Auteur

Simon Wiersma
Investment Manager

Dagbericht beleggen Optimisme beleggers over deal VS-China houdt aan

maandag 4 maart 2019

Goedemorgen. Terwijl het buiten aardig tekeer gaat, gaan ze vandaag onder de grote rivieren gewoon door met het vieren van carnaval. Dat zal waarschijnlijk niet iedereen even makkelijk afgaan, na een paar dagen flink feesten… Veel plezier en sterkte!

Er lijkt nog meer in het vat te zitten voor beleggers

Na een periode van optimisme over de handelsbesprekingen tussen de VS en China leken de aandelenmarkten toe aan een rustpauze. Maar nu er steeds meer zicht is op een daadwerkelijk akkoord, lijkt er wat de koersstijgingen betreft nog wat meer in het vat te zitten. Volgens de laatste berichten zouden de VS de importheffingen op Chinese goederen willen opheffen in ruil voor lagere Chinese importheffingen op onder andere Amerikaanse auto's. Mogelijk dat al over een paar weken een akkoord kan worden ondertekend door de presidenten Trump en Xi.  

Duitse detailhandelscijfers (+3,3%) boven verwachting (+2%)

Vorige week vrijdag was de stemming op de Europese beurzen al aardig opgewekt, na meevallende cijfers uit China en hogere koersen op aandelen in Azië. Het sentiment kreeg steun van veel beter dan verwachte Duitse winkelomzetten in januari (+3,3% tegenover +2% verwacht). Ook kwam de definitieve inkoopmanagersindex van de productiesector in de eurozone iets hoger uit dan de eerdere schatting: 49,3 tegenover 49,2 al bleef de werkloosheid er in januari steken op 7,8%, het laagste niveau sinds oktober 2008. De sterke arbeidsmarkt moet uiteindelijk leiden tot iets hogere lonen, maar gezien de lage kerninflatie van 1% (+1,1% verwacht) in februari is daar nog weinig van te merken.

Gaat de ECB weer meer stimuleren?

Op jaarbasis kwam de inflatie in de eurozone uit op 1,5%, precies wat analisten hadden verwacht. Op basis van deze inflatiecijfers heeft de Europese Centrale Bank (ECB) nog geen reden om snel een ‘krapper’ (groeiremmend) monetair beleid te gaan voeren. Om de inflatie sneller naar de gewenste 2% te laten stijgen, is eerder een ruimer beleid nodig, waarbij de ECB dus weer voor meer ‘liquiditeit’ (beschikbaarheid van kapitaal) zorgt. Misschien dat we hier deze maand nog iets meer over gaan horen, na de volgende beleidsvergadering van de ECB.

Stoxx Europe 600 al 11% gestegen sinds eind 2018

Beleggers hadden er vrijdag vertrouwen in, dat er snel een akkoord tussen de VS en China kan worden gesloten. Vooral de koersen van exportgeoriënteerde bedrijven veerden verder op. In Frankfurt sloot de Duitse hoofdindex DAX, mede door hogere koersen van autofabrikanten, op een winst van 0,8%. Dat was daarmee de best presterende Europese hoofdindex. De Stoxx Europe 600-index sloot met een winst van 0,4%, waarmee de weekwinst op 0,8% uitkwam. Sinds eind vorig jaar is deze brede index al bijna 11% gestegen. Niet slecht, gezien alle onzekerheid.

‘Bund’ tikt even de 0,20% aan: risicobereidheid geleidelijk weer groter

Op de obligatiemarkt eindigde de ‘Bund’, oftewel de rente op de Duitse tienjarige staatsobligatie die als maatstaf geldt voor de Europese obligatiemarkt, onveranderd. Eerder op de dag was deze rente nog even boven de 0,20% geweest. Heel geleidelijk zien we toch een voorzichtige draai vanuit de beleggingscategorieën die als veilige havens worden gezien (zoals Duitse staatsobligaties) naar risicovollere beleggingen. Daardoor kunnen de rentes nog wat verder oplopen. De euro sloot zo goed als onveranderd op 1,137 tegenover de dollar.  

