Auteur

ANP
AFN Nieuws

Verf duurder in de winkel door gestegen grondstofprijzen

10 sep 2021 – 14:57

DEN HAAG (ANP) - Verf is duurder geworden bij bouwmarkten in Nederland. Bouwmarkten als Gamma, Karwei en Praxis bevestigen dat ze hogere inkoopprijzen moeten doorberekenen aan de consument. Verfproducenten kampen met hoge grondstofprijzen en leveringsproblemen door wereldwijde logistieke moeilijkheden.

"Daar ontkomen we helaas niet aan", zegt een woordvoerster van Intergamma, het moederbedrijf van Gamma en Karwei over het verhogen van de prijzen van verf. Volgens haar stijgen de inkoopprijzen al sinds het voorjaar. "Daardoor kunnen we niet voorkomen dat een blik verf duurder wordt in de winkel." Dat is bij concurrenten als Praxis ook het geval. De klusketens hebben nog geen opmerkingen gekregen van klanten over de duurdere verf.

Ook verfspecialist Phoenix, die onder meer vestigingen heeft in Amsterdam en Soest, merkt dat "de ene na de andere verfproducent" de prijzen verhoogt. Volgens een filiaalmanager van het bedrijf worden de hogere inkoopprijzen nog niet doorberekend aan de klant. Hij kon niet zeggen of dat op termijn wel zal moeten gebeuren.

Logistieke problemen

Het Nederlandse AkzoNobel, dat onder andere de verfmerken Flexa en Sikkens produceert, waarschuwde al dat hogere prijzen van grondstoffen worden doorberekend. AkzoNobel gaat de verfprijzen in het lopende derde kwartaal met gemiddeld 9 procent verhogen vanwege de hoge grondstofkosten. De prijzen in het tweede kwartaal stegen al met 4,5 procent.

De grote Amerikaanse verfproducent PPG Industries, dat onder andere de verven en lakken van Histor en Sigma maakt, waarschuwde ook voor hogere verfprijzen als gevolg van de leveringsproblemen en gestegen grondstofprijzen. Het bedrijf verhoogde de prijzen met 5 procent om de extra kosten die worden gemaakt te compenseren. Orkaan Ida, die vorige week delen van de Verenigde Staten teisterde, zorgde voor extra logistieke problemen voor PPG.

Schaarste

Ook het Amerikaanse verfbedrijf Sherwin-Williams liet weten moeite te hebben om een constante aanvoer van grondstoffen te krijgen. De verstoringen in de toeleveringsketen hinderen de verkoop van de Amerikaanse verfproducent. Het bedrijf heeft daarom de verwachtingen voor het lopende kwartaal verlaagd.

Wereldwijd is al tijden sprake van grote logistieke problemen. Zo is er grote schaarste aan containers en containerschepen op belangrijke zeeroutes omdat het economisch herstel van de coronapandemie sneller doorzet dan verwacht. Ook ontstaan er opstoppingen in havens door de drukte en waren Chinese terminals tijdelijk gesloten door lokale corona-uitbraken.

Disclaimer

Bron: ANP. Dit bericht is afkomstig van een derde partij en integraal geplaatst. ING is niet betrokken bij en heeft geen invloed op de informatie die op een externe website wordt weergegeven. Zie ook disclaimer.