Auteur

Cor Blankestijn
Beleggingsanalist

Fundementele Analyse LVMH - Alle divisies groei van zowel omzet als winst

donderdag 11 april 2019

Isin Valuta K/W Div. rend. Duurzaam Technisch Sector
FR0000121014 EUR 25.8 1.83 Nee Long Duurzame consumentengoederen

Alle divisies groei van zowel omzet als winst

De aandelenkoersen van fabrikanten van luxeproducten stonden de afgelopen tijd onder druk doordat beleggers vrezen voor economische-groeivertraging in China. Het Chinese winkelende publiek is namelijk goed voor ongeveer een derde van de omzet in luxeartikelen wereldwijd. De koersen van ‘luxehuizen’ als LVMH daalden sinds medio vorig jaar met gemiddeld 20%, wel vanaf ‘all-time highs’ overigens. Maar ondanks de recente onrust op de financiële markten is LVMH er opnieuw in geslaagd om beter dan verwachte resultaten te presenteren. Ik verwacht dat dit ook in 2019 mogelijk moet zijn. Ook is er dan weer genoeg champagne en cognac.

Franse luxe

Het Franse concern Louis Vuitton Moët Hennessy (LVMH) is het grootste conglomeraat van luxeproductenmerken ter wereld. Het bedrijf is voor het overgrote deel in handen van de Groupe Christian Dior. Deze groep heeft wereldwijd meer dan 80.000 mensen in dienst en drijft 3000 winkels. Enkele van de merken zijn Louis Vuitton, Fendi, Givenchy, Tag Heuer, Hennesy en Moët & Chandon. Het concern behaalde over 2018 een omzet van €46,8 mld. Het bedrijf is momenteel georganiseerd in vijf divisies: Wijnen & Sterke Dranken, Mode & Lederwaren, Parfum & Cosmetica, Horloges & Juwelen en Distributie.

Sterke prestaties, beter dan verwacht, vooral dankzij mode- en leerdivisie

Louis Vuitton Moët Hennessy (LVMH) heeft in het eerste kwartaal de omzet met een dubbelcijferig percentage zien groeien, dankzij sterke vraag naar mode en lederwaren. Dat bleek 10 april bij de presentatie van de kwartaalcijfers. De groei was er in alle sectoren en in alle werelddelen. De omzet steeg met 16% tot €12,54 mld, van $10,85 mld een jaar eerder en lag daarmee boven de gemiddelde analistenverwachting (€12,23 mld). De autonome omzetgroei bedroeg 11%, bij een gemiddelde analistenverwachting van 8,8%. De mode- en lederwarendivisie groeide het sterkst: met 15%. Hier lag de gemiddelde analistenverwachting op 12%. LVMH heeft nieuwe hippe designercollecties toegevoegd die zeer goed aanslaan bij millennials en de ‘generatie Z’. Dit betreft bijvoorbeeld het merk Louis Vuitton, bekend van de exclusieve handtassen en koffers, en producten van modehuis Christian Dior. Bij horloges en juwelen steeg de omzet met 4%, parfum en cosmetica leverde het bedrijf 9% meer op en ook van de cognac- en champagnedivisie steeg de omzet: +9%. Hier lag de gemiddelde analistenverwachting op +5,4%. LVMH verwacht het lopende jaar een hogere omzet te halen, geholpen door extra marketing en door goed op de kosten te blijven letten. Wel benadrukte het management dat er vrij veel geopolitieke onzekerheden spelen.

Waardering

De waardering voor LVMH is met de ongeveer 24 keer de winst voor 2019 (op een koers van rond de €345) zeker niet extreem hoog. Zeker niet afgezet tegen de gemiddelde waardering van de concurrentie en de dubbelcijferige groei van de omzet.

Kansen

  • LVMH beschikt over een aantal van de bekendste luxemerken ter wereld en kan een hogere prijs rekenen voor zijn producten van topkwaliteit, zelfs onder ongunstige economische omstandigheden. Door als conglomeraat te opereren met een gediversifieerde merkenportefeuille beperkt het bedrijf het risico van een winstval als een van zijn merken zijn aantrekkingskracht verliest.
  • De opkomende markten kunnen in de nabije toekomst voor een aantal merken groei mogelijk maken, ondanks de minder sterk groeiende vraag op de volwassen markten.

Risico's

  • De groei in Azië wordt gedreven door een vastgoedzeepbel in China. Die kan uiteenspatten, net als in Japan gebeurde in de jaren ‘80. Zelfs de toename van de verkopen in Parijs, Londen en New York is gedeeltelijk te danken aan rijke toeristen uit onder meer opkomende markten.
  • De activiteiten in de wijn- en sterkedranksector zijn kapitaalintensiever. Dit weegt door in het rendement op het geïnvesteerde kapitaal.

