Auteur

ANP
AFN Nieuws

Europese beurzen verder omlaag

3 dec 2019 – 15:53

AMSTERDAM (AFN) - De Europese aandelenbeurzen leverden dinsdag opnieuw in, na de duidelijke koersverliezen een dag eerder. De handelszorgen laaiden verder op nadat president Donald Trump verklaarde dat het misschien beter is om te wachten met een handelsdeal met China tot na de presidentsverkiezingen volgend jaar. Eerder kondigde Trump al importtarieven op staal en aluminium uit Brazilië en Argentinië aan en dreigde hij met Amerikaanse heffingen op Franse producten.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde in de middaghandel 0,7 procent in de min op 582,82 punten. De MidKap daalde 0,9 procent tot 865,71 punten. Parijs en Londen verloren tot 1,8 procent. Frankfurt hield de schade beperkt met een min van 0,3 procent.

Randstad (plus 0,6 procent) behoorde tot de stijgers bij de hoofdfondsen. De uitzender kondigde tijdens een investeerdersdag aan tegen 2021 zeker 120 miljoen euro aan kosten te willen besparen. Randstad meldde verder dat de prestatie in het laatste kwartaal van dit jaar gelijk is aan de trend van eerder dit jaar en handhaafde de verwachting voor de winstmarge in 2019.

Belastingmaatregel

Sterkste stijger in de AEX was biotechnoloog Galapagos met een winst van 2 procent. Staalconcern ArcelorMittal sloot de rij met een min van 3,6 procent. In de MidKap ging commercieel vastgoedbedrijf WDP aan kop met een plus van 1,1 procent. Bodemonderzoeker Fugro stond onderaan met een verlies van 3 procent.

In Parijs stonden de Franse luxegoederenverkopers onder druk. Het Witte Huis dreigt onder andere met heffingen van 100 procent op wijn, kaas, champagne en handtassen uit Frankrijk als vergelding voor de 'digitaks' die Frankrijk heeft ingevoerd. Die belastingmaatregel treft vooral grote Amerikaanse techbedrijven. Louis Vuitton Moët Hennessy (LVMH) zakte 2,3 procent, Kering daalde 2,7 procent en Hermès verloor 2,9 procent.

Olieprijzen

In Milaan daalde UniCredit 0,4 procent. De Italiaanse bank schrapt 8000 banen en sluit zo'n 500 filialen om kosten te besparen. Daarnaast gaat de bank voor 2 miljard euro aan eigen aandelen inkopen.

De euro was 1,1086 dollar waard tegen 1,1084 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie kostte 0,4 procent minder op 55,73 dollar. Brentolie werd 0,5 procent goedkoper op 60,58 dollar per vat.

Disclaimer

Bron: ANP. Dit bericht is afkomstig van een derde partij en integraal geplaatst. ING is niet betrokken bij en heeft geen invloed op de informatie die op een externe website wordt weergegeven. Zie ook disclaimer.