Auteur

Jenny Overman
Equity Analist

Analyse: Vodafone Group Vodafone Group

maandag 19 maart 2018

Isin Valuta K/W Div. rend. Duurzaam Technisch Sector
GB00BH4HKS39 GBp 16.9 7.64 Ja Long Telecommunicatie

De afgelopen jaren heeft Vodafone zijn positie als communicatiebedrijf versterkt door naast mobiele telefonie ook internet en televisienetwerken over te nemen. Een uitruil van activiteiten met kabelaanbieder Liberty Global moet een volgende consolidatieslag op de Europese markt in gang zetten, maar onzekerheden zijn er genoeg voor deze telecomreus.

Internationale telecomaanbieder

Het Britse Vodafone levert mobiele en vaste telefonie, televisie en internet aan klanten in Europa, Afrika, het Midden-Oosten en Azië. Bij een omzet van €46 mld boekte het bedrijf in het boekjaar oktober 2016 tot september 2017 een nettoverlies van €1,5 mld. De omzet werd gegenereerd in Duitsland (25%), het Verenigd Koninkrijk (16%), Italië (14%), Spanje (11%), de rest van Europa (14%) en Afrika, het Midden-Oosten en Azië Pacific (20%).

Activiteiten over de hele wereld

Via overnames over de hele wereld heeft Vodafone zich gepositioneerd als geïntegreerde telefonie-, internet- en televisieaanbieder in Europa, Azië, Afrika en het Midden-Oosten. Het bedrijf heeft meer dan 470 miljoen klanten in de boeken en is de een na grootste aanbieder ter wereld. Vodafone richt zich vooral op de particuliere markt, 90% van zijn klantenbestand bestaat uit individuele klanten en huishoudens. Met zo’n brede regionale diversificatie zijn de inkomsten van Vodafone gevoelig voor veranderingen in de wisselkoersen. Bovendien is goed overzicht houden over alle activiteiten een groter dan gemiddelde uitdaging voor het bedrijf. Bijsturing in landen waar de uitvoering structureel tegenvalt, gaat niet altijd soepel. Met name in Italië en India neemt de concurrentie toe. De uitruil van activiteiten met Liberty Global, waarmee Vodafone eerder VodafoneZiggo vormde in Nederland, kan zorgen voor een betere verdeling van activiteiten in Europa en meer schaalgrootte. Voorlopig zijn er echter vooral uitdagingen, zoals: tegen welke waardering gaan de transacties gebeuren, zijn er synergiën te realiseren, wat is de reactie van de toezichthouder? Dat Vodafone een goede deal gaat sluiten is nog helemaal niet zeker.

Bedrijfsresultaat 1e halfjaar 2018

Vodafone rapporteerde een winst voor belasting van €7,4 mld (-6,5% jaar-op-jaar, j-o-j) en een winst per aandeel van €0,06. Dit was hoger dan consensusverwachting en vooral de regio Europa zorgde voor een positieve meevaller. Europese klanten verbruikten meer data en kozen voor duurdere abonnementen, waardoor de verdiensten per klant toenamen. De omzetgroei bij de Afrikaanse dochter Vodacom viel deze periode licht tegen, maar was met 3,4% toch aanzienlijk. Voor het gehele jaar verhoogt het bedrijf de vooruitzichten voor de winstgroei naar ‘ongeveer 10%’, van een eerdere schatting tussen de 4% en 8%. Behalve de groei in Europa, draagt ook een aantal eenmalige meevallers bij aan deze verhoging van de winstgroeiverwachting. De entree van Illiad in Italië is uitgesteld tot begin 2018 en het wegvallen van de roamingtarieven in Europa zal een minder groot effect hebben dan eerder werd verwacht.

