Auteur

Simon Wiersma
Investment Manager

Dagbericht beleggen ​Run op Italiaanse staatsobligaties; opvolger Mario Draghi bekend

woensdag 3 juli 2019

Geen droombaan voor onze landgenoot, maar meer vrouwen aan de top. Dat is de conclusie van het overleg van de Europese regeringsleiders gisteren in Brussel. 

Lagarde nieuwe ECB-voorzitter, Timmermans grijpt mis

Ondanks een uitgebreide verkiezingscampagne, zijn de plannen van Frans Timmermans in rook opgegaan na een paar dagen van politiek schaakspel in Brussel op het hoogste niveau. De voor mij onbekende Duitse politica Ursula von der Leyen wordt voorzitter van de Europese Commissie en Christine Lagarde verruilt haar directeurspositie bij het IMF voor het voorzitterschap van de Europese Centrale Bank, de ECB. Lagarde kennen we natuurlijk al wat langer en lijkt een geschikte opvolger van Draghi. Met de aangekondigde politieke benoemingen hebben we meteen het belangrijkste nieuws van gisteren wel gehad. Het had weinig invloed op het beurssentiment.

Italië belooft tekort te verkleinen

Op de Europese beurzen waren beleggers voorzichtig aan de handelsdag begonnen, maar sloten de meeste indices uiteindelijk, bij lage omzetten, toch weer hoger. Richtinggevend macro-economisch nieuws was er nauwelijks. Het meest opvallend was de scherpe daling van de rentes op Italiaans staatspapier. De 'belofte' van de Italiaanse regering, om het begrotingstekort voor dit jaar tot net iets boven de 2% te verlagen, werd goed ontvangen. De vrees voor een stevige 'clash' tussen Italië en de Europese Unie en strafmaatregelen tegen de Zuid-Europeanen is afgenomen. 

Italiaanse staatsobligaties gewild

De Italiaanse 2-jaarsrente daalde rond half tien, voor het eerst sinds mei vorig jaar, onder 0% en sloot uiteindelijk 8 basispunten lager op 0,02%. De 10-jaarsrente daalde met maar liefst 13 basispunten naar 1,84%, ook het laagste niveau in ruim een jaar tijd. Van 'gevaarlijk spul' naar 'moet je hebben' kan snel gaan in de wereld van beleggen… Ook de Bund was gisteren gevraagd, de Duitse 10-jaarsrente daalde met 1 basispunt naar -0,37%.

Banken stuwen Italiaanse beurs

Vooral Italiaanse bankaandelen profiteerden van de hogere koersen van Italiaanse staatsobligaties. Ze hebben er namelijk nogal veel van op de balans staan. Mede hierdoor was de beurs van Milaan gisteren met een winst van 0,65% één van de best presterende Europese beurzen. Alleen de FSTE 100-index in Londen deed het met een winst van 0,82% nog net iets beter. Aandelen van nutsbedrijven (+2%), die vanwege hun vaak hoge dividendrendement ook wel worden gezien als ‘obligatieachtige’ aandelen, profiteerden van de steeds verder dalende rentes. 

Olieprijs daalt in aanloop naar overleg Opec+

Aandelen uit de sector energie deden het met een gemiddeld verlies van 0,66% een stuk slechter en lagen onder druk door een lagere olieprijs. Vooruitlopend op het verwachte akkoord van het oliekartel ‘Opec+’ om de productiebeperking te verlengen, was de prijs al flink opgelopen. Wat je dan vaak ziet, is dat wanneer het nieuws bevestigd wordt, er wat winst wordt genomen. ‘Buy the rumor, sell the fact’, in beleggerstermen. De prijs van een vat ruwe olie van Brentkwaliteit daalde met 4% naar $62,40. De Stoxx Europe 600-index sloot voor de vierde dag op rij hoger en boekte een winst van 0,37%. 

