Auteur

ANP
AFN Nieuws

Verkoopgolf op Damrak door inflatievrees, AEX zakt dik 3 procent

19 mei – 12:19

AMSTERDAM (ANP) - De Amsterdamse AEX-index ging donderdag hard onderuit na de verkoopgolf op Wall Street. De Amerikaanse beurzen beleefden woensdag al de slechtste beursdag sinds 2020. Zwaar tegenvallende resultaten bij Amerikaanse winkelketens Target en Walmart wakkerden de vrees aan dat de hoge inflatie de winstgevendheid van bedrijven onder druk zet en de koopkracht van consumenten aantast.

Op het Damrak kregen bedrijven in de retailsector rake klappen. Levensmiddelenconcern Unilever, bierbrouwer Heineken en supermarktbedrijf Ahold Delhaize leverden tot 5 procent in. Ook Unibail-Rodamco-Westfield, eigenaar van onder meer het winkelcentrum Mall of the Netherlands in Leidschendam, moest het ontgelden en was met een koersverlies van bijna 8 procent de grootste daler in de AEX.

De hoofdindex kelderde rond het middaguur 3,1 procent tot 671,24 punten. Maaltijdbezorger Just Eat Takeaway was de enige stijger, met een plus van 0,3 procent. Verlichtingsbedrijf Signify (min 7,7 procent) noteerde ex dividend, wat betekent dat een aandeel geen recht meer geeft op het dividend over de afgelopen periode. Prosus verloor dik 1 procent na een fors koersverlies van het Chinese Tencent, waarin de techinvesteerder een groot belang heeft.

Inleveren

De MidKap zakte 1,8 procent tot 994,94 punten. ABN AMRO (min 2,9 procent) zette de daling voort. Analisten van Kepler Cheuvreux haalden het aandeel van hun kooplijst. De bank zag woensdag al bijna 12 procent aan beurswaarde verdampen na een tegenvallend kwartaalbericht. Air France-KLM bleef daarentegen profiteren van de grote deal op het gebied van luchtvracht met het Franse transportbedrijf CMA CGM en behoorde met een plus van 0,5 procent tot de schaarse stijgers. Industrieel toeleverancier Aalberts daalde 2,6 procent na een handelsupdate.

De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs leverden tot 2,7 procent in. Ook Wall Street lijkt op basis van de openingsindicatoren verder weg te zakken na de koersdreun een dag eerder.

Londen

EasyJet zakte 4 procent in Londen. De Britse budgetvlieger, een van de grotere gebruikers van luchthaven Schiphol, wist het verlies in de eerste helft van zijn boekjaar terug te dringen. Het bedrijf is optimistisch over het zomerseizoen vanwege de inhaalvraag naar reizen na de coronapandemie, maar waarschuwde wel voor hogere brandstofprijzen. De Britse post- en pakketbezorger Royal Mail kelderde 13 procent na tegenvallende resultaten.

De euro was 1,0493 dollar waard, tegen 1,0509 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie kostte 1,9 procent minder op 107,54 dollar. Brentolie werd 1,3 procent goedkoper op 107,69 dollar per vat.

Disclaimer

Bron: ANP. Dit bericht is afkomstig van een derde partij en integraal geplaatst. ING is niet betrokken bij en heeft geen invloed op de informatie die op een externe website wordt weergegeven. Zie ook disclaimer.