Auteur

ANP
AFN Nieuws

Voederbedrijven uit belangenclub na dreigement boeren

13 okt 2021 – 17:56

DEN HAAG (ANP) - Veevoerbedrijven ForFarmers en De Heus hebben zich teruggetrokken uit de belangenclub AgriNL. Deze week ontstond er grote ophef bij boeren over een nieuw plan van AgriNL voor het leveren van een "grote bijdrage" aan het terugdringen van de stikstofuitstoot in Nederland. Boerenorganisatie Farmers Defence Force (FDF) dreigde de ondertekenaars te komen bezoeken met tractoren als ze geen afstand zouden nemen van het plan.

ForFarmers en De Heus schrijven in een vergelijkbaar persbericht dat boerenbelangenbehartigers "heftig en stevig" hebben gereageerd op het actieplan. Ze willen de discussie over het toekomstperspectief voor de agrarische sector voortaan "overlaten aan de boeren en hun organisaties".

In het plan van AgriNL staat verder dat er de komende tien jaar ruimte moet worden gecreëerd voor het bouwen van 1 miljoen woningen. Die ruimte zou volgens AgriNL ontstaan omdat jaarlijks "3 procent van de agrarische bedrijven stopt vanwege het ontbreken van natuurlijke bedrijfsopvolging". Ook zou volgens de lobbyclub 1 procent van de bedrijven "als piekbelaster" van stikstofuitstoot moeten worden uitgekocht. AgriNL, dat niet bereikbaar is voor commentaar, heeft de samenvatting van het plan inmiddels verwijderd van de website.

Blokkades

Farmers Defence Force, bekend van protesten en blokkades wegens de stikstofproblematiek, kwam na de lancering van het plan van AgriNL snel met kritiek. "Het is verwonderlijk dat een club bedrijven gaat vertellen hoe de boeren moeten boeren", zegt voorzitter Mark van den Oever van FDF in een video op YouTube. Hij gaf de "hele club" een week te tijd om "het onzalige plan" in te trekken. Van den Oever dreigde anders "flink op te komen toeren".

Bij AgriNL zijn onder meer ook boerenorganisatie LTO Nederland en bedrijven als FrieslandCampina en Rabobank aangesloten. LTO Nederland heeft al aangegeven afstand te nemen van het actieplan, maar heeft zich niet teruggetrokken. Een woordvoerder van vleesverwerker Vion, ook lid, was nog niet bereikbaar voor commentaar.

Geen formele status

Rabobank zegt in een reactie, gelet op het belang van deze sector voor Nederland, zich achter de advertentietekst van AgriNL te scharen. "Wij staan voor het doel van de samenwerking: gezamenlijk optrekken voor een toekomstbestendige land- en tuinbouw", aldus de bank. De huidige stikstofproblematiek vraagt volgens de bank om oplossingen die goed zijn voor iedereen in Nederland. "Die bedenken we bij voorkeur samen", zo klinkt het.

Zuivelcoöperatie FrieslandCampina laat ook weten afstand te nemen van de samenvatting van het actieplan van AgriNL. Dat stuk wordt volgens een woordvoerder niet gedragen door de leden van AgriNL en heeft "geen formele status". FrieslandCampina blijft wel lid van de belangenclub. "Wij geloven niet dat het bijdraagt aan een oplossing om ons per direct en zonder overleg met de andere partijen terug te trekken uit AgriNL."

Disclaimer

Bron: ANP. Dit bericht is afkomstig van een derde partij en integraal geplaatst. ING is niet betrokken bij en heeft geen invloed op de informatie die op een externe website wordt weergegeven. Zie ook disclaimer.