Auteur

Jenny Overman
Equity Analist

Fundamentele Analyse Bayer - Waardering aantrekkelijk na stevige koersreactie

maandag 3 juni 2019

Isin Valuta K/W Div. rend. Duurzaam Technisch Sector
DE000BAY0017 EUR 11.3 3.91 Nee Gezondheidszorg

Waardering aantrekkelijk na stevige koersreactie

Bayer zal zich de komende periode richten op de integratie van het overgenomen Monsanto. Hierdoor is het bedrijf niet alleen een groot farmaceutisch concern, maar ook een grote speler in de landbouwchemie geworden. Een nieuwe tegenvaller in de rechtszaken over een product van Monsanto heeft de koers stevig onder druk gezet. Te stevig naar onze mening.

Farmacie en landbouwchemie

Bayer behoort tot de grootste farmacieconcerns ter wereld. De farmacieactiviteiten waren in 2017 goed voor 58% van de concernomzet. De landbouwchemie leverde 38% van de omzet en diergeneeskunde de resterende 4%. In 2018 behaalde Bayer (nog zonder Monsanto) een omzet van €39,5 mld en een genormaliseerde nettowinst van €3,6 mld. Ongeveer 36% van de omzet komt uit Europa, 29% uit de VS, 20% uit Azië en 15% uit de rest van de wereld.

Integratie Monsanto verandert bedrijfsvoering

Na het afstoten van de basismaterialendivisie is Bayer gericht op de farmacieactiviteiten. Hieronder vallen de ontwikkeling van receptplichtige medicijnen en de productie van zelfzorgmedicijnen als Aspirine, Bepanthen en Aleve. De zelfzorgmedicijnen en het diergeneeskundesegment kennen relatief lage marges en weinig groei, maar zorgen wel voor stabiele inkomsten. De receptplichtige geneesmiddelen vragen veel investeringen in onderzoek, maar kunnen ook meer opbrengen. Het patent op Bayer's meest winstgevende medicijn, de bloedverdunner Xarelto, loopt in 2024 af, waardoor de concurrentie toeneemt. Bayer heeft meerdere kansrijke medicijnen in ontwikkeling, en een opvolger van Xarelto wordt de komende jaren verwacht. De toevoeging van Monsanto versterkt de positie van de landbouwchemiedivisie. Hier heeft het bedrijf nu een breed en hoogwaardig productaanbod, maar de omzet ervan is wel gevoelig voor weersomstandigheden, zaaimomenten en de bestedingsruimte van boeren. Ook lopen tegen een aantal producten van Monsanto rechtszaken en onderzoeken. Dit zal de komende jaren nog voor negatief nieuws zorgen, terwijl het uiteindelijke effect op de kasstromen waarschijnlijk meevalt. Gezien de duidelijke splitsing in de bedrijfsvoering tussen farmacie en chemie zou de opsplitsing van het bedrijf een keuze kunnen zijn.

Bedrijfsresultaat 1e kwartaal 2019

Dankzij de overname van Monsanto rapporteerde Bayer over het eerste kwartaal van het jaar een omzet van €13 mld (+42,5% joj) en een winst per aandeel van €2,55 (+13,5% joj). Dit was iets boven de consensusverwachting. Zowel de divisie voor farmacie als die voor agrochemie droeg positief bij. Gevestigde medicijnen Xarelto (trombose) en Eylea (oogziekten) hielden hun marktaandeel vast en de inkomsten kwamen iets hoger uit dan verwacht. Het goede resultaat van de agrochemiedivisie was de grote meevaller voor het bedrijf. Hier steeg de omzet met 5,5% vergeleken met hetzelfde kwartaal vorig jaar dankzij aantrekkende volumes in Noord- en Zuid-Amerika. De consumentenzorgdivisie blijft kwakkelen en rapporteerde een omzetdaling van 1,4%. De concurrentie in dit marktsegment blijft stevig, vooral in Noord-Amerika. In Azië zorgde de groeiende vraag naar voedings- en dermatologieproducten wel voor omzetgroei: +14% joj. De divisie voor diergeneeskunde staat in de etalage. Bayer houdt de verwachtingen voor het hele jaar onveranderd op ongeveer 15% omzetstijging en verwacht een winst van rond de €6,90 per aandeel.

