Auteur

Simon Wiersma
Investment Manager

Dagbericht beleggen Aandelenbeurzen beginnen sterk aan het nieuwe jaar

vrijdag 3 januari 2020

“Een goed begin is het halve werk”, luidt het gezegde. Hoewel er statistisch gezien geen correlatie bestaat tussen het rendement op de eerste handelsdag van het jaar en het jaarrendement, voelt het sterke begin van gisteren toch wel lekker. De stemming zal vandaag een stuk minder zijn, na de Amerikaanse aanslag op een Iraanse generaal vannacht in Irak. 

Sterk begin Europese beurzen

Na de mooie rendementen van vorig jaar, vervolgden de wereldwijde aandelenbeurzen op de eerste handelsdag van het nieuwe jaar direct de weg omhoog. De Stoxx Europe 600-index boekte een winst van 0,9%, het sterkste begin sinds 2013. Aanleiding voor het optimisme op de beurzen was de liquiditeitsinjectie door de Chinese centrale bank gisterochtend. De Europese aandelenmarkten openden, zoals verwacht, hoger en breidden de winst richting de slotbel steeds verder uit. In eerste instantie liepen rentes op Europese staatsobligaties ook wat op, maar die beweging draaide in de loop van de dag. De Duitse 10-jaarsrente sloot uiteindelijk 4 basispunten lager op -0,22%.

Grote vraag naar waarde-aandelen

Opvallend was dat vooral aandelen uit de financiële sector (+1,55%), ondanks de tussentijdse draai van de rente, erg sterk bleven liggen. Beleggers staken hun voorkeur voor waarde-aandelen (aandelen met een relatief lage waardering en groei) op de eerste dag van het jaar niet onder stoelen of banken. En daar valt best iets voor te zeggen, aangezien deze in de afgelopen jaren flink zijn achtergebleven bij de groeiaandelen (aandelen met een relatief hoge groei en waardering). Toch lijkt het ons te vroeg om op basis van één handelsdag een draai van deze trend te voorspellen. Aandelen uit