Weer nieuwe records op Wall Street

De S&P 500-index sloot na een rustige handelsdag 0,3% hoger. De Nasdaq-index won 0,2%. Met de de-escalatie van de handelsoorlog en met een vrije dag (4 juli, onafhankelijkheidsdag) in het vooruitzicht, was de stemming op de beursvloer in New York voorzichtig optimistisch. In de vele beurscommentaren die ik lees, 'proef' ik nog steeds een enorm sceptische ondertoon. Hoe harder de aandelenkoersen oplopen, hoe negatiever sommige commentatoren worden. Dat sterkt mij juist in de gedachte dat beurzen nog wat verder kunnen oplopen als er geen rare dingen gebeuren. De druk op beleggers die met relatief veel cash aan de zijlijn wachten op een beter instapmoment, wordt met de dag groter. De angst om de boot te missen neemt toe. Pas als we iets van euforie gaan zien, zou ik wat voorzichtiger worden. Zover is het nog niet. Eerst moeten de twijfelaars nog de markt opkomen. 

10-jaarsrente VS naar laagste niveau sinds 2016

Net als in Europa, daalden de rentes in de VS ook nog wat verder. De Amerikaanse 10-jaarsrente daalde met 5 basispunten naar 1,97%, het laagste niveau sinds 2016. Een afzwakkende Amerikaanse economie en het vooruitzicht op een renteverlaging door de Fed geeft obligatiebeleggers op dit moment vleugels. En zolang de winsten van bedrijven niet sterk onder druk komen, is het ook een prima omgeving voor risicovolle beleggingscategorieën. Vooralsnog voelen wij ons comfortabel met een neutrale weging voor zowel aandelen als obligaties in de beleggingsstrategieën, waarbij we door de marktontwikkelingen nu al een tijdje een overwogen positie in aandelen hebben. 

Chinese inkoopmanagersindex valt tegen

De Aziatische beurzen staan vanmorgen wat onder druk na tegenvallende macro-economische cijfers uit China. De samengestelde Chinese inkoopmanagersindex van nieuwsdienst Caixin is vorige maand gedaald van 51,5 naar 50,6 punten. Dit wijst op een verdere groeivertraging van de Chinese economie. De inkoopmanagersindex van de dienstensector is gedaald van 52,7 naar 52 punten (52,6 verwacht). Op basis van deze cijfers kunnen we meer stimuleringsmaatregelen van de Chinese overheid en centrale bank verwachten. Toch wordt er vanmorgen wat winst genomen na de rally in de afgelopen weken. De Hang Seng-index in Hongkong staat op een verlies van 0,3% en de beurs van Shanghai verliest 0,9%. De Nikkei-index noteert in Tokio 0,7% lager en de Kospi-index verliest 0,6% in Seoel. De termijncontracten op de Amerikaanse aandelenindices staan licht lager. We verwachten dan ook een vlakke tot iets lagere opening van de Europese beurzen.

Agenda van vandaag

Op de agenda van vandaag staan onder andere inkoopmanagersindices uit Spanje, Italië, Frankrijk, Duitsland en de eurozone als geheel. Dat zijn belangrijke cijfers, die een indicatie geven van de economische groeivooruitzichten. Uit de VS verwachten we vanmiddag onder andere de wekelijkse uitkeringsaanvragen, die een dag eerder dan gebruikelijk verschijnen vanwege de ‘4th of July’. Verder krijgen we het arbeidsmarktrapport van juni van loonstrookjesverwerker ADP. Er worden 140.000 nieuwe banen verwacht. Ten slotte krijgen we ook nog cijfers over de orders voor duurzame goederen en de fabrieksorders en wordt de inkoopmanagersindex van de dienstensector gepubliceerd (56 punten verwacht). Genoeg cijfers die de markt in beweging kunnen zetten dus. 

Fijne dag!

