Auteur

ANP
AFN Nieuws

Chipmachinemaker ASML zet AEX op flinke winst

21 jul – 12:22

AMSTERDAM (ANP) - De Amsterdamse AEX-index liet woensdag een sterk herstel zien na de koersval aan het begin van de week. De stemming werd gesteund door een goed ontvangen kwartaalbericht van zwaargewicht ASML. De chipmachinefabrikant verhoogde zijn omzetverwachting en kondigde een nieuw aandeleninkoopprogramma aan. Beleggers waren minder enthousiast over de resultaten van verfconcern AkzoNobel en stuurden het aandeel lager.

De hoofdindex op Beursplein 5 boekte rond het middaguur een winst van 1,7 procent op 734,11 punten. De MidKap won 0,7 procent tot 1025,67 punten. De graadmeters in Frankfurt, Londen en Parijs stegen tot 1,7 procent.

ASML kreeg er 3,3 procent bij. Het concern uit Veldhoven zag zijn orderboek in het afgelopen kwartaal bijna verdubbelen door de krapte op de chipmarkt. Topman Peter Wennink verwacht dat de vraag de komende tijd hoog blijft. ASML rekent nu voor heel 2021 op een omzetgroei van circa 35 procent en gaat voor 9 miljard euro aan eigen aandelen inkopen. De chipbedrijven ASMI en Besi gingen mee omhoog en wonnen tot 3,5 procent.

AkzoNobel

AkzoNobel voerde de schaarse dalers aan in de AEX met een min van 3,3 procent. De verfmaker boekte in het tweede kwartaal fors meer omzet en winst dankzij een stijgende wereldwijde vraag naar verf, maar beleggers hadden op meer gerekend. Bij de update over het eerste kwartaal wees topman Thierry Vanlancker al op een stijging van grondstofprijzen. Die ontwikkeling zette zich in het tweede kwartaal door. De hogere prijzen worden doorberekend aan de consument.

In de MidKap gingen winkelvastgoedfonds Eurocommercial Properties, laadpalenfabrikant Alfen en ABN AMRO aan kop met plussen van ruim 3 procent. Speciaalchemiebedrijf Corbion kampte met een adviesverlaging door Barclays en sloot de rij met een verlies van 7,6 procent. Op de lokale markt won beddenverkoper Beter Bed 1,8 procent na publicatie van de halfjaarcijfers.

Daimler

SAP zakte 2 procent in Frankfurt. De Duitse softwaremaker zag de omzet en winst in het tweede kwartaal dalen, maar verhoogde desondanks de verwachtingen voor dit jaar. Daimler verloor 0,9 procent. Het moederbedrijf van Mercedes-Benz verwacht ook in de tweede jaarhelft last te houden van chiptekorten. Daardoor zullen er dit jaar minder auto's worden verkocht dan het Duitse concern aanvankelijk had verwacht.

De Britse kledingverkoper Next kreeg er 8 procent bij in Londen dankzij een verhoging van de winstverwachting voor het hele jaar. In Zürich klom Novartis 0,8 procent. De Zwitserse farmaceut boekte afgelopen kwartaal meer omzet en winst.

De euro was 1,1772 dollar waard, tegen 1,1764 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie werd 1,2 procent duurder op 68,02 dollar. Brentolie klom 1,3 procent in prijs tot 70,24 dollar per vat.

Disclaimer

Bron: ANP. Dit bericht is afkomstig van een derde partij en integraal geplaatst. ING is niet betrokken bij en heeft geen invloed op de informatie die op een externe website wordt weergegeven. Zie ook disclaimer.