Auteur

ANP
AFN Nieuws

Frankrijk sluit meer steun aan Air France niet uit

7 apr – 14:12

PARIJS (ANP) - Het is niet uitgesloten dat het deze week bekendgemaakte steunpakket van Frankrijk voor Air France niet het laatste wordt. De Franse minister van Financiën Bruno Le Maire hoopt van wel, liet hij aan persbureau Bloomberg weten. "Maar als je naar de Europese luchtvaartsector kijkt, dan zie je een branche die te maken heeft met de belangrijkste economische crisis in tientallen jaren."

Frankrijk gaf deze week 4 miljard euro aan Air France. In ruil daarvoor krijgt Parijs nieuwe aandelen en breidt het zijn belang uit van 14 procent naar rond de 30 procent. Dat belang moet van de Europese Commissie wel op korte termijn worden teruggebracht tot een kwart.

Als onderdeel van de goedkeuring voor het steunpakket vanuit de Europese Commissie moet Air France start- en landingsrechten opgeven. Die zogeheten slots zijn volgens prijsvechter Ryanair bij lange na niet voldoende om een gelijk speelveld te verkrijgen. Gekoppeld aan de nieuwe staatssteun wordt de vrije markt volgens Ryanair voor tientallen jaren verstoord. De Ierse luchtvaartmaatschappij was al eerder kritisch op staatssteun voor luchtvaartbedrijven en vocht die ook aan bij de Europese rechter, tot nu toe zonder succes.

Disclaimer

Bron: ANP. Dit bericht is afkomstig van een derde partij en integraal geplaatst. ING is niet betrokken bij en heeft geen invloed op de informatie die op een externe website wordt weergegeven. Zie ook disclaimer.