Auteur

Simon Wiersma
Investment Manager

Dagbericht Beleggen Maandag, na 1e ronde Franse verkiezingen, volatiele handelsdag te verwachten

vrijdag 21 april 2017

Ik was van plan om met goed nieuws te beginnen. Maar de terroristische aanslag gisteravond in Parijs maakt de stemming helaas toch een stuk minder positief vanmorgen. Dan het goede nieuws. Ajax is door naar de halve finale in de Europa League! En terwijl de nachttemperaturen nieuwe dieptepunten bereiken, neemt het vertrouwen van de Nederlandse consumenten steeds verder toe. 

De consumentenvertrouwensindex van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) is in april gestegen naar 26 punten, het hoogste niveau sinds februari 2001. Consumenten zijn vol vertrouwen over het economische klimaat en zijn ook bereid om meer te besteden. Dat heeft natuurlijk alles te maken met de aantrekkende economische groei, die er onder andere voor heeft gezorgd dat de werkgelegenheid flink is aangetrokken. Uit een ander bericht van het CBS bleek gisteren dat de werkloosheid in ons land in maart is gedaald van 5,3% naar 5,1%. Het laagste niveau sinds september 2011. Daarnaast zien we natuurlijk steeds vaker positieve berichten over de huizenmarkt. Die trekt flink aan en in een aantal regio’s worden inmiddels fors hogere prijzen betaald dan voor de crisis. En ook de positieve invloed van de stijgende aandelenmarkten op het vertrouwen moeten we niet onderschatten.

Consumptie in VS neemt af

Ook in de rest van de eurozone trekt het vertrouwen verder aan. De consumentenvertrouwensindex van de Europese Commissie steeg in april van -5 naar -3,6 punten. Dat is de sterkste stijging in vijf maanden en de index staat nu op het zelfde niveau als in maart 2015 en daarmee ook op het hoogste niveau sinds 2007. Analisten rekenden op een veel kleiner herstel naar -4,8 punten. Nu is vertrouwen mooi, maar of consumenten ook daadwerkelijk meer uitgeven, is iets anders. Zo zien we onder andere in de VS dat veel vertrouwensindicatoren rond recordniveaus staan maar dat de consumentenbestedingen en winkelverkopen al twee maanden op rij afnemen. Hopelijk gaan de consumentenbestedingen in Nederland niet dezelfde kant op. In februari namen deze met 0,8% op jaarbasis toe, een maand eerder was er nog een groei van 2,6%. We zullen zien. Met de bouwuitgaven zit het in ieder geval nog goed.
Deze zijn in februari in de eurozone met 6,9% gestegen ten opzichte van de maand ervoor. Dat is een flink herstel van de daling van 2,4% in januari.

Beleggers krijgen meer vertrouwen in kredietwaardigheid Franse staat

In de laatste peilingen voor de Franse presidentsverkiezingen van zondag is het verwachte percentage stemmen voor centrumkandidaat Emmanuel Macron met een procentpunt gestegen naar 25%. Zijn belangrijkste tegenkandidaat, populiste Marine Le Pen, blijft staan op 22% van de stemmen. Als Le Pen de tweede ronde (op 7 mei) haalt, zou ze die volgens de peilingen sowieso verliezen, ongeacht haar tegenkandidaat. Beleggers bleken er gisteren wel vertrouwen in te hebben dat de pro-Europese Macron gaat winnen. De CAC 40-index in Parijs was met een winst van 1,5% veruit de best presterende aandelenbeurs in Europa.

Maandag, na 1e ronde Franse verkiezingen, veel koersbeweging te verwachten

Vooral bankaandelen waren gewild. Vooruitlopend op een overwinning van Macron daalden de rentes op Franse staatsobligaties, een teken van vertrouwen. De Franse 10-jaarsrente daalde met 3 basispunten naar 0,93%. De Duitse 10-jaarsrente liep daarentegen met 4 basispunten op naar 0,24%. Daardoor daalde de ‘spread’, het renteverschil tussen beide, naar 69 basispunten. Het belooft maandag, de dag na de eerste Franse verkiezingsronde, een wisselvallige dag te worden op de beurzen.