Energieaandelen stijgen vrijdag het sterkst op Wall Street

Hogere koersen van Amerikaanse technologieaandelen stuwden vrijdag de aandelenkoersen op Wall Street omhoog. De S&P 500-index boekte een winst van 0,7% en sloot daarmee voor de vijfde week op rij de week met winst af. De Nasdaq won vrijdag 0,8%, mede dankzij koerswinsten van Apple (+1,1%) en Amazon (+2%) na positieve berichten. Eerder op de dag lagen de koersen nog onder druk, door een lager dan verwachte stand van de inkoopmanagersindex van de Amerikaanse productiesector. Deze ISM Manafacturing Index is vorige maand gedaald van 56,6 naar 54,2 punten (55,8 verwacht), het laagste punt in meer dan twee jaar. Ook de vertrouwensindex van de Universiteit van Michigan is in februari verder gedaald: 95,5 naar 93,8 en kwam dus lager uit dan de verwachte 95,9. Uiteindelijk overheerste op Wall Street het optimisme over een aanstaand handelsakkoord. Ondanks de lagere olieprijs presteerden aandelen uit de sector energie (+1,8%) vrijdag het beste van alle New Yorkse sectorindices.

Kerninflatie VS op 1,9%: 10-jaarsrente stijgt 4 basispunten naar 2,75%

Ook op de Amerikaanse obligatiemarkt werden de 'veilige havens' voorzichtig verlaten. De inflatiecijfers van december waren in lijn met de eerdere verwachtingen. De Amerikaanse inflatie kwam in vergelijking met november in december uit op +0,1% (0,0% verwacht). Op jaarbasis bedroeg de inflatie 1,7% in de VS. De kerninflatie, dus de inflatie exclusief de sterk schommelende prijzen van energie en voedsel, bedroeg 0,2% op maand- en 1,9% op jaarbasis. Deze cijfers geven de Amerikaanse centrale bank, de ‘Fed’, naar onze mening geen aanleiding om de beleidsrente snel aan te passen. In reactie steeg de Amerikaanse 10-jaarsrente met 4 basispunten naar 2,75%, de 2-jaarsrente steeg ook met 4 basispunten naar 2,55%.        

Optimisme beleggers over deal VS-China houdt aan

Het optimisme over een op handen zijnde deal tussen de VS en China krijgt vanmorgen een vervolg op de Aziatische beurzen. Bijna overal zie ik groene koersen oplichten op mijn Bloomberg-koersenscherm. De Nikkei-index in Tokio koerst ruim 1% hoger, al verliest de Kospi-index in Seoel 0,2%. De Chinese beurzen staan ruim in de plus. De Hang Seng-index in Hongkong staat op het moment van schrijven op een winst van 0,8%, de beursindex van Shanghai wint 1,8%. De beurs van Shenzhen staat vanmorgen met een winst van 2,8% aan kop in Azië. De futures (termijncontracten) op de Amerikaanse aandelenindices staan rond de 0,4% in de plus. Ik verwacht dan ook een hogere opening van de Europese beurzen.           

Agenda van vandaag

De macro-economische agenda is vandaag vrij leeg. We moeten het doen met Spaanse werkloosheidcijfers, de index van het beleggersvertrouwen in de eurozone en producentenprijsinflatiecijfers van januari. Uit de VS verwachten we vanmiddag onder andere de cijfers over de bouwuitgaven in december, die door de gedeeltelijke sluiting van het Amerikaanse overheidsapparaat verlaat uitkomen. Het kwartaalcijferseizoen is bijna afgelopen. We krijgen vandaag nog wel cijfers van onder andere Salesforce.com.

Fijne week!

