aan het overnamefront heeft het Poolse PBKM een voorlopig akkoord ondertekend over een eventuele overname van vrijwel alle activiteiten van stamceltak Cryo-Save van Esperite. Volgens een toelichting door Esperite zal PBKM maximaal 10 miljoen euro betalen voor de overname.

In Frankfurt zijn de ogen gericht op Volkswagen. Topman Bram Schot van dochterbedrijf Audi wil 10 procent van de managementposities bij de automaker schrappen. Het merk wil ook het aantal krachtbronnen dat uit de fabrieken rolt met een derde terugdringen om kosten te besparen, liet Schot weten in Handelsblatt.

Heinz

De voedingssector staat ook in het nieuws na een koersval van ruim 20 procent van het Amerikaanse voedingsmiddelenconcern Kraft Heinz. Het concern boekte in het afgelopen kwartaal flink minder winst dan verwacht. Ook doet de Amerikaanse toezichthouder SEC een onderzoek naar de inkooppraktijken van het bedrijf.

De euro was 1,1338 dollar waard, tegen 1,1333 dollar een dag eerder. De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 0,2 procent tot 57,07 dollar. Brent kostte 0,1 procent meer op 67,15 dollar per vat.

Disclaimer

Bron: ANP. Dit bericht is afkomstig van een derde partij en integraal geplaatst. ING is niet betrokken bij en heeft geen invloed op de informatie die op een externe website wordt weergegeven. Zie ook disclaimer.