Sprinters Long

Naam Hefboom Bied Laat % Dag Watchlist Trade
Sprinter BEST Long 54,37 op Brent Future 9,0 6,12 6,14 -14,15 % Koop Sprinter
Sprinter BEST Long 48,73 op Brent Future 4,9 11,22 11,24 -8,25 % Koop Sprinter

Sprinters Short

Naam Hefboom Bied Laat % Dag Watchlist Trade
Sprinter BEST Short 66,56 op Brent Future 10,1 5,44 5,46 +23,86 % Koop Sprinter
Sprinter BEST Short 73,68 op Brent Future 4,7 11,83 11,85 +9,94 % Koop Sprinter

Disclaimer

Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld door Simon Wiersma, investmentmanager, en is uitgebracht en voor het eerst verspreid op woensdag 3 juli 2019, 07:57 uur door het ING Investment Office, onderdeel van ING Bank N.V. Voor het opstellen van deze beleggingsaanbeveling is gebruik gemaakt van de volgende wezenlijke informatiebronnen: S&P Capital IQ, Bloomberg, CreditSights, Oddo Securities, Sustainalytics, Standard & Poor’s, Thomson Reuters Datastream, Moody’s, Fitch, UBS Neo en/of Reuters Metastock. Deze beleggingsaanbeveling is gebaseerd op de volgende waarderingsgrondslagen, methoden en aannames: koerswinstverhouding, koersboekwaardeverhouding en net asset value (NAV). Voor deze beleggingsaanbeveling zijn geen beschermde modellen gebruikt. Een beschrijving van het ING-beleid ten aanzien van informatiebarrières en belangenverstrengeling kunt u hier vinden. Tenzij anders vermeld, zal ING Bank N.V. de beleggingsaanbeveling niet actualiseren. Ontwikkelingen die zich na het opstellen van deze beleggingsaanbeveling hebben voorgedaan, kunnen van invloed zijn op de juistheid van de aannames waarop deze beleggingsaanbeveling is gebaseerd. Beleggingsaanbevelingen worden over het algemeen 2 tot 4 keer per jaar herzien. Deze beleggingsaanbeveling behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren en vormt geen uitnodiging tot het aangaan van welke overeenkomst of verbintenis dan ook. Deze beleggingsaanbeveling is gebaseerd op aannames en vormt geen garantie voor een bepaalde ontwikkeling of resultaat. Aan deze beleggingsaanbeveling kunnen geen rechten worden ontleend. Beslissingen op basis van deze beleggingsaanbeveling zijn voor uw eigen rekening en risico. Noch ING Bank N.V. noch ING Groep N.V. noch enige andere rechtspersoon die tot de ING Groep behoort, aanvaardt aansprakelijkheid voor enige schade in welke mate dan ook die voortvloeit uit het gebruik van bovenstaande beleggingsaanbeveling of de daarin opgenomen informatie. Beleggen brengt risico’s met zich mee. U kunt uw inleg of een deel ervan verliezen. De waarde van uw belegging kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. ING Bank N.V. is niet geregistreerd als broker-dealer en investment adviser zoals bedoeld in de Amerikaanse Securities Exchange Act van 1934, respectievelijk de Amerikaanse Investment Advisers Act van 1940, zoals van tijd tot tijd gewijzigd, en evenmin in de zin van andere toepasselijke wet- en regelgeving van de afzonderlijke staten van de Verenigde Staten van Amerika (hierna tezamen: ‘Amerikaanse beleggingswetgeving’). Deze beleggingsaanbeveling is niet gericht tot en niet bestemd voor ‘U.S. Persons’ in de zin van de Amerikaanse beleggingswetgeving. Kopieën hiervan mogen niet worden verzonden of worden meegebracht naar de Verenigde Staten van Amerika of worden verstrekt aan U.S. Persons. ING Bank N.V. is statutair gevestigd te Amsterdam, handelsregister nr. 33031431 Amsterdam en staat onder toezicht van Autoriteit Financiële Markten AFM. ING Bank N.V. is onderdeel van ING Groep N.V. Alle rechten voorbehouden. Deze beleggingsaanbeveling mag niet worden verveelvoudigd, gekopieerd, gepubliceerd, opgeslagen, aangepast of gebruikt in welke vorm dan ook, online of offline, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van ING Bank N.V. ©2017 ING Bank N.V., Amsterdam.