Auteur

ANP
AFN Nieuws

AEX in het rood, ABN AMRO zakt bijna 4 procent

26 mrt – 09:52

AMSTERDAM (AFN) - De Amsterdamse aandelenbeurs stond donderdag in het rood. Ook de andere Europese beurzen lieten verliezen zien. Beleggers namen gas terug na de opleving in de afgelopen dagen. Daarnaast werd uitgekeken naar de wekelijkse aanvragen van werkloosheidsuitkeringen in de Verenigde Staten, die naar verwachting een sterke toename zullen laten zien vanwege de coronapandemie.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde in de ochtendhandel 2,1 procent lager op 465,31 punten. De hoofdindex wist in de afgelopen twee dagen 12 procent terug te winnen. De MidKap daalde 0,5 procent tot 648,41 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs verloren tot 2,6 procent.

De Wereldhandelsorganisatie (WTO) verwacht dat de coronapandemie wereldwijd voor een grotere economische neergang en meer baanverliezen zorgt dan de financiële crisis van 2008. Ook de Nederlandse economie krijgt volgens het Centraal Planbureau (CPB) een harde dreun.

ABN AMRO

ABN AMRO zakte bijna 4 procent in de AEX. De bank neemt een eenmalig verlies van ongeveer 183 miljoen euro vanwege problemen bij zijn clearingsbank in de VS. Een klant van de bank kwam in de problemen door de grote schommelingen op de financiële markten sinds het uitbreken van de crisis. Ook olie- en gasconcern Shell (min 5 procent) behoorde tot de staartgroep.

ASR won 0,2 procent. De verzekeraar weet nog niet wat de impact van de coronacrisis op de resultaten zal zijn. Het effect hangt volgens ASR af van de omvang en duur van de crisis en de impact op de wereldeconomie en financiële markten. Arcadis daalde 2 procent in de MidKap. Het advies en ingenieursbureau keert geen dividend uit en schort de inkoop van eigen aandelen op. Ook bouwer Heijmans en fietsenfabrikant Accell betalen geen dividend uit en zakten respectievelijk 6,5 en 3 procent bij de kleinere bedrijven.

Vivoryon

Biotechnologiebedrijf Vivoryon won 2 procent na publicatie van jaarcijfers. Detacheerder DPA kwam ook met resultaten en daalde 6 procent. Renewi klom 7 procent. De afvalverwerker verwacht door de crisis minder afval te verwerken en gaat de kosten met ruim 40 miljoen euro verlagen.

De euro was 1,0934 dollar waard, tegen 1,0834 dollar een dag eerder. De prijs van een vat Amerikaanse olie zakte 4,2 procent tot 23,44 dollar. Brentolie kostte 3,5 procent minder op 26,42 dollar per vat.

Disclaimer

Bron: ANP. Dit bericht is afkomstig van een derde partij en integraal geplaatst. ING is niet betrokken bij en heeft geen invloed op de informatie die op een externe website wordt weergegeven. Zie ook disclaimer.