Auteur

Simon Wiersma
Investment Manager

Dagbericht beleggen ​Stemming op obligatiemarkt ‘door het dak’, maar aandelenbeleggers moeten slikken na ECB-vergadering

vrijdag 8 maart 2019

Goedemorgen. Het wordt druk in de duiventil. Na de onverwachte koerswijziging van de Fed eerder dit jaar, die een pauze inlaste in haar beleid van steeds hogere rentes, kwam ook de ECB gisteren met een verrassend 'duifachtig' bericht. Centrale bankiers worden namelijk duiven genoemd, als zij de groei alle ruimte willen geven en minder snel de geldhoeveelheid willen verkrappen via renteverhogingen, zoals de ‘haviken’ doen. 

Extra geld voor banken om groei en inflatie aan te jagen 

Zoals was verwacht, laat de Europese Centrale Bank (ECB) de beleidsrente in de eurozone voorlopig ongemoeid. Maar het nieuws was dat de ECB vanaf september weer een financieringsprogramma opstart voor de banken, dat loopt tot maart 2021. Commerciële banken in de eurozone kunnen dan, in ruil voor onderpand, tegen heel lage tarieven (maar minder aantrekkelijke dan in eerdere programma's) geld lenen bij de centrale bank. Doel daarvan is dat de banken dit gebruiken voor kredietverlening, zodat dit de economische groei en de inflatie aanjaagt. 

ECB: inflatie- en groeiverwachting voor 2019 flink verlaagd 

Verder maakte de ECB gisteren bekend dat zij de beleidsrente niet voor eind dit jaar zal verhogen. De reden voor deze maatregelen zijn de toegenomen neerwaartse risico's voor de economische groei en de inflatie(verwachtingen) in de eurozone. De ECB verlaagde haar groeiverwachtingen naar 1,1% in 2019, 1,6% in 2020 en 1,5% in 2021. In december waren deze verwachtingen nog 1,7%, 1,7% en 1,5%. Vooral de bijstelling voor 2019 (0,6 procentpunt lager) is best flink. Voor de inflatie verwacht de ECB nu: 1,2% (2019), 1,5% (2020) en 1,6% (2021). In december waren dit nog 1,6%, 1,7% en 1,8%. Vooral voor dit jaar zijn ook voor de inflatie de neerwaartse aanpassingen dus best stevig.

Markt bleek gisteren toch verrast door ECB

Op zich zijn deze neerwaartse aanpassingen niet heel verrassend. Veel analisten en economen hadden hun verwachtingen eerder ook al verlaagd. Maar toch waren de reacties op de financiële markten gisteren verrassend. Zoals we gisteren al schreven, was de aankondiging van de extra financiering voor de banken te verwachten, aangezien de ECB dit dinsdag al liet 'lekken'. Maar blijkbaar waren er toch partijen die hier nog niet op hadden gerekend. Verder was de aanpassing van de indicatie van het rentebeleid misschien niet verwacht: de aankondiging dat de beleidsrente ‘niet voor eind dit jaar’ wordt verhoogd. Eerder was steeds gezegd dat de ECB de beleidsrente ‘niet voor de zomer’ van 2019 zou verhogen. Overigens hielden de meeste beleggers er al rekening mee dat de ECB de beleidsrente niet voor maart 2020 zou verhogen. Maar de verwachting in de markt is nu verschoven naar september 2020. Wij gaan er zelfs vanuit dat er geen renteverhoging voor 2021 zal komen. 

ECB-financiering vooral voor banken uit zuidelijke eurolanden?

In eerste instantie reageerden beleggers best positief op de aangekondigde maatregelen. De periode van lage rentes (lees: goedkoop geld) wordt verlengd, wat de waarderingen van beleggingen kan blijven ondersteunen. Na een lagere opening van de Europese beurzen veerden deze dan ook direct op, na de publicatie van het rentebesluit om 13.45 uur. Daarbij werden de eerdere verliezen goedgemaakt en kwamen er wat plussen op de koersborden. Maar vak na de toelichtende persconferentie met ECB-voorzitter Mario Draghi slonken de winsten weer en sloten de aandelenindices in het rood. Binnen twee uur was de stemming omgeslagen van ‘glas halfvol’ naar ‘glas halfleeg’. De belangrijkste oorzaak van deze omslag was, dat de aandacht verschoof naar de lagere economische-groeiverwachtingen, terwijl de voorwaarden voor het nieuwe banken-financieringsprogramma minder gunstig zijn dan vorige programma's. Misschien zullen maar weinig banken er gebruik van maken en willen vooral banken uit de zuidelijke eurolanden zich 'vol laden' met kapitaal, wat geen teken van kracht zou zijn. We zullen zien. 

