Auteur

ANP
AFN Nieuws

Aandacht voor beursgang waterfilteraar NX Filtration op Damrak

11 jun – 08:30

AMSTERDAM (ANP) - Op de Amsterdamse beurs gaat de aandacht vrijdag onder meer uit naar de beursgang van de Twentse waterfilteraar NX Filtration. Verder verwerken beleggers het nieuwe slotrecord van de S&P 500-index op Wall Street, waar beleggers zich niet van de wijs lieten brengen door de sterk oplopende inflatie in de Verenigde Staten.

De introductieprijs van het aandeel NX Filtration is vastgesteld op 11 euro per aandeel. Daarmee ligt de prijs aan de bovenkant van de bandbreedte van 10 tot 11 euro per aandeel. Het bedrijf wil 15 miljoen aandelen uitgeven, waarmee de opbrengst van de beursgang 165 miljoen euro bedraagt. De nieuwe aandelen worden verkocht aan grote institutionele beleggers en bepaalde particuliere beleggers. Het geld zal worden gebruikt om de verdere groei van het waterzuiveringstechnologiebedrijf uit Enschede te financieren.

De AEX-index op Beursplein 5 koerst op basis van de openingsindicatoren af op een licht hoger begin van de laatste handelsdag van de week. Ook de andere Europese beursgraadmeters lijken met kleine winsten te openen. De belangrijkste aandelenmarkten in Azië lieten vrijdag een gemengd beeld zien.

G7

De Britse premier Boris Johnson ontvangt de komende dagen de wereldleiders van de zeven grootste economieën, de G7. De driedaagse top wordt gehouden in badplaats Carbis Bay in Cornwall. Er wordt onder meer gesproken over de coronapandemie en de wereldwijde minimumbelasting voor bedrijven. De landen van de G7 bereikten eerder deze maand al op hoofdlijnen een akkoord over dat laatstgenoemde onderwerp.

Techinvesteerder Prosus maakte bekend in het afgelopen boekjaar, dat eindigde op 31 maart, een hogere winst te hebben behaald. Op 21 juni brengt het bedrijf de volledige jaarcijfers naar buiten. Ondanks de winstgroei van Prosus zijn grote aandeelhouders van het bedrijf niet tevreden. Volgens Afrikaanse media ontving Prosus deze week een brief van 36 Zuid-Afrikaanse vermogensbeheerders, waarin ze hun ongenoegen uitten over de onderwaardering van het bedrijf.

GrandVision

GrandVision liet weten dat de Turkse mededingingstoezichthouder ook groen licht heeft gegeven voor de overname van het moederbedrijf van optiekketens Pearl en Eyewish door het Frans-Italiaanse brillenconcern EssilorLuxottica. Daarmee zijn alle goedkeuringen binnen voor de overname. Of de transactie daadwerkelijk doorgaat is nog altijd onzeker. Er lopen namelijk nog rechtszaken tussen EssilorLuxottica en GrandVision.

De euro was 1,2191 dollar waard, tegen 1,2170 dollar een dag eerder. De prijs van een vat Amerikaanse olie daalde 0,2 procent tot 70,17 dollar. Brentolie kostte ook 0,2 procent minder, op 72,37 dollar per vat.

Disclaimer

Bron: ANP. Dit bericht is afkomstig van een derde partij en integraal geplaatst. ING is niet betrokken bij en heeft geen invloed op de informatie die op een externe website wordt weergegeven. Zie ook disclaimer.