Europese bankaandelen hoger op hogere marktrente

Zoals gezegd was het sentiment op de Europese beurzen gisteren redelijk positief. De Stoxx Europe 600-index won uiteindelijk 0,2% en boekte daardoor de grootste stijging gemeten over twee dagen van de afgelopen drie weken. Rentegevoelige aandelensectoren als vastgoed (-0,8%) en nutsbedrijven (-0,9%) verloren terrein door de hogere rente. Aandelen van financiële ondernemingen (+0,8%) profiteerden hier juist van.

Regionale Fed-bestuurder: ‘nog 3 renteverhogingen in 2017 op zijn plaats’

Meevallende bedrijfsresultaten en de hoop op snelle belastingverlagingen leidden gisteren tot voorzichtig optimisme op Wall Street. De Amerikaanse minister van Financiën, Steven Mnuchin zei dat er vooruitgang zit in de belastinghervormingen. Dat werd door beleggers positief opgevat, hoewel we volgens ons niet moeten rekenen op al te snelle aankondiging van definitieve maatregelen. Tegelijkertijd opperde de voorzitter van de regionale centrale bank van Dallas (Texas), Robert Kaplan, dat drie renteverhogingen dit jaar op zijn plaats zouden zijn. In reactie schoot de (op basis van op basis van termijncontracten te berekenen) kans op een renteverhoging in juni naar bijna 60%. De S&P 500 Index won gisteren 0,8% onder aanvoering van aandelen uit de financiële sector (+1,6%), mede door goede kwartaalcijfers van American Express (+5,9%).

Sentimentsindicator van Philly Fed daalt meer dan verwacht

De Nasdaq-index in New York boekte een winst van 0,9% en de Amerikaanse 10-jaarsrente steeg met 2 basispunten naar 2,23%. De economische cijfers uit de VS vielen gisteren wel wat tegen. Zo daalde de Philadelphia Fed Business Outlook Indicator, de index van het ondernemersvertrouwen van de centrale bank in de regio rond Philadelphia in april van 32,8 naar 22 punten (25,5 verwacht) en stegen de uitkeringsaanvragen van werklozen naar 244.000 (240.000 verwacht). Daarentegen steeg de samengestelde index van voorlopende indicatoren in maart met 0,4%. Hier hadden analisten gerekend op een plus van 0,2%.

Optimisme op beurzen in Japan: Nikkei + 1,2%

De voorzitter (‘gouverneur’) van de Japanse centrale bank, Haruhiko Kuroda, heeft aangegeven dat hij een ‘ruim’ (dus stimulerend) monetair beleid blijft voeren. In reactie is de Japanse yen vanmorgen wat zwakker geworden, wat met de hogere koersen op Wall Street leidt tot optimisme bij Japanse beleggers. Dit wordt nog eens versterkt doordat de Japanse inkoopmanagersindex van de industriesector in april is gestegen van 52,4 naar 52,8 punten. De Nikkei-index in Tokio staat op dit moment 1,2% hoger. Ook de aandelenkoersen op de meeste andere beurzen in Azië staan in het groen. De Hang Seng-index in Hongkong wint
0,1% en de Kospi-index in Seoel noteert 0,8% hoger. De beursindex van Shanghai verliest echter 0,3%.

Agenda van vandaag

Op de agenda van alweer de laatste dag voor het weekend staan onder andere cijfers over de Nederlandse huizenprijzen en een reeks van inkoopmanagersindices van eurolanden. Voor de inkoopmanagersindex van de eurozone wordt een stand van 56,4 punten verwacht, gelijk aan de vorige maand. Uit de VS verwachten we vanmiddag onder andere de inkoopmanagersindex van onderzoeksbureau Markit en cijfers over de verkopen van bestaande woningen. Het kwartaalcijferseizoen wordt vervolgd met cijfers van onder andere Saipem, General Electric en Schlumberger.

Agenda volgende week

Volgende week ben ik op 'veldonderzoek' in Normandië en kan de reacties op de eerste ronde van de Franse presidentsverkiezingen live meemaken. Mijn collega’s Nathan Levy, Bob Homan en Friso Rengers nemen het Dagbericht een weekje over.

Alvast een heel goed weekend!