Rentes langer laag, maar aandelenbeleggers minder gerust 

Het is in ieder geval zeker dat de rentes langer laag zullen blijven. Zoals gezegd, is dit positief voor de waardering van de meeste beleggingscategorieën. De 'jacht op inkomsten’ zal vooral de koersen van beleggingen ondersteunen, die rente- en dividend geven, zoals obligaties en aandelen met een hoog dividendrendement. Een belangrijke voorwaarde voor hogere aandelenkoersen is wel dat de winst(groei) redelijk op peil blijft. En met name over dit laatste namen de zorgen gisteren juist wat toe. Een zwakkere economisch groei is niet positief voor de winstgroei van bedrijven. Je ziet dan ook dat na een periode van steeds hogere koersen er maar weinig nodig is om het positieve sentiment op de beurzen te keren.

Stemming op obligatiemarkt ‘door het dak’, Bund daalt naar 0,07% 

De Stoxx Europe 600 index sloot gisteren met een verlies van 0,4% onder aanvoering van ‘cyclische’ (dus economisch gevoelige) aandelensectoren zoals basismaterialen (-2%) en financiële waarden (-1,7%). Vooral banken hebben last van lagere kapitaalmarktrentes. ‘Defensieve’ sectoren daarentegen, met vaak een hoog dividendrendement, waren juist gevraagd. Aandelen van nutsbedrijven bijvoorbeeld stegen gemiddeld 1,8% en vastgoedaandelen boekten een winst van 1,1%. De staatsobligatiemarkt ging 'door het dak' na de aankondiging van de ECB. De ‘Bund’, de Duitse tienjaarsrente, halveerde bijna naar 0,07% (-6 basispunten) en staat nu op het laagste niveaus sinds 2016. De Italiaanse 10-jaarsrente dook 12 basispunten omlaag naar 2,47%. Er werd massaal voorgesorteerd op het nieuwe financieringsprogramma en gereageerd op het duifachtige commentaar van Draghi. Je vraagt je zo langzamerhand af, of de rentes in de eurozone ooit nog omhoog zullen gaan. Steeds vaker worden vergelijkingen gemaakt met Japan, dat al decennia kampt met zwakke groei en inflatie, ondanks extreem lage rentes. In reactie op het duifachtige signaal van de ECB verzwakte de euro naar $1,123, het laagste niveau sinds 2017. Dat is dan wel weer gunstig voor Europese export bedrijven.

Typische ‘risk-off’-dag op Wall Street

Het negatieve sentiment was gisteren op Wall Street nog iets sterker. De zorgen over economische-groeivertragingen, in combinatie met een sterkere dollar, werden groter. Vooral op de dit jaar sterk gestegen technologieaandelen werd winst genomen. De S&P 500-index verloor 0,8% en de Nasdaq sloot de handelsdag 1,1% lager af dan de dag ervoor. De Amerikaanse 10-jaarsrente daalde 5 basispunten naar 2,64% en risicopremies op bedrijfsobligaties liepen op. Een typische ‘risk-off’-dag.

Veel Aziatische aandelenkoersen lager…

En met dat negatieve gevoel beginnen we vandaag ook mee: veel koersen op de Aziatische koersenborden staan in het rood, in het kielzog van de Europese beurzen en Wall Street gisteren. Japanse groeicijfers over het vierde kwartaal van 2018 waren iets beter dan verwacht (+0,5% kwartaal op kwartaal, tegenover +0,4% verwacht) maar de Chinese handelscijfers over februari vielen juist tegen. De Chinese export is in vergelijking met vorig jaar met 20,7% gedaald (in dollars uitgedrukt) terwijl er werd gerekend op een veel kleinere daling van 5%. De import nam met 5,2% af (-0,6% verwacht). Hierbij moet wel worden aangetekend dat de cijfers door de viering van Chinees Nieuwjaar flink zijn vertekend. De komende maanden krijgen we een beter beeld over de Chinese handel. Niettemin staan de Chinese beurzen flink onder druk. Volgens berichten heeft de Chinese overheid gewaarschuwd voor te sterk opgelopen koersen, wat de stemming natuurlijk niet bevordert. 

… beurs van Shanghai verliest 3,8%, maar staat dit jaar nog op +20% 

De Hang Seng-index in Hongkong verliest op het moment van schrijven 1,7%. De beurzen op het vasteland van China doen het nog een stuk slechter. De beurs van Shanghai staat op een verlies van 3,8% en de beurs van Shenzhen koerst 3% lager. Dat er wat winst wordt genomen, is natuurlijk niet vreemd na de enorme rally in de afgelopen maanden. De beursindex in Shanghai staat dit jaar nog steeds op een winst van 20%, die van Shenzhen zelfs nog op een winst van ruim 27%. Van paniek is dan ook zeker geen sprake. De Nikkei-index in Tokio is 2% lager gesloten. De futures (termijncontracten) op de Amerikaanse aandelenindices staan op dit moment rond de 0,3% lager. We verwachten straks een lagere opening van de Europese beurzen. 

