Auteur

ANP
AFN Nieuws

Philips grote winnaar op Damrak door hoop schikking apneu-zaak

30 mrt – 12:17

AMSTERDAM (ANP) - Philips was donderdag de grote winnaar op het Damrak. Beleggers hopen dat het zorgtechnologieconcern de problemen rond zijn slaapapneu-apparaten spoedig achter zich kan laten. Het optimisme volgde op uitlatingen van topman Roy Jakobs. Hij verklaarde dit jaar waarschijnlijk een akkoord te kunnen sluiten met patiënten die economische schade hebben geleden door de apneu-affaire. Het aandeel werd dik 5 procent hoger gezet.

De problemen met de slaapapneu-apparaten van Philips draaien om het isolatieschuim in de machines. Dat kon afbrokkelen of chemische stoffen afgeven na contact met bepaalde schoonmaakmiddelen, met mogelijke schade voor de gezondheid als gevolg. In totaal moest Philips 5,5 miljoen apparaten vervangen vanwege het defect.

De AEX-index noteerde rond het middaguur 0,7 procent hoger op 750,74 punten onder aanvoering van Philips. De hoofdindex wist een dag eerder al 1,6 procent te winnen. De MidKap klom 1,3 procent tot 949,93 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs wonnen tot 1,1 procent. De hoofdindex in Madrid dikte 1,6 procent aan na een verrassend sterke afkoeling van de inflatie in Spanje.

Besi, ASMI en ASML

Naast Philips stond Besi in de kopgroep. Het chipbedrijf won 2,6 procent dankzij een positief analistenrapport van Berenberg, waarin het koersdoel stevig werd verhoogd. Ook branchegenoten ASMI en ASML gingen verder omhoog na de stevige koerswinsten een dag eerder en klommen tot 2,8 procent.

KPN zakte 1,3 procent. Analisten van de Franse bank Exane BNP Paribas haalden het telecomconcern van de kooplijst af. Randstad verloor 4,9 procent. Het aandeel van de uitzender noteerde echter ex dividend, wat betekent dat het geen recht meer geeft op het dividend over de afgelopen periode. Dat zorgt meestal voor koersdruk.

InPost en Fastned

In de MidKap stond JDE Peet's onderaan met een min van 4 procent. Grootaandeelhouder Mondelez International Holding Netherlands heeft miljoenen aandelen van het koffie- en theeconcern tegen korting verkocht. De aanbieder van pakketkluisjes InPost, die vrijdag met jaarcijfers komt, klom 2,8 procent.

Fastned zakte dik 3 procent. Het snellaadbedrijf leed afgelopen jaar opnieuw verlies. In Stockholm werd Hennes & Mauritz 15 procent meer waard. De Zweedse kledingketen wist in het afgelopen kwartaal toch winst te boeken ondanks een eerder gemelde tegenvallende omzet. Het bedrijf lijkt daarmee voortgang te boeken met zijn kostenbesparingen.

Euro- en oliekoers

De euro was 1,0863 dollar waard, tegen 1,0840 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie kostte 0,8 procent meer op 73,58 dollar. Brentolie werd 0,6 procent duurder op 78,78 dollar per vat.

Disclaimer

Bron: ANP. Dit bericht is afkomstig van een derde partij en integraal geplaatst. ING is niet betrokken bij en heeft geen invloed op de informatie die op een externe website wordt weergegeven. Zie ook disclaimer.