Auteur

Cor Blankestijn
Beleggingsanalist

Analyse: TomTom TomTom

woensdag 19 april 2017

Isin Valuta K/W Div. rend. Duurzaam Technisch Sector
NL0000387058 EUR 36.2 0 Ja Long Duurzame consumentengoederen

De omvang van het orderboek van TomTom in het automotive segment is een stuk hoger dan de navigatiedienstverlener voorspelde. Het toont aan dat TomTom marktaandeel wint in de automotivemarkt en dat het bedrijf met zijn producten en strategie zeer concurrerend is.

Zaken doen met iedereen

TomTom is Europa’s grootste ontwikkelaar van navigatiesystemen. Behalve dat TomTom navigatiekastjes produceert, levert het ook aan bijna alle grote autofabrikanten inbouwnavigatie. Ook heeft het bedrijf een navigatie-app in de App Store van Apple. De producten van TomTom worden verkocht in dertig landen via een netwerk van retailers en online. TomTom is opgericht in 1991 in Amsterdam en heeft kantoren in Europa, Noord-Amerika en Azië. Het concern behaalde in 2015 €1mld. omzet.

Redelijk kwartaal

TomTom heeft in het eerste kwartaal van 2017 een lagere omzet geboekt, wel was er een verbetering van de brutomarge. Dit bleek uit de cijfers die het navigatiebedrijf 19 april presenteerde. TomTom behaalde een omzet van €213 mln. bij een gemiddelde analistenverwachting van €210 mln. Dit was ongeveer €4 mln. lager dan in dezelfde periode in 2016. De brutomarge verbeterde dit kwartaal van 57 naar 62%, licht beter dan de consensusverwachting. Ondanks de verbeterde brutomarge resteerde er onder aan de streep een nettoverlies van €4,6 mln., tegen een winst van €4,8 mln. in dezelfde periode vorig jaar. TomTom herhaalde de outlook voor heel 2017. Het rekent op een omzet in een bandbreedte van €925 mln. tot €950 mln., wat een aangepaste winst per aandeel van ongeveer €0,25 euro moeten opleveren. Analisten voorzagen voorafgaand aan de cijfers over het eerste kwartaal gemiddeld een omzet van €939 mln. en een aangepaste winst per aandeel van €0,24. De consumententak had €98 mln. omzet: 16% lager dan in 2016 en daarmee €1 mln. sterker dan analisten hadden voorzien. Automotive & Licensing zag de omzet met 17% stijgen naar €74 mln., terwijl bij Telematics de omzet met 10% toenam tot €41 mln. Analisten hadden voor deze twee takken gerekend op respectievelijk €71 en €41 mln.

Waardering

Op de huidige koers betalen beleggers voor TomTom 37 keer de winst voor het lopende jaar. Wat uiteraard vrij hoog is voor de sector.

Kansen

  • TomTom heeft enkele jaren geleden de lucratieve inbouwmarkt voor auto’s betreden. Het bedrijf levert aan meerdere autofabrikanten navigatiesystemen.
  • TomTom is een reorganisatie gestart die het bedrijf in staat moet stellen mee te veranderen met de markt. Deze reorganisatie moet in de komende jaren tientallen miljoenen aan kostenbesparing opleveren.
  • De markt voor sporthorloges groeit sterk, bijna een verdubbeling jaar op jaar.

Risico's

  • De groep consumenten die nog steeds kiezen voor een navigatiekastje (in plaats van voor een pda of smartphone) kiest veelal een goedkoper product van de concurrent.
  • De sterker dan verwachte omzetafname van de navigatiekastjes kan de komende jaren niet meer worden goedgemaakt door de - nog steeds volgens verwachting groeiende - omzet uit andere activiteiten als inbouw, verkoop van Tele Atlas-data en TomTom Live Services en diensten voor wagenparkbeheer.

Technische Analyse

Voor dit aandeel geldt een Long-opinie. Onder het stoplossniveau van 7,3 verandert onze opinie. Het koersdoel ligt bij 10,6.

