Auteur

ANP
AFN Nieuws

Shell klimt, chipbedrijven onder druk in lagere AEX

4 mei – 12:31

AMSTERDAM (ANP) - De Amsterdamse AEX-index ging dinsdag licht omlaag, ondanks een stevige koerswinst van olieproducent Shell. Vooral de chipbedrijven stonden onder druk na gemengd ontvangen resultaten van de Duitse chipfabrikant Infineon en zijn Oostenrijkse concurrent AMS. De Europese luchtvaartmaatschappijen bleven daarentegen profiteren van het nieuws dat de Europese Commissie gevaccineerde toeristen van buiten de Europese Unie weer wil toelaten.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde rond het middaguur 0,2 procent in de min op 710,57 punten. De MidKap daalde 0,3 procent tot 1036,49 punten. Frankfurt verloor 0,5 procent en Parijs klom 0,4 procent. De beurs in Londen maakte een inhaalslag na het lange weekeinde en steeg 0,7 procent.

Shell (plus 2,8 procent) ging aan kop in de AEX. De olieproducent profiteerde van de beter dan verwachte resultaten van het Saudische staatsbedrijf Aramco, het grootste olieconcern ter wereld, en de hogere olieprijzen. In Frankfurt zakte Infineon 4,5 procent. De chipfabrikant schroefde zijn verwachtingen op dankzij sterke kwartaalresultaten, maar waarschuwde voor knelpunten in de productie door de coronacrisis. AMS dikte daarentegen 6 procent aan in Zürich, ondanks tegenvallende kwartaalprestaties van de Oostenrijkse chipmaker. In Amsterdam verloren sectorgenoten ASMI en ASML tot 2,4 procent. Chiptoeleverancier Besi (min 3,5 procent) noteerde ex dividend. Ook verlaagde Kepler Cheuvreux het advies voor Besi.

Buitenlandse beurzen

IAG, het moederbedrijf van British Airways, won 2 procent in Londen en budgetvlieger easyJet steeg 3 procent. De Britse regering komt binnenkort met een lijst van landen waar de Britten deze zomer op vakantie kunnen. Air France-KLM won 0,9 procent. Het Nederlandse kabinet wil volgende week meer duidelijkheid geven over het reisadvies voor de komende maanden.

Adecco zakte 4 procent in Zürich na tegenvallende resultaten van het Zwitserse uitzendconcern. In Frankfurt verloor HelloFresh 5 procent. Beleggers waren niet onder de indruk van de definitieve kwartaalcijfers van de Duitse bezorger van maaltijdboxen, die zijn verwachtingen vorige maand al had opgeschroefd.

In Kopenhagen steeg Pandora dik 5 procent. De Deense verkoper van sieraden verhoogde zijn verwachtingen dankzij een sterk eerste kwartaal. Straaljagerfabrikant Dassault Aviation klom 7 procent in Parijs. Beleggers reageerden verheugd op het nieuws dat Egypte dertig gevechtstoestellen van Frankrijk koopt.

De euro was 1,2009 dollar waard, tegenover 1,2062 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie werd 1,7 procent duurder op 65,58 dollar. Brentolie kostte 1,9 procent meer op 68,82 dollar per vat.

Disclaimer

Bron: ANP. Dit bericht is afkomstig van een derde partij en integraal geplaatst. ING is niet betrokken bij en heeft geen invloed op de informatie die op een externe website wordt weergegeven. Zie ook disclaimer.