Auteur

ANP
AFN Nieuws

DSM koploper in hogere AEX-index op beurs Amsterdam

14 sep – 18:02

AMSTERDAM (ANP) - DSM was dinsdag de grootste winnaar in een hoger gesloten AEX-index op de beurs in Amsterdam. Beleggers reageerden enthousiast op de nieuwe strategische plannen van het speciaalchemieconcern. Daarnaast ging de aandacht uit naar nieuwe cijfers over de Amerikaanse inflatie die lager uitviel dan verwacht. De inflatie speelt een belangrijke rol bij het beleid van de Federal Reserve, de Amerikaanse koepel van centrale banken.

De AEX op Beursplein 5 sloot met een plus van 0,8 procent op 797,71 punten. De MidKap daalde 0,4 procent tot 1095,01 punten. De hoofdgraadmeters in Londen en Parijs gingen tot 0,5 procent omlaag. Frankfurt steeg 0,1 procent.

DSM klom 4,5 procent tot de hoogste koers ooit. Het concern gaat zich volledig richten op gezondheid, voeding en biowetenschappen. De materialendivisie, die hoogwaardige kunststoffen maakt, zal daarbij waarschijnlijk worden verkocht. Analisten van KBC Securities verhoogden het advies voor DSM en schatten de opbrengst van een mogelijke verkoop van de materialentak op 4,8 miljard euro.

ASML

De chipbedrijven Besi, ASML en ASMI behoorden ook tot de sterkste stijgers bij de hoofdfondsen op het Damrak met koerswinsten tot 3,1 procent. Unilever won 0,2 procent. De theedivisie die het levensmiddelenconcern wil verkopen trekt volgens de Britse nieuwszender Sky veel aandacht van investeerders. Maaltijdbezorger Just Eat Takeaway sloot de rij met een min van 1,6 procent.

In Parijs leverden de Franse luxeconcerns Kering, LVMH en Hermès tot 2,9 procent in door zorgen over de nieuwe uitbraken van het coronavirus in de belangrijke Chinese markt. In Kopenhagen klom Pandora juist 6,7 procent. De Deense sieradenverkoper schroefde zijn winstdoel op en gaat meer eigen aandelen inkopen.

Ocado

De Britse onlinesupermarkt Ocado verloor 1,4 procent in Londen na een omzetdaling in het afgelopen kwartaal. De resultaten van JD Sports werden wel goed ontvangen. De Britse verkoper van sportartikelen werd bijna 10 procent hoger gezet.

De euro was 1,1822 dollar waard tegen 1,1817 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie kostte 0,2 procent meer op 70,62 dollar per vat. Brentolie werd ook 0,2 procent duurder, op 73,69 dollar per vat.

Disclaimer

Bron: ANP. Dit bericht is afkomstig van een derde partij en integraal geplaatst. ING is niet betrokken bij en heeft geen invloed op de informatie die op een externe website wordt weergegeven. Zie ook disclaimer.