Zeer negatief sentiment ingeprijsd

Prima cijfers. Van de farmaciedivisie werden geen problemen verwacht, maar dat ook de nieuwe agrochemiedivisie (inclusief Monsanto) zo goed zou beginnen, was een positieve verrassing. Dit is een opsteker tegen de achtergrond van het negatieve sentiment over de rechtszaken rond glyfosaat (‘Roundup’). Dat Bayer zijn jaardoelstellingen niet aanpast, doet vermoeden dat het zich comfortabel voelt bij zijn inschatting van de kosten die daarmee samenhangen. Met 8,6 maal de verwachte winst voor de komende twaalf maanden staat de waardering op een laagtepunt. Hoewel de glyfosaatkwestie tot veel onzekerheid leidt, lijkt een wel erg negatief scenario geprijsd. De farmacieportefeuille van het bedrijf is robuust en de eerste goede resultaten uit de overname van Monsanto staan in de boeken. Hoe verder de glyfosaat-rechtszaken vorderen, hoe meer de totale kosten duidelijk worden. Dat dit aanzienlijk minder zal zijn, dan waar nu op wordt gerekend in de markt, is waarschijnlijk.

Kansen

  • De integratie van Monsanto verbetert de kansen van de landbouwchemiedivisie.
  • De sterke positie in Azië en andere groeiende markten biedt groeimogelijkheden.
  • Voor meerdere medicijnen die Bayer in productie heeft worden nieuwe toepassingen getest.
  • De farmacie- en landbouwchemiedivisie kennen weinig overlap, maar vragen beide wel stevige investeringen. Dit maakt Bayer een kandidaat voor opsplitsing.

Risico's

  • Door de overname van Monsanto verandert het bedrijf en nemen de risico's (op financieel en operationeel gebied en qua reputatie) aanzienlijk toe.
  • Op dit moment heeft het bedrijf nog geen duidelijke opvolger voor zijn meest winstgevende medicijn.
  • De marktomgeving in het landbouwchemiesegment is uitdagend.

Duurzame Analyse

Dit bedrijf is geen onderdeel van het duurzaam beleggingsuniversum. Binnen zijn sector is het een sterke voorloper (NFI ++) op het gebied van duurzaamheidsbeleid. Er zijn wel uitsluitingscriteria van toepassing vanwege ongewenste bedrijfsactiviteiten en/of controversieel gedrag. Deze duurzaamheidsbeoordeling is van Jochen Harkema en Peter Tros, analisten duurzaam beleggen bij het ING Investment Office en staat los van de fundamentele analyse.

Sprinters Long

Naam Hefboom Bied Laat % Dag Watchlist Trade
Sprinter BEST Long 56,8 op Bayer 10,1 0,61 0,62 +215,38 % Koop Sprinter
Sprinter BEST Long 50,25 op Bayer 4,8 1,29 1,30 +51,46 % Koop Sprinter

Sprinters Short

Naam Hefboom Bied Laat % Dag Watchlist Trade
Sprinter BEST Short 68,93 op Bayer 8,2 0,75 0,76 -36,82 % Koop Sprinter
Sprinter BEST Short 72,7 op Bayer 5,5 1,12 1,13 -28,57 % Koop Sprinter

Disclaimer

Deze publicatie is opgesteld namens ING Bank N.V., gevestigd te Amsterdam en slechts bedoeld ter informatie. ING Bank N.V. is onderdeel van ING Groep N.V. Deze publicatie is geen beleggingsaanbeveling, geen beleggingsadvies noch een aanbieding of uitnodiging tot koop of verkoop van enig financieel instrument. ING Bank N.V. betrekt haar informatie van betrouwbaar geachte bronnen en heeft alle mogelijk zorg betracht om er voor te zorgen dat ten tijde van de publicatie de informatie waarop zij haar visie in deze publicatie heeft gebaseerd niet onjuist of misleidend is. ING Bank N.V. geeft geen garantie dat de door haar gebruikte informatie accuraat of compleet is. De informatie in deze publicatie kan gewijzigd worden zonder enige vorm van aankondiging. Auteursrecht en rechten ter bescherming van gegevensbestanden zijn van toepassing op deze publicatie. Overneming van gegevens uit deze publicatie is toegestaan, mits de bron wordt vermeld. De waarde van uw belegging kan fluctueren. U kunt uw gehele inleg kwijtraken. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. ING Bank N.V. is statutair gevestigd te Amsterdam, handelsregister nr. 33031431 Amsterdam en staat onder toezicht van De Nederlandsche Bank (DNB) en de Autoriteit Financiële Markten AFM). ING Bank N.V. is onderdeel van ING Groep N.V.

Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld door Jenny Overman, beleggingsanalist, en is uitgebracht door ING Bank N.V. De beleggingsaanbeveling is gebaseerd op betrouwbare bronnen

ING Groep N.V. of een van haar afzonderlijke bedrijfsonderdelen heeft in de voorafgaande 12 maanden effecten van Bayer bij uitgifte ervan overgenomen of geplaatst.

ING Groep N.V. of een van haar afzonderlijke bedrijfsonderdelen is partij bij een overeenkomst, zoals zakenbankdiensten, met de uitgevende instelling.