Auteur

ANP
AFN Nieuws

Kleine plus voor beurs Amsterdam na rentebesluit ECB

10 jun – 18:02

AMSTERDAM (ANP) - De aandelenbeurs in Amsterdam is donderdag licht hoger gesloten, na het rentebesluit van de Europese Centrale Bank (ECB). Zoals verwacht liet de ECB zijn beleid onveranderd, maar werden wel de economische groeiramingen voor de eurozone voor dit jaar verhoogd. Ook ging de aandacht van beleggers uit naar inflatiecijfers uit de Verenigde Staten die hoger uitvielen dan gedacht.

De ECB verhoogde zijn groeiprognose naar 4,6 procent, van een eerdere raming van 4 procent. Ook de verwachting voor de inflatie is naar boven bijgesteld, maar de sterke toename van het prijspeil is waarschijnlijk wel tijdelijk van aard. Mede daarom vindt ECB-president Christine Lagarde het nog "te vroeg" om te praten over het afbouwen van de crisissteun van de centrale bank.

De AEX-index op Beursplein 5 eindigde 0,4 procent in de plus op 725,45 punten. De MidKap verloor 0,5 procent tot 1064,37 punten. Parijs daalde 0,3 procent en Frankfurt sloot vrijwel onveranderd. Londen ging licht omhoog.

KPN

KPN ging aan kop in de AEX met een winst van 1,8 procent. Het telecomconcern en pensioenuitvoerder APG gaan samen meer huishoudens voorzien van glasvezel dan eerder gemeld. De reikwijdte van de samenwerking is iets vergroot en toegenomen met zo'n 75.000 huishoudens. In totaal gaan ze nu 750.000 huishoudens en zo'n 225.000 bedrijven aansluiten op het glasvezelnet.

Maaltijdbestelbedrijf Just Eat Takeaway daalde 1 procent bij de hoofdfondsen. De aandeelhouders van het Amerikaanse Grubhub hebben ingestemd met de overname door Just Eat Takeaway ter waarde van circa 7,3 miljard dollar. Winkelvastgoedconcern Unibail-Rodamco-Westfield sloot de rij met een min van 2,4 procent. Beleggers namen wat winst na de sterke koersstijging in de afgelopen dagen.

Basic-Fit

In de MidKap poetste Basic-Fit een eerder verlies weg door met een plus van 1 procent te sluiten. De fitnessketen heeft bijna 304 miljoen euro opgehaald om de verdere groei van de onderneming te bekostigen. Het geld werd opgehaald met de uitgifte van zogenoemde converteerbare obligaties, die kunnen worden omgeruild in aandelen. Vastgoedfonds Eurocommercial Properties noteerde ex dividend en was de grootste daler met een min van ruim 7 procent.

BT Group klom 6,6 procent in Londen. Kabel- en telecombedrijf Altice UK heeft een minderheidsbelang van iets meer dan 12 procent genomen in het Britse telecomconcern. Altice, dat eigendom is van miljardair Patrick Drahi, verklaarde daarbij geen plannen te hebben om BT volledig over te nemen.

De euro was 1,2170 dollar waard, tegen 1,2190 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie werd 0,4 procent duurder op 70,20 dollar. Brentolie klom 0,3 procent in prijs tot 72,46 dollar per vat.

Disclaimer

Bron: ANP. Dit bericht is afkomstig van een derde partij en integraal geplaatst. ING is niet betrokken bij en heeft geen invloed op de informatie die op een externe website wordt weergegeven. Zie ook disclaimer.