Auteur

ANP
AFN Nieuws

Chevron gaat investeringen voor lage CO2-uitstoot opvoeren

14 sep – 18:11

SAN RAMON (ANP/RTR) - Olie- en gasconcern Chevron gaat zijn investeringen in projecten met een lage CO2-uitstoot tot 2028 opvoeren tot 10 miljard dollar, omgerekend zo'n 8,4 miljard euro. Voor het Amerikaanse bedrijf, dat onder toenemende druk staat van milieuactivisten en bezorgde beleggers, komt dat neer op meer dan een verdrievoudiging van de uitgaven.

Het gaat om investeringen in waterstof, biomassa en biobrandstoffen. Dit moet leiden tot een versnelling van de uitvoering van Chevrons verduurzamingsplannen. Tegelijkertijd handhaaft het concern ook bepaalde doelstellingen voor het terugbrengen van de uitstoot van broeikasgassen.

Chevron is nog niet met doelen gekomen voor het beperken van de uitstoot van de eigen producten. Dan gaat het om de CO2-emissie die wordt veroorzaakt als er bijvoorbeeld gereden wordt op van Chevron afkomstige benzine. Dit wordt ook wel Scope 3 genoemd. Zonder die doelen voldoet Chevron met zijn beleid nog niet aan de klimaatdoelen van Parijs, laat Mark van Baal van de activistische aandeelhouder Follow This weten.

Klimaatresolutie

De aandeelhouders van Chevron stemden eerder in meerderheid voor een klimaatresolutie van Follow This. Die riep het concern op als eerste Amerikaanse oliebedrijf harde doelen te stellen om onder meer CO2-uitstoot te verminderen. Het ging om het zoveelste teken dat olie- en gasbedrijven, waaronder ook Shell, onder toenemende druk komen te staan ​​om milieuproblemen aan te pakken.

Follow This-voorman Van Baal vindt het jammer dat er nog geen Scope 3-doelstellingen zijn. Chevron heeft volgens hem wel aangegeven hier later dit jaar nog op terug te komen. Follow This vindt het wel een goede zaak dat er bij Chevron nu meer geïnvesteerd gaat worden voor een lagere CO2-uitstoot. Maar Van Baal merkt op dat er nog veel meer investeringen gewoon naar fossiele brandstoffen blijven gaan.

Disclaimer

Bron: ANP. Dit bericht is afkomstig van een derde partij en integraal geplaatst. ING is niet betrokken bij en heeft geen invloed op de informatie die op een externe website wordt weergegeven. Zie ook disclaimer.