Auteur

ANP
AFN Nieuws

Rode koersenborden op Europese beurzen

30 jun – 15:54

AMSTERDAM (AFN) - De Europese aandelenbeurzen stonden dinsdagmiddag overwegend lager. Beleggers deden het rustig aan op de laatste dag van het sterke tweede kwartaal. De waarschuwing van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) dat het ergste van de coronapandemie nog moet komen zorgde voor terughoudendheid. Een sterker dan verwachte toename van de bedrijvigheid in de Chinese industrie in juni bood juist wat steun aan de handel.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde kort na de opening op Wall Street 0,5 procent in de min op 557,13 punten. De hoofdindex stevent desondanks af op een winst van bijna 16 procent in het tweede kwartaal. De MidKap won 0,2 procent tot 748,97 punten. De beurs in Frankfurt steeg 0,1 procent en Parijs en Londen leverden tot 1,1 procent in.

Zwaargewicht Shell zakte 3,4 procent en was de grootste daler in de AEX. Het olie- en gasconcern heeft in het tweede kwartaal veel minder olie verkocht dan een jaar geleden. Door de gekelderde vraag vanwege de coronapandemie schrijft Shell in het tweede kwartaal tussen de 15 miljard en 22 miljard dollar af op de waarde van zijn bezittingen.

Prosus

Prosus (plus 2,8 procent) stond bij de grootste stijgers van de hoofdfondsen op het Damrak na sterke jaarcijfers. Topman Bob van Dijk verklaarde er vertrouwen in te hebben dat de techinvesteerder goed uit de coronacrisis zal komen. Chipdienstverlener ASMI won 4,2 procent, dankzij opbeurende prognoses van de Amerikaanse chipbedrijven Micron en Xilinx. In de MidKap won chipbedrijf Besi 2,6 procent.

BAM (min 5,1 procent) was hekkensluiter bij de middelgrote bedrijven. De bouwer is tot een schikking gekomen met Keulen vanwege de problemen rond de aanleg van een metrolijn in de Duitse stad in 2009. Daarbij stortte destijds het stadsarchief in. Vanwege de regeling zal BAM dit jaar een buitengewone last nemen van 40 miljoen euro.

PostNL

Postbedrijf PostNL stond bovenaan met een plus van 7,5 procent dankzij een positief analistenrapport van ING. Fitnessketen Basic-Fit profiteerde van een adviesverhoging door Morgan Stanley en steeg 3,3 procent.

De euro was 1,1226 dollar waard tegen 1,1242 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie kostte 1,8 procent minder op 38,99 dollar. Brentolie zakte ook 1,8 procent in prijs tot 40,98 dollar.

Disclaimer

Bron: ANP. Dit bericht is afkomstig van een derde partij en integraal geplaatst. ING is niet betrokken bij en heeft geen invloed op de informatie die op een externe website wordt weergegeven. Zie ook disclaimer.