Auteur

ANP
AFN Nieuws

'Vraag naar luchtvracht ligt boven niveau van voor crisis'

7 apr – 15:33

GENÈVE (ANP) - De vraag naar luchtvracht ligt nog altijd boven het niveau van voor de crisis. Volgens de internationale luchtvaartbranchevereniging IATA steeg de vraag, gemeten in zogeheten vrachttonkilometers, in februari met 9 procent ten opzichte van februari 2019. IATA maakt vanwege de "buitengewone impact" van de coronacrisis geen vergelijking met een jaar eerder maar met de situatie van voor de crisis.

Op maandbasis was de vraag naar luchtvracht 1,5 procent gestegen. Alle regio's wereldwijd zagen een verbetering van de vraag met uitzondering van Zuid-Amerika. Noord-Amerika en Afrika presteerden volgens het rapport het sterkst.

Het herstel van de wereldwijde capaciteit stagneerde. Dat kwam vooral doordat er minder vracht met passagierstoestellen mee kon worden getransporteerd. Verschillende regeringen stelden vanwege het oplaaiende virus reisbeperkingen in. In vergelijking met februari 2019 daalde de capaciteit met bijna 15 procent.

Voldoende capaciteit

Het vinden van voldoende capaciteit is volgens IATA de grootste uitdaging voor de sector. "De vraag naar luchtvracht herstelt zich niet alleen van de coronacrisis, maar neemt zelfs toe", benadrukt directeur Willie Walsh van de branchevereniging. Dat maakt volgens hem de vrachtopbrengsten tot een "lichtpuntje" in een verder sombere situatie voor de sector.

Walsh benadrukt de behoefte aan duidelijkheid over overheidsplannen voor een veilige herstart van de sector. Als bekend is hoeveel passagiersvluchten uitgevoerd kunnen worden, waarmee ook de vrachtcapaciteit toeneemt, kan ook efficiënter gepland worden, aldus IATA.

Disclaimer

Bron: ANP. Dit bericht is afkomstig van een derde partij en integraal geplaatst. ING is niet betrokken bij en heeft geen invloed op de informatie die op een externe website wordt weergegeven. Zie ook disclaimer.