Auteur

ANP
AFN Nieuws

Techinvesteerder Prosus onderuit op Damrak

7 apr – 18:07

AMSTERDAM (ANP) - Techinvesteerder Prosus was woensdag de sterkste daler op het Damrak met een verlies van 4,6 procent. Het bedrijf deed een deel van zijn belang in het Chinese internetbedrijf Tencent in de verkoop. Met de opbrengst wil Prosus meer financiële armslag hebben om in andere bedrijven te investeren. Sowieso was het een mindere dag voor technologiebedrijven.

Prosus' moederbedrijf Naspers stak in 2001 zo'n 32 miljoen dollar in Tencent, dat toen nog een klein internetbedrijf was. Nu is het belang van de Zuid-Afrikanen van bijna 29 procent zo'n 239 miljard dollar waard. Het is niet de eerste keer dat Naspers en Prosus een deel van hun belang verzilveren. In 2018 verkocht mediabedrijf Naspers, dat zijn internetinvesteringstak toen nog niet op eigen benen had gezet, ook al eens 2 procent van de aandelen.

De AEX-index in Amsterdam sloot mede door het verlies van Prosus met een min van 0,5 procent op 710,08 punten. De MidKap verloor 0,1 procent tot 1043,24 punten. Air France-KLM won daarbij dik 5 procent. Elders in Europa bleven de graadmeters dicht bij huis. Frankfurt verloor 0,2 procent. Parijs sloot 0,1 procent hoger. Londen was een positieve uitschieter met een winst van 0,9 procent, mede dankzij het snelle vaccinatieprogramma van de Britten en een daling van het Britse pond.

Steun

De handel kreeg onder andere steun van beter dan verwachte cijfers over de Europese dienstensector, die evengoed wel een lichte krimp liet zien. Eerder bleek al dat de activiteit in de Europese industrie flink is toegenomen, waarmee de economie de lockdowns beter lijkt te hebben doorstaan dan gevreesd.

In Amsterdam stonden naast Prosus ook de aandelen van chipbedrijf ASMI en chipmachinemaker ASML onder druk. Maaltijdbestelbedrijf Just Eat Takeaway was de sterkste stijger met een winst van bijna 4 procent.

Shell sloot een fractie lager. De winterstorm die de olie- en gasindustrie in de Amerikaanse staat Texas tijdelijk stillegde, kost Shell 200 miljoen dollar. Ondanks deze tegenvaller denkt het concern wel dat er bij oliewinning winst zal worden gemaakt.

AstraZeneca

AstraZeneca daalde 1,2 procent in Londen. Het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) oordeelde dat ernstige problemen met het bloed moeten worden beschouwd als zeer zeldzame bijwerkingen van het coronavaccin van AstraZeneca. De voordelen van het vaccin wegen volgens onderzoekers zwaarder dan het zeer kleine risico op de vorming van bloedstolsels (trombose) en een laag aantal bloedplaatjes (trombocytopenie).

De euro was 1,1890 dollar waard, tegenover 1,1845 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie werd 1,1 procent goedkoper op 58,71 dollar. Brentolie daalde 0,9 procent in prijs tot 62,16 dollar per vat.

Disclaimer

Bron: ANP. Dit bericht is afkomstig van een derde partij en integraal geplaatst. ING is niet betrokken bij en heeft geen invloed op de informatie die op een externe website wordt weergegeven. Zie ook disclaimer.