In verband met de extreme koersbewegingen is het mogelijk dat wij voor sommige Sprinters geen laatkoers afgeven. Het is dan niet mogelijk om deze Sprinters aan te kopen.

Auteur

ANP
AFN Nieuws

Moody's somberder over vooruitzichten Nederlandse banken

26 mrt – 11:14

LONDEN (AFN) - Kredietbeoordelaar Moody's is vanwege de coronacrisis somberder geworden over de vooruitzichten voor de Nederlandse banken. Dat betekent dat de kredietverstrekkers met een afwaardering van de kredietrating rekening moeten houden. Banken in België, Frankrijk, Italië en Spanje kregen een vergelijkbare waarschuwing.

Moody's denkt dat de snelle verspreiding van het nieuwe coronavirus in Europa en de daaraan gerelateerde sluitingen van bedrijven en quarantaines de economie dit jaar hard zullen raken. Moody's verwacht een economische krimp in het eerste en het tweede kwartaal in Europa. De steunpakketten van overheden zijn volgens de kredietbeoordelaar nuttig maar niet afdoende om een recessie te voorkomen.

Zo'n economische malaise zal waarschijnlijk zorgen voor meer leningen die mogelijk nooit terugbetaald worden, aldus Moody's. Daardoor moeten banken hogere voorzieningen nemen, wat een rem zal zetten op hun winstgevendheid.

Kredieten

Volgens Moody's hebben met name de Nederlandse grootbanken veel kredieten uitstaan in sectoren die geraakt worden door de coronapandemie. Bovendien hebben de kredietinstellingen in Nederland veel leningen uitstaan in de olie- en gassector. Bedrijven daar kampen nu met de fors gekelderde olieprijzen.

Kredietbeoordelaars hebben de afgelopen tijd vanwege de coronacrisis de kredietrating van veel bedrijven verlaagd. De klappen vielen al in de luchtvaart en de auto-industrie. Onder meer luchtvaartmaatschappijen easyJet en Lufthansa en autobouwers als Ford, Toyota, Honda en Nissan zagen recentelijk hun kredietoordeel dalen.

Disclaimer

Bron: ANP. Dit bericht is afkomstig van een derde partij en integraal geplaatst. ING is niet betrokken bij en heeft geen invloed op de informatie die op een externe website wordt weergegeven. Zie ook disclaimer.