Agenda van vandaag

Op de agenda voor vandaag staan onder andere cijfers over Duitse fabrieksorders en industriële-productiecijfers uit Frankrijk, Italië en Spanje. Uit de VS krijgen we vanmiddag onder andere huizenmarktcijfers (afgegeven bouwvergunning en in aanbouw genomen woningen) maar de meeste aandacht zal uitgaan naar het officiële arbeidsmarktrapport van februari. Er worden 180.000 nieuwe banen verwacht en een daling van het werkloosheidspercentage van 4% naar 3,9%. Voor de uurlonen wordt een stijging van 0,3% verwacht (maand op maand). Op jaarbasis wordt een loonstijging van 3,3% verwacht. Als deze cijfers goed blijken te zijn, zullen de zorgen over een groeivertraging waarschijnlijk weer wat afnemen. We zullen zien.

Alvast een heel goed weekend! 

Sprinters Long

Naam Hefboom Bied Laat % Dag Watchlist Trade
Sprinter BEST Long 514,99 op AEX 10,0 5,66 5,68 0,00 % Koop Sprinter
Sprinter BEST Long 458,25 op AEX 5,0 11,35 11,37 0,00 % Koop Sprinter

Sprinters Short

Naam Hefboom Bied Laat % Dag Watchlist Trade
Sprinter Short 614,0 op AEX 10,2 5,58 5,59 0,00 % Koop Sprinter
Sprinter Short 670,0 op AEX 5,0 11,32 11,33 0,00 % Koop Sprinter

Disclaimer

Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld door Simon Wiersma, investmentmanager, en is uitgebracht en voor het eerst verspreid op vrijdag 8 maart 2019, 07:57 uur door het ING Investment Office, onderdeel van ING Bank N.V. Voor het opstellen van deze beleggingsaanbeveling is gebruik gemaakt van de volgende wezenlijke informatiebronnen: S&P Capital IQ, Bloomberg, CreditSights, Oddo Securities, Sustainalytics, Standard & Poor’s, Thomson Reuters Datastream, Moody’s, Fitch, UBS Neo en/of Reuters Metastock. Deze beleggingsaanbeveling is gebaseerd op de volgende waarderingsgrondslagen, methoden en aannames: koerswinstverhouding, koersboekwaardeverhouding en net asset value (NAV). Voor deze beleggingsaanbeveling zijn geen beschermde modellen gebruikt. Een beschrijving van het ING-beleid ten aanzien van informatiebarrières en belangenverstrengeling kunt u hier vinden. Tenzij anders vermeld, zal ING Bank N.V. de beleggingsaanbeveling niet actualiseren. Ontwikkelingen die zich na het opstellen van deze beleggingsaanbeveling hebben voorgedaan, kunnen van invloed zijn op de juistheid van de aannames waarop deze beleggingsaanbeveling is gebaseerd. Beleggingsaanbevelingen worden over het algemeen 2 tot 4 keer per jaar herzien. Deze beleggingsaanbeveling behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren en vormt geen uitnodiging tot het aangaan van welke overeenkomst of verbintenis dan ook. Deze beleggingsaanbeveling is gebaseerd op aannames en vormt geen garantie voor een bepaalde ontwikkeling of resultaat. Aan deze beleggingsaanbeveling kunnen geen rechten worden ontleend. Beslissingen op basis van deze beleggingsaanbeveling zijn voor uw eigen rekening en risico. Noch ING Bank N.V. noch ING Groep N.V. noch enige andere rechtspersoon die tot de ING Groep behoort, aanvaardt aansprakelijkheid voor enige schade in welke mate dan ook die voortvloeit uit het gebruik van bovenstaande beleggingsaanbeveling of de daarin opgenomen informatie. Beleggen brengt risico’s met zich mee. U kunt uw inleg of een deel ervan verliezen. De waarde van uw belegging kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. ING Bank N.V. is niet geregistreerd als broker-dealer en investment adviser zoals bedoeld in de Amerikaanse Securities Exchange Act van 1934, respectievelijk de Amerikaanse Investment Advisers Act van 1940, zoals van tijd tot tijd gewijzigd, en evenmin in de zin van andere toepasselijke wet- en regelgeving van de afzonderlijke staten van de Verenigde Staten van Amerika (hierna tezamen: ‘Amerikaanse beleggingswetgeving’). Deze beleggingsaanbeveling is niet gericht tot en niet bestemd voor ‘U.S. Persons’ in de zin van de Amerikaanse beleggingswetgeving. Kopieën hiervan mogen niet worden verzonden of worden meegebracht naar de Verenigde Staten van Amerika of worden verstrekt aan U.S. Persons. ING Bank N.V. is statutair gevestigd te Amsterdam, handelsregister nr. 33031431 Amsterdam en staat onder toezicht van Autoriteit Financiële Markten AFM. ING Bank N.V. is onderdeel van ING Groep N.V. Alle rechten voorbehouden. Deze beleggingsaanbeveling mag niet worden verveelvoudigd, gekopieerd, gepubliceerd, opgeslagen, aangepast of gebruikt in welke vorm dan ook, online of offline, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van ING Bank N.V. ©2017 ING Bank N.V., Amsterdam.