Duurzame Analyse

Dit bedrijf is onderdeel van het duurzaam beleggingsuniversum. Binnen zijn sector is het een middenmoter (NFI =) op het gebied van duurzaamheidsbeleid. Er zijn geen uitsluitingscriteria van toepassing vanwege ongewenste bedrijfsactiviteiten en/of controversieel gedrag.

Sprinters Long

Naam Hefboom Bied Laat % Dag Watchlist Trade
Sprinter BEST Long 7,834 op TomTom 10,8 0,76 0,79 +1,31 % Koop Sprinter
Sprinter BEST Long 6,842 op TomTom 4,8 1,76 1,79 +1,14 % Koop Sprinter

Sprinters Short

Naam Hefboom Bied Laat % Dag Watchlist Trade
Sprinter Short 8,6 op TomTom 7,7 1,07 1,10 -9,21 % Koop Sprinter
Sprinter BEST Short 9,9 op TomTom 5,5 1,51 1,54 -1,29 % Koop Sprinter

Disclaimer

TA legenda

long : stijgende trend
neutral : zijwaartse trend
short : dalende trend

NFI legenda

++ : sterke voorloper
+ : voorloper
= : middenmoter
- : achterblijver
nb : niet beschikbaar

Gehanteerde begrippen

Div. rend. dividendrendement; getaxeerde dividend (consensusverwachting volgens Bloomberg) over lopende kalenderjaar kalenderjaar als percentage van de koers. K/W* koerswinstverhouding; actuele koers gerelateerd aan de getaxeerde winst (consensusverwachting volgens Bloomberg) per aandeel van lopende kalenderjaar. NFI de Niet Financiële Indicator geeft weer hoe een onderneming scoort, ten opzichte van branchegenoten, op duurzaam beleid en de implementatie hiervan. Uitsl. staat voor Uitsluitingen wegens ongewenst gedrag of ongewenste activiteit. In geval van een "ja" is een aandeel niet toelaatbaar voor het duurzaam universum. * Bij de Amerikaanse vastgoedfondsen wordt gebruikt gemaakt van de verhouding tussen de koers en ‘funds from operations’ (FFO) in plaats van de koerswinstverhouding. Deze maatstaf wordt berekend door aan de nettowinst de afschrijvingen van het vastgoed toe te voegen en winsten op de verkoop van vastgoed hiervan af te trekken.

Toetsing duurzaamheid

Om de duurzaamheid van ondernemingen te bepalen, verricht de ING twee verschillende toetsen: een positieve toets en een negatieve toets. Het bedrijfsbeleid en de inspanningen op de facetten mens, milieu en maatschappij staan centraal bij de positieve toets. Uit deze toetsing volgt een (binnen de sector relatieve) score, resulterend in de niet-financiële indicator (NFI). Uit de negatieve toets volgt in welke mate ondernemingen ongewenste activiteiten ontplooien en/of gedrag vertonen op thema’s als mensenrechtenschendingen, corruptie, arbeidskwesties en milieudelicten. Een aandeel moet op beide toetsen positief scoren om onderdeel te zijn van het "duurzaam universum".

Belangrijke informatie

Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld door het ING Investment Office en behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren en vormt geen uitnodiging tot het aangaan van welke overeenkomst of verbintenis dan ook. Aan deze beleggingsaanbeveling kunnen geen rechten worden ontleend. ING Bank N.V., noch enig andere rechtspersoon die of onderdeel dat tot de ING Groep behoort, aanvaardt enige aansprakelijkheid voor schade in welke mate dan ook, voortvloeiend uit het gebruik van de bovenstaande beleggingsaanbeveling of de daarin opgenomen of verwerkte informatie. Ontwikkelingen die zich na het opstellen van deze beleggingsaanbeveling hebben voorgedaan kunnen van invloed zijn op de juistheid van de in deze beleggingsaanbeveling gestelde feiten en verstrekte opinies. De Autoriteit Financiële Markten te Amsterdam is de bevoegde toezichthouder ten aanzien van beleggingsaanbevelingen. Voor meer informatie kijkt u op www.afm.nl.

Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld door Cor Blankestijn, beleggingsanalist, en is uitgebracht door ING Bank N.V. De beleggingsaanbeveling is gebaseerd op betrouwbare bronnen