Auteur

Cor Blankestijn
Beleggingsanalist

Fundamentele Analyse: Adidas Adidas - Dubbelcijferige omzetgroei in belangrijke markten

woensdag 27 november 2019

Isin Valuta K/W Div. rend. Duurzaam Technisch Sector
DE000A1EWWW0 EUR 27.2 1.81 Ja Duurzame consumentengoederen

Dubbelcijferige omzetgroei in belangrijke markten

Nu de distributieproblemen van eerder dit jaar redelijk verholpen zijn, draait het concern weer goed. In verschillende regio’s zelfs beter dan de grote concurrent Nike. Vooral op de Amerikaanse markt, een van de belangrijkste voor ‘Athleisure’-bedrijven, doet Adidas goede zaken. Het bedrijf geeft aan nog weinig last te hebben van het handelsdispuut tussen de VS en China. Ook de onrusten in Hongkong deden de omzet niet teveel pijn in het afgelopen kwartaal.

Beste van de rest

Het Duitse Adidas is na het Amerikaanse Nike de grootste producent van sportproducten ter wereld. De grootste en meest succesvolle merknaam van het concern is Adidas, goed voor 73% van de totale omzet. De totale omzet kwam in 2018 uit op €21,9 mld.

Sterke resultaten; met name in de VS, Rusland en China sprake van dubbelcijferige omzetgroei

Adidas heeft in het derde kwartaal van dit jaar meer winst en omzet geboekt dan verwacht. De operationele winst kwam uit op €897 mln bij een gemiddelde analistenverwachting van €876 mln. De nettowinst bedroeg €646 mln, wat minder was dan de €658 mln een jaar eerder, maar meer dan de gemiddelde analistenverwachting van €635 mln. De winstdaling was deels toe te schrijven aan de implementatie van een nieuwe boekhoudstandaard. De omzet kwam uit op €6,4 mld tegen €5,9 mld een jaar eerder. De gemiddelde analistenverwachting lag hier op €6,3 mld. Tegen constante wisselkoersen steeg de omzet in het derde kwartaal met 6%. Op regionaal niveau verbeterde het momentum dit kwartaal weer in Noord-Amerika, waar het bedrijf eerder dit jaar nog met de nodige uitdagingen te kampen had. De identieke omzetgroei in deze regio steeg met 10%. Ook in Rusland en de opkomende markten realiseerde Adidas een dubbelcijferige omzetgroei, terwijl ook de resultaten op Chinese markt tevreden stemden. Adidas verwacht dat het momentum in het vierde kwartaal verder verbetert. Voor 2019 werd de outlook gehandhaafd, met een voorziene omzetgroei tegen constante wisselkoersen van 5% tot 8%, een brutomarge van 52% en een operationele winstmarge van 11,3% tot 11,5%. De analisten zaten hier iets boven met 11,7%. Wat de operationele winst betreft, verwacht Adidas tussen €1,85 mld en €1,92 mld uit te komen.

Waardering

De waardering ligt met 28 keer de winst over het lopende jaar fors gelijk aan de gemiddelde waardering die het bedrijf heeft. Maar het is wel weer goekoper dan Nike, dat bijna 31 keer deze winst als waardering heeft.

Kansen

  • Adidas heeft een groot gedeelte van zijn afzetgebied in West-Europa. Het bedrijf doet investeringen in opkomende markten van zowel Azië als Europa om extra groei te realiseren.
  • De Amerikaanse dollar kan verder aansterken ten opzichte van de euro. Een verdere stijging van deze munt versterkt de concurrentiepositie van Adidas ten opzichte van Nike.

Risico's

  • Stijgende grondstoffenkosten zijn in het huidige economische klimaat moeilijk door te berekenen aan de consument. Adidas is dit, net als alle grote concurrenten, toch van plan te doen. Dit kan ten koste gaan van het marktaandeel.
  • De herstructurering van de golfdivisie kan mislukken.