Technische Analyse

Deze technische analyse is opgesteld door Bas Heijink. Voor dit aandeel geldt een Long-opinie. Onder het stoplossniveau van 230 verandert onze opinie. Het koersdoel ligt bij 325. Let op: technische analyse verschilt sterk van fundamentele analyse. Daarom zal deze technische analyse regelmatig afwijken van de fundamentele analyse. ING maakt voor het beheer van haar beleggingsstrategieën vooral gebruik van fundamentele analyse.

Duurzame Analyse

Dit bedrijf is geen onderdeel van het duurzaam beleggingsuniversum. Binnen zijn sector is het een sterke voorloper (NFI ++) op het gebied van duurzaamheidsbeleid. Er zijn wel uitsluitingscriteria van toepassing vanwege ongewenste bedrijfsactiviteiten en/of controversieel gedrag. Deze duurzaamheidsbeoordeling is van Jochen Harkema en Peter Tros, analisten duurzaam beleggen bij het ING Investment Office en staat los van de fundamentele analyse.

Sprinters Long

Naam Hefboom Bied Laat % Dag Watchlist Trade
Sprinter Long 308,0 op LVMH 3,9 9,73 9,76 +2,85 % Koop Sprinter
Sprinter Long 308,0 op LVMH 3,9 9,73 9,76 +2,85 % Koop Sprinter

Disclaimer

TA legenda

long : stijgende trend
neutral : zijwaartse trend
short : dalende trend

NFI legenda

++ : sterke voorloper
+ : voorloper
= : middenmoter
- : achterblijver
nb : niet beschikbaar

Gehanteerde begrippen

Div. rend. dividendrendement; getaxeerde dividend (consensusverwachting volgens Bloomberg) over lopende kalenderjaar kalenderjaar als percentage van de koers. K/W* koerswinstverhouding; actuele koers gerelateerd aan de getaxeerde winst (consensusverwachting volgens Bloomberg) per aandeel van lopende kalenderjaar. NFI de Niet Financiële Indicator geeft weer hoe een onderneming scoort, ten opzichte van branchegenoten, op duurzaam beleid en de implementatie hiervan. Uitsl. staat voor Uitsluitingen wegens ongewenst gedrag of ongewenste activiteit. In geval van een "ja" is een aandeel niet toelaatbaar voor het duurzaam universum. * Bij de Amerikaanse vastgoedfondsen wordt gebruikt gemaakt van de verhouding tussen de koers en ‘funds from operations’ (FFO) in plaats van de koerswinstverhouding. Deze maatstaf wordt berekend door aan de nettowinst de afschrijvingen van het vastgoed toe te voegen en winsten op de verkoop van vastgoed hiervan af te trekken.

Toetsing duurzaamheid

Om de duurzaamheid van ondernemingen te bepalen, verricht de ING twee verschillende toetsen: een positieve toets en een negatieve toets. Het bedrijfsbeleid en de inspanningen op de facetten mens, milieu en maatschappij staan centraal bij de positieve toets. Uit deze toetsing volgt een (binnen de sector relatieve) score, resulterend in de niet-financiële indicator (NFI). Uit de negatieve toets volgt in welke mate ondernemingen ongewenste activiteiten ontplooien en/of gedrag vertonen op thema’s als mensenrechtenschendingen, corruptie, arbeidskwesties en milieudelicten. Een aandeel moet op beide toetsen positief scoren om onderdeel te zijn van het "duurzaam universum".

Belangrijke informatie

Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld door het ING Investment Office en behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren en vormt geen uitnodiging tot het aangaan van welke overeenkomst of verbintenis dan ook. Aan deze beleggingsaanbeveling kunnen geen rechten worden ontleend. ING Bank N.V., noch enig andere rechtspersoon die of onderdeel dat tot de ING Groep behoort, aanvaardt enige aansprakelijkheid voor schade in welke mate dan ook, voortvloeiend uit het gebruik van de bovenstaande beleggingsaanbeveling of de daarin opgenomen of verwerkte informatie. Ontwikkelingen die zich na het opstellen van deze beleggingsaanbeveling hebben voorgedaan kunnen van invloed zijn op de juistheid van de in deze beleggingsaanbeveling gestelde feiten en verstrekte opinies. De Autoriteit Financiële Markten te Amsterdam is de bevoegde toezichthouder ten aanzien van beleggingsaanbevelingen. Voor meer informatie kijkt u op www.afm.nl.

Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld door Cor Blankestijn, beleggingsanalist, en is uitgebracht door ING Bank N.V. De beleggingsaanbeveling is gebaseerd op betrouwbare bronnen