 

Sprinters Long

Naam Hefboom Bied Laat % Dag Watchlist Trade
Sprinter BEST Long 5001,08 op CAC 40 10,3 5,34 5,36 +1,33 % Koop Sprinter
Sprinter BEST Long 4426,99 op CAC 40 5,0 11,08 11,10 +0,64 % Koop Sprinter

Sprinters Short

Naam Hefboom Bied Laat % Dag Watchlist Trade
Sprinter Short 5970,0 op CAC 40 9,8 5,62 5,64 -1,75 % Koop Sprinter
Sprinter Short 6160,0 op CAC 40 7,4 7,48 7,50 -1,32 % Koop Sprinter

Disclaimer

Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld door Simon Wiersma, investmentmanager, en is uitgebracht en voor het eerst verspreid op vrijdag 21 april 2017, 07:57 uur door het ING Investment Office, onderdeel van ING Bank N.V. Voor het opstellen van deze beleggingsaanbeveling is gebruik gemaakt van de volgende wezenlijke informatiebronnen: S&P Capital IQ, Bloomberg, CreditSights, Oddo Securities, Sustainalytics, Standard & Poor’s, Thomson Reuters Datastream, Moody’s, Fitch, UBS Neo en/of Reuters Metastock. Deze beleggingsaanbeveling is gebaseerd op de volgende waarderingsgrondslagen, methoden en aannames: koerswinstverhouding, koersboekwaardeverhouding en net asset value (NAV). Voor deze beleggingsaanbeveling zijn geen beschermde modellen gebruikt. Een beschrijving van het ING-beleid ten aanzien van informatiebarrières en belangenverstrengeling kunt u hier vinden. Tenzij anders vermeld, zal ING Bank N.V. de beleggingsaanbeveling niet actualiseren. Ontwikkelingen die zich na het opstellen van deze beleggingsaanbeveling hebben voorgedaan, kunnen van invloed zijn op de juistheid van de aannames waarop deze beleggingsaanbeveling is gebaseerd. Beleggingsaanbevelingen worden over het algemeen 2 tot 4 keer per jaar herzien. Deze beleggingsaanbeveling behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren en vormt geen uitnodiging tot het aangaan van welke overeenkomst of verbintenis dan ook. Deze beleggingsaanbeveling is gebaseerd op aannames en vormt geen garantie voor een bepaalde ontwikkeling of resultaat. Aan deze beleggingsaanbeveling kunnen geen rechten worden ontleend. Beslissingen op basis van deze beleggingsaanbeveling zijn voor uw eigen rekening en risico. Noch ING Bank N.V. noch ING Groep N.V. noch enige andere rechtspersoon die tot de ING Groep behoort, aanvaardt aansprakelijkheid voor enige schade in welke mate dan ook die voortvloeit uit het gebruik van bovenstaande beleggingsaanbeveling of de daarin opgenomen informatie. Beleggen brengt risico’s met zich mee. U kunt uw inleg of een deel ervan verliezen. De waarde van uw belegging kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. ING Bank N.V. is niet geregistreerd als broker-dealer en investment adviser zoals bedoeld in de Amerikaanse Securities Exchange Act van 1934, respectievelijk de Amerikaanse Investment Advisers Act van 1940, zoals van tijd tot tijd gewijzigd, en evenmin in de zin van andere toepasselijke wet- en regelgeving van de afzonderlijke staten van de Verenigde Staten van Amerika (hierna tezamen: ‘Amerikaanse beleggingswetgeving’). Deze beleggingsaanbeveling is niet gericht tot en niet bestemd voor ‘U.S. Persons’ in de zin van de Amerikaanse beleggingswetgeving. Kopieën hiervan mogen niet worden verzonden of worden meegebracht naar de Verenigde Staten van Amerika of worden verstrekt aan U.S. Persons. ING Bank N.V. is statutair gevestigd te Amsterdam, handelsregister nr. 33031431 Amsterdam en staat onder toezicht van Autoriteit Financiële Markten AFM. ING Bank N.V. is onderdeel van ING Groep N.V. Alle rechten voorbehouden. Deze beleggingsaanbeveling mag niet worden verveelvoudigd, gekopieerd, gepubliceerd, opgeslagen, aangepast of gebruikt in welke vorm dan ook, online of offline, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van ING Bank N.V. ©2017 ING Bank N.V., Amsterdam. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld door Simon J. Wiersma, Investment Manager bij het ING Investment Office en is uitgebracht door ING Bank N.V. op 21 april 2017, 08.08 uur.