Duurzame Analyse

Dit bedrijf is onderdeel van het duurzaam beleggingsuniversum. Binnen zijn sector is het een sterke voorloper (NFI ++) op het gebied van duurzaamheidsbeleid. Er zijn geen uitsluitingscriteria van toepassing vanwege ongewenste bedrijfsactiviteiten en/of controversieel gedrag. Deze duurzaamheidsbeoordeling is van Jochen Harkema en Peter Tros, analisten duurzaam beleggen bij het ING Investment Office en staat los van de fundamentele analyse.

Sprinters Long

Naam Hefboom Bied Laat % Dag Watchlist Trade
Sprinter Long 206,9 op Adidas 4,8 4,99 5,09 +14,81 % Koop Sprinter
Sprinter Long 206,9 op Adidas 4,8 4,99 5,09 +14,81 % Koop Sprinter

Disclaimer

TA legenda

long : stijgende trend
neutral : zijwaartse trend
short : dalende trend

NFI legenda

++ : sterke voorloper
+ : voorloper
= : middenmoter
- : achterblijver
nb : niet beschikbaar

Gehanteerde begrippen

Div. rend. dividendrendement; getaxeerde dividend (consensusverwachting volgens Bloomberg) over lopende kalenderjaar kalenderjaar als percentage van de koers. K/W* koerswinstverhouding; actuele koers gerelateerd aan de getaxeerde winst (consensusverwachting volgens Bloomberg) per aandeel van lopende kalenderjaar. NFI de Niet Financiële Indicator geeft weer hoe een onderneming scoort, ten opzichte van branchegenoten, op duurzaam beleid en de implementatie hiervan. Uitsl. staat voor Uitsluitingen wegens ongewenst gedrag of ongewenste activiteit. In geval van een "ja" is een aandeel niet toelaatbaar voor het duurzaam universum. * Bij de Amerikaanse vastgoedfondsen wordt gebruikt gemaakt van de verhouding tussen de koers en ‘funds from operations’ (FFO) in plaats van de koerswinstverhouding. Deze maatstaf wordt berekend door aan de nettowinst de afschrijvingen van het vastgoed toe te voegen en winsten op de verkoop van vastgoed hiervan af te trekken.

Toetsing duurzaamheid

Om de duurzaamheid van ondernemingen te bepalen, verricht de ING twee verschillende toetsen: een positieve toets en een negatieve toets. Het bedrijfsbeleid en de inspanningen op de facetten mens, milieu en maatschappij staan centraal bij de positieve toets. Uit deze toetsing volgt een (binnen de sector relatieve) score, resulterend in de niet-financiële indicator (NFI). Uit de negatieve toets volgt in welke mate ondernemingen ongewenste activiteiten ontplooien en/of gedrag vertonen op thema’s als mensenrechtenschendingen, corruptie, arbeidskwesties en milieudelicten. Een aandeel moet op beide toetsen positief scoren om onderdeel te zijn van het "duurzaam universum".

Belangrijke informatie

Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld door het ING Investment Office en behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren en vormt geen uitnodiging tot het aangaan van welke overeenkomst of verbintenis dan ook. Aan deze beleggingsaanbeveling kunnen geen rechten worden ontleend. ING Bank N.V., noch enig andere rechtspersoon die of onderdeel dat tot de ING Groep behoort, aanvaardt enige aansprakelijkheid voor schade in welke mate dan ook, voortvloeiend uit het gebruik van de bovenstaande beleggingsaanbeveling of de daarin opgenomen of verwerkte informatie. Ontwikkelingen die zich na het opstellen van deze beleggingsaanbeveling hebben voorgedaan kunnen van invloed zijn op de juistheid van de in deze beleggingsaanbeveling gestelde feiten en verstrekte opinies. De Autoriteit Financiële Markten te Amsterdam is de bevoegde toezichthouder ten aanzien van beleggingsaanbevelingen. Voor meer informatie kijkt u op www.afm.nl.

Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld door Cor Blankestijn, beleggingsanalist, en is uitgebracht door ING Bank N.V. De beleggingsaanbeveling is gebaseerd op betrouwbare bronnen