Auteur

ANP
AFN Nieuws

Franse ME treedt op tegen honderden activisten bij TotalEnergies

26 mei – 12:47

PARIJS (ANP) - De Franse ME heeft pepperspray ingezet tegen honderden klimaatactivisten die de toegang tot de aandeelhoudersvergadering van het olie- en gasconcern TotalEnergies wilden blokkeren. De demonstranten zaten op de weg voor de vergaderlocatie in Parijs en probeerden op die manier te voorkomen dat aandeelhouders naar binnen gingen. Eerder op de vrijdagochtend zette de politie al traangas in om activisten tegen te werken.

De vergadering in concertzaal Salle Pleyel kon wel op tijd beginnen. Aandeelhouders moesten onder politiebegeleiding naar binnen. "Ik baal ervan dat het niet zo gaat zoals het zou moeten", begon TotalEnergies-topman Patrick Pouyanné. "Ik hoop dat we erover in gesprek kunnen gaan." Buiten hadden zingende demonstranten van onder meer Greenpeace zich aan elkaar vastgeketend.

De klimaatactivisten willen dat TotalEnergies, net zoals ze eisen bij andere olie- en gasconcerns als Shell, sneller verduurzaamt en afscheid neemt van fossiele brandstoffen. Daarover is vrijdag naar verwachting een stemming, waarbij TotalEnergies aandeelhouders afraadt daarin mee te gaan. Het Franse concern wil op zijn eigen tempo verduurzamen en niet aan de door activisten voorgestelde doelen voor 2030 voldoen.

Shell

De Franse klimaatminister Agnès Pannier-Runacher zei op de radio te willen dat TotalEnergies sneller verduurzaamt. "Total investeert in hernieuwbare energie, maar de uitdaging is om dit serieuzer en vooral sneller te doen", zei ze tegen FranceInfo.

Ook vorig jaar was er een klimaatactie rond de jaarvergadering. Toen zorgden demonstranten ervoor dat sommige aandeelhouders niet naar binnen konden. Dat wilde TotalEnergies nu voorkomen. Er is binnen onder meer een verbod om gebruik te maken van de smartphone.

De jaarvergadering van branchegenoot Shell in Londen werd dinsdag nog ernstig verstoord door activisten van onder meer Extinction Rebellion die lang leuzen tegen Shell riepen zoals "Go to hell Shell". Ook werd geprobeerd het podium met bestuursleden van Shell te bestormen. Beveiligers hebben vervolgens tientallen activisten weggevoerd om de rust te herstellen.

Disclaimer

Bron: ANP. Dit bericht is afkomstig van een derde partij en integraal geplaatst. ING is niet betrokken bij en heeft geen invloed op de informatie die op een externe website wordt weergegeven. Zie ook disclaimer.