Auteur

ANP
AFN Nieuws

Sentiment op Europese beurzen licht positief

20 sep 2019 – 15:52

AMSTERDAM (AFN) - De Europese beurzen stonden vrijdagmiddag licht hoger. Beleggers doen het tijdens de laatste sessie van de week rustig aan, na een hectische periode met versoepelende monetaire maatregelen van centrale banken, heftige bewegingen op de oliemarkt en geopolitieke ontwikkelingen in het Midden-Oosten. Ook zijn de financiële markten alert op eventuele nieuwe geluiden over de Chinees-Amerikaanse handelsvete.

De AEX-index op Beursplein 5 stond kort na de openingsbel op Wall Street 0,2 procent hoger op 580,13 punten. De MidKap zakte 0,4 procent tot 837,52 punten. De beurzen in Parijs, Frankfurt en Londen stegen tot 0,5 procent.

Vopak voerde de stijgers bij de hoofdfondsen aan met een winst van 4,3 procent. Jefferies verhoogde zijn advies voor het tankopslagbedrijf naar kopen en zette het koersdoel hoger. De markt voor olieopslag gaat naar verwachting van analisten een opleving tegemoet.

Philips

Philips noteerde vlak. Het bedrijf heeft zijn resterende belang van bijna 11 procent in voormalig dochterbedrijf Signify verkocht. De transactie bracht ongeveer 357 miljoen euro op. Verder kreeg Philips een adviesverhoging van Barclays. Verlichtingsbedrijf Signify zakte op zijn beurt bij de middelgrote fondsen 5,7 procent.

Ook KPN weet de schijnwerpers op zich gericht. Bij Proximus-baas Dominique Leroy, die binnenkort aan het roer van KPN komt te staan, zijn huiszoekingen uitgevoerd vanwege een gerechtelijk onderzoek naar mogelijk misbruik van voorkennis bij het verhandelen van Proximus-aandelen. KPN won 0,8 procent.

Sligro

Bij de kleinere bedrijven is er aandacht voor Sligro. Het groothandelsbedrijf kreeg een claim aan de broek van het consortium Jumbo en Coop. De twee supers namen vorig jaar de EMTÉ-winkels van Sligro over maar volgens hen ontwikkelde de winstgevendheid van die winkels zich niet zoals verwacht. Sligro noteert vrijdag ook ex dividend. Het aandeel zakte 3,2 procent.

De geplaagde reisorganisatie Thomas Cook kelderde 19 procent in Londen doordat de details over het financieel reddingsplan van de reis- en luchtvaartorganisatie niet in goede aarde waren gevallen.

De euro was 1,1018 dollar waard, tegen 1,1063 dollar een dag eerder. De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 0,9 procent tot 56,68 dollar. Brentolie werd 0,7 procent duurder op 64,84 dollar per vat.

Disclaimer

Bron: ANP. Dit bericht is afkomstig van een derde partij en integraal geplaatst. ING is niet betrokken bij en heeft geen invloed op de informatie die op een externe website wordt weergegeven. Zie ook disclaimer.