Auteur

ANP
AFN Nieuws

'Luchtvaartbranche krijgt harde klap in tweede kwartaal'

31 mrt 2020 – 15:00

PARIJS (AFN/RTR) - De wereldwijde luchtvaartbranche krijgt door de coronacrisis een ongekende shock. In het tweede kwartaal verdwijnt er enorm veel geld omdat de omzet hard terugloopt, maar veel kosten nog wel door moeten worden betaald, stelt de internationale branchevereniging IATA. De organisatie denkt dan ook dat er luchtvaartmaatschappijen om zullen vallen.

IATA denkt dat luchtvaartmaatschappijen van april tot en met juni 61 miljard dollar uitgeven, wat leidt tot een verlies van 39 miljard dollar. In dat kwartaal wordt naar verwachting ruim 70 procent minder gevlogen dan normaal gesproken. Ook in het derde kwartaal verwacht de brancheorganisatie een zwakke vraag vanwege de verwachte recessie.

Luchtvaartmaatschappijen kunnen bepaalde kosten niet ontlopen, merkt IATA-baas Alexandre de Juniac op. Zo zal er naar verwachting voor 35 miljard dollar aan al verkochte tickets terug moeten worden betaald. IATA wil dat klanten tegoedbonnen krijgen. "We snappen dat dit voor klanten onhandig is, maar voor ons is het een kwestie van overleven."

"Dit zijn getallen die we nog nooit hebben gezien in onze sector", stelt De Juniac verder. Volgens de Fransman is het enige lichtpuntje het feit dat veel overheden bezig zijn met steunpakketten voor de luchtvaartsector.

Disclaimer

Bron: ANP. Dit bericht is afkomstig van een derde partij en integraal geplaatst. ING is niet betrokken bij en heeft geen invloed op de informatie die op een externe website wordt weergegeven. Zie ook disclaimer.