Huidige waardering is terecht, want uitvoeringsrisico blijft aanwezig

De waardering op 21x de verwachte winst voor dit jaar is ruim hoger dan het gemiddelde voor de sector. Gezien de winstgroeiverwachtingen en activiteiten in groeimarkten buiten Europa is een aanzienlijke premie terecht. Maar met grotere schaal neemt het uitvoeringsrisico toe en in meerdere landen staat de marktpositie van Vodafone onder druk. Een deal met Liberty Global zou het bedrijf heel goed uitkomen, maar of deze er ook van komt en tegen welke prijs is nog zeer onduidelijk.

Kansen

  • Uitvoer van strategie in snelgroeiende economieën.
  • Ontwikkeling van breedband- en glasvezelcapaciteit voor meer dataverbruik.
  • Uitvoering kostenbesparingsprojecten.
  • Positief resultaat uit de onderhandelingen met Liberty Global.

Risico's

  • Operationele tegenvallers in een van de markten waar Vodafone actief is
  • Stijging van de euro ten opzichte van valuta's in landen waar Vodafone actief is
  • Nadelige beslissingen door regelgevers of overheden
  • Toename concurrentie op de markten waar Vodafone actief is

Technische Analyse

Deze technische analyse is opgesteld door Bas Heijink. Voor dit aandeel geldt een Long-opinie. Onder het stoplossniveau van 180 verandert onze opinie. Het koersdoel ligt bij 260. Let op: technische analyse verschilt sterk van fundamentele analyse. Daarom zal deze technische analyse regelmatig afwijken van de fundamentele analyse. ING maakt voor het beheer van haar beleggingsstrategieën vooral gebruik van fundamentele analyse.

Duurzame Analyse

Dit bedrijf is onderdeel van het duurzaam beleggingsuniversum. Binnen zijn sector is het een sterke voorloper (NFI ++) op het gebied van duurzaamheidsbeleid. Er zijn geen uitsluitingscriteria van toepassing vanwege ongewenste bedrijfsactiviteiten en/of controversieel gedrag. Deze duurzaamheidsbeoordeling is van Jochen Harkema en Peter Tros, analisten duurzaam beleggen bij het ING Investment Office en staat los van de fundamentele analyse.

Sprinters Long

Naam Hefboom Bied Laat % Dag Watchlist Trade
Sprinter Long 116,0 op Vodafone 5,0 0,27 0,29 +12,00 % Koop Sprinter
Sprinter Long 116,0 op Vodafone 5,0 0,27 0,29 +12,00 % Koop Sprinter

Disclaimer

Deze publicatie is opgesteld namens ING Bank N.V., gevestigd te Amsterdam en slechts bedoeld ter informatie. ING Bank N.V. is onderdeel van ING Groep N.V. Deze publicatie is geen beleggingsaanbeveling, geen beleggingsadvies noch een aanbieding of uitnodiging tot koop of verkoop van enig financieel instrument. ING Bank N.V. betrekt haar informatie van betrouwbaar geachte bronnen en heeft alle mogelijk zorg betracht om er voor te zorgen dat ten tijde van de publicatie de informatie waarop zij haar visie in deze publicatie heeft gebaseerd niet onjuist of misleidend is. ING Bank N.V. geeft geen garantie dat de door haar gebruikte informatie accuraat of compleet is. De informatie in deze publicatie kan gewijzigd worden zonder enige vorm van aankondiging. Auteursrecht en rechten ter bescherming van gegevensbestanden zijn van toepassing op deze publicatie. Overneming van gegevens uit deze publicatie is toegestaan, mits de bron wordt vermeld. De waarde van uw belegging kan fluctueren. U kunt uw gehele inleg kwijtraken. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. ING Bank N.V. is statutair gevestigd te Amsterdam, handelsregister nr. 33031431 Amsterdam en staat onder toezicht van De Nederlandsche Bank (DNB) en de Autoriteit Financiële Markten AFM). ING Bank N.V. is onderdeel van ING Groep N.V.

Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld door Jenny Overman, beleggingsanalist, en is uitgebracht door ING Bank N.V. De beleggingsaanbeveling is gebaseerd op betrouwbare bronnen