Sprinters Long

Naam Hefboom Bied Laat % Dag Watchlist Trade
Sprinter BEST Long 11213,43 op DAX 10,0 12,43 12,44 0,00 % Koop Sprinter
Sprinter BEST Long 9971,96 op DAX 5,0 24,91 24,92 -0,04 % Koop Sprinter

Sprinters Short

Naam Hefboom Bied Laat % Dag Watchlist Trade
Sprinter BEST Short 13654,6 op DAX 9,8 12,68 12,69 +0,08 % Koop Sprinter
Sprinter Short 13890,0 op DAX 6,6 18,86 18,87 0,00 % Koop Sprinter

Disclaimer

Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld door Simon Wiersma, investmentmanager, en is uitgebracht en voor het eerst verspreid op maandag 4 maart 2019, 07:57 uur door het ING Investment Office, onderdeel van ING Bank N.V. Voor het opstellen van deze beleggingsaanbeveling is gebruik gemaakt van de volgende wezenlijke informatiebronnen: S&P Capital IQ, Bloomberg, CreditSights, Oddo Securities, Sustainalytics, Standard & Poor’s, Thomson Reuters Datastream, Moody’s, Fitch, UBS Neo en/of Reuters Metastock. Deze beleggingsaanbeveling is gebaseerd op de volgende waarderingsgrondslagen, methoden en aannames: koerswinstverhouding, koersboekwaardeverhouding en net asset value (NAV). Voor deze beleggingsaanbeveling zijn geen beschermde modellen gebruikt. Een beschrijving van het ING-beleid ten aanzien van informatiebarrières en belangenverstrengeling kunt u hier vinden. Tenzij anders vermeld, zal ING Bank N.V. de beleggingsaanbeveling niet actualiseren. Ontwikkelingen die zich na het opstellen van deze beleggingsaanbeveling hebben voorgedaan, kunnen van invloed zijn op de juistheid van de aannames waarop deze beleggingsaanbeveling is gebaseerd. Beleggingsaanbevelingen worden over het algemeen 2 tot 4 keer per jaar herzien. Deze beleggingsaanbeveling behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren en vormt geen uitnodiging tot het aangaan van welke overeenkomst of verbintenis dan ook. Deze beleggingsaanbeveling is gebaseerd op aannames en vormt geen garantie voor een bepaalde ontwikkeling of resultaat. Aan deze beleggingsaanbeveling kunnen geen rechten worden ontleend. Beslissingen op basis van deze beleggingsaanbeveling zijn voor uw eigen rekening en risico. Noch ING Bank N.V. noch ING Groep N.V. noch enige andere rechtspersoon die tot de ING Groep behoort, aanvaardt aansprakelijkheid voor enige schade in welke mate dan ook die voortvloeit uit het gebruik van bovenstaande beleggingsaanbeveling of de daarin opgenomen informatie. Beleggen brengt risico’s met zich mee. U kunt uw inleg of een deel ervan verliezen. De waarde van uw belegging kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. ING Bank N.V. is niet geregistreerd als broker-dealer en investment adviser zoals bedoeld in de Amerikaanse Securities Exchange Act van 1934, respectievelijk de Amerikaanse Investment Advisers Act van 1940, zoals van tijd tot tijd gewijzigd, en evenmin in de zin van andere toepasselijke wet- en regelgeving van de afzonderlijke staten van de Verenigde Staten van Amerika (hierna tezamen: ‘Amerikaanse beleggingswetgeving’). Deze beleggingsaanbeveling is niet gericht tot en niet bestemd voor ‘U.S. Persons’ in de zin van de Amerikaanse beleggingswetgeving. Kopieën hiervan mogen niet worden verzonden of worden meegebracht naar de Verenigde Staten van Amerika of worden verstrekt aan U.S. Persons. ING Bank N.V. is statutair gevestigd te Amsterdam, handelsregister nr. 33031431 Amsterdam en staat onder toezicht van Autoriteit Financiële Markten AFM. ING Bank N.V. is onderdeel van ING Groep N.V. Alle rechten voorbehouden. Deze beleggingsaanbeveling mag niet worden verveelvoudigd, gekopieerd, gepubliceerd, opgeslagen, aangepast of gebruikt in welke vorm dan ook, online of offline, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van ING Bank N.V. ©2017 ING Bank N.V., Amsterdam.