Auteur

Simon Wiersma
Investment Manager

Dagbericht Beleggen Beleggers schudden de zorgen over de crisis in Washington even van zich af

vrijdag 19 mei 2017

De zorgen over de handelswijze van president Trump, de aanstelling van een onderzoekscommissie en de omkoopbeschuldigingen aan het adres van de Braziliaanse president Temer leidde gisteren tot een flink lagere opening van de Europese beurzen. Pas toen er op de Amerikaanse beurzen op Wall Street geen vervolg leek te komen aan de scherpe koersdalingen van woensdag, nam de nervositeit bij Europese beleggers iets af.

Na een periode van opgelopen koersen kun je een tijdelijke correctie verwachten. Dat is heel gezond. Je weet alleen nooit van tevoren wat de aanleiding zal zijn. Deze keer was het, net als zo vaak in de afgelopen jaren, de toenemende politieke onzekerheid. Op het moment dat aandelenmarkten geprijsd zijn voor perfectie is er niet veel nodig om wat winstnemingen uit te lokken. De belangrijkste vraag voor beleggers op dit moment is niet zozeer of Trump president van de Verenigde Staten (VS) kan blijven, maar vooral wat de vooruitzichten zijn van de Amerikaanse economie en de rest van de wereld.

Weinig beleggingscategorieën echt goedkoop

Vooralsnog gaat het in de eurozone prima, zagen we een zwak begin in de VS en zien we een groeivertraging in China. Geen reden dus om in paniek te raken, maar wel een aanleiding om heel goed naar de huidige waarderingen te kijken. Er zijn weinig beleggingscategorieën echt goedkoop te noemen. We vinden daarom op dit moment een neutrale weging van aandelen en obligaties het best passend in onze strategieën.

Stoxx Europe 600 Index verloor 0,5%

De Stoxx Europe 600 index sloot gisteren uiteindelijk met een verlies van 0,5% na een veel groter verlies (-1,2%) eerder op de dag. De Italiaanse beurs wist de dag zelfs nog met een minimale winst af te sluiten. Alle aandelensectoren uit de Stoxx 600 Index sloten gisteren met verlies. Vastgoedaandelen droegen de rode lantaarn met een verlies van gemiddeld 1,4%. De euro werd iets zwakker tegenover de dollar op 1,113 (EUR/USD).

Licht herstel op Wall Street

Op Wall Street herstelden de koersen gisteren iets van de flinke daling op woensdag. Beleggers putten moed uit meevallende macro-economische cijfers en schudden de zorgen over de crisis in Washington even van zich af. De Philadelphia Fed Business Index (index van het ondernemersvertrouwen) is in mei gestegen van 22 naar 38,8 punten, veel hoger dan de verwachte daling naar 18,5 punten. De index van leidende indicatoren steeg daarentegen iets minder sterk met 0,3%, waar analisten hadden gerekend op een toename van 0,4%. Koopjesjagers zetten de S&P 500 Index gisteren 0,37% hoger, terwijl de rente op Amerikaanse staatsobligaties met een looptijd van 10 jaar 1 basispunt opliep naar 2,23%. Er was dus nog geen sprake van het verlaten van de veilige havens. Ook de goudprijs bleef goed liggen.

Weinig veilige havens voor beleggers in Brazilië

Voor beleggers in Brazilië waren er gisteren weinig veilige havens. Als gevolg van de politieke crisis dook de Bovespa 8,8% omlaag, de sterkste daling sinds oktober 2008. De real verloor ruim 7% tegenover de dollar en de rente op Braziliaans staatspapier schoot omhoog. Vooralsnog gaan we ervan uit dat de onrust een geïsoleerd probleem is en niet snel zal overslaan naar andere opkomende markten. We houden daarom vast aan onze overweging van aandelen en obligaties uit opkomende markten.

Iets meer vertrouwen onder Aziatische beleggers

Het lichte herstel van de koersen op Wall Street geeft beleggers in Azië vanmorgen ook iets vertrouwen. Ondanks een sterke yen weet de Japanse Nikkei Index er op dit moment een winst van 0,35% uit te persen. Ook de Hang Seng Index in Hongkong staat 0,35% hoger dan het slot van gisteren. De Kospi Index in Seoel wint 0,1%. De beurs van Shanghai verliest 0,1%. Het is nog te vroeg om te zeggen dat de flinke daling van woensdag een storm in een glas water was. Wat dat betreft zijn er op dit moment nét iets te veel politieke spanningen in de wereld die het sentiment flink kunnen beïnvloeden.

Agenda van vandaag

Op alweer de laatste dag voor het weekend staan onder meer cijfers over de bestedingen van Nederlandse consumenten op de agenda. Ik zie net dat deze in maart met 1,6% zijn gestegen in vergelijking met een jaar geleden. Het geld rolt dus weer. Wel is de consumentenvertrouwensindex in mei iets gedaald van 26 naar 23 punten, nog steeds een hoog niveau. Verder is de macro-economische agenda vrij leeg vandaag. Vanmiddag krijgen we nog de consumentenvertrouwensindex van de eurozone. Kwartaalcijfers verwachten we vandaag van onder meer Euronext, Deere & Co en Foot Locker.

Alvast een heel fijn weekend en tot maandag!

 

Sprinters Long

Naam Hefboom Bied Laat % Dag Watchlist Trade
Sprinter BEST Long 3227,74 op EURO STOXX 50 10,5 3,33 3,36 0,00 %
Sprinter BEST Long 2857,98 op EURO STOXX 50 5,1 6,93 6,96 +0,14 %

Sprinters Short

Naam Hefboom Bied Laat % Dag Watchlist Trade
Sprinter BEST Short 3877,48 op EURO STOXX 50 10,1 3,49 3,52 -0,28 %
Sprinter Short 4170,0 op EURO STOXX 50 4,7 7,53 7,56 -0,26 %

Disclaimer

Deze publicatie is opgesteld namens ING Bank N.V., gevestigd te Amsterdam en slechts bedoeld ter informatie. ING Bank N.V. is onderdeel van ING Groep N.V. Deze publicatie is geen beleggingsaanbeveling, geen beleggingsadvies noch een aanbieding of uitnodiging tot koop of verkoop van enig financieel instrument. ING Bank N.V. betrekt haar informatie van betrouwbaar geachte bronnen en heeft alle mogelijk zorg betracht om er voor te zorgen dat ten tijde van de publicatie de informatie waarop zij haar visie in deze publicatie heeft gebaseerd niet onjuist of misleidend is. ING Bank N.V. geeft geen garantie dat de door haar gebruikte informatie accuraat of compleet is. De informatie in deze publicatie kan gewijzigd worden zonder enige vorm van aankondiging. Auteursrecht en rechten ter bescherming van gegevensbestanden zijn van toepassing op deze publicatie. Overneming van gegevens uit deze publicatie is toegestaan, mits de bron wordt vermeld. De waarde van uw belegging kan fluctueren. U kunt uw gehele inleg kwijtraken. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. ING Bank N.V. is statutair gevestigd te Amsterdam, handelsregister nr. 33031431 Amsterdam en staat onder toezicht van De Nederlandsche Bank (DNB) en de Autoriteit Financiële Markten AFM). ING Bank N.V. is onderdeel van ING Groep N.V. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld door Simon J. Wiersma, Investment Manager bij het ING Investment Office en is uitgebracht door ING Bank N.V. op 19 mei 2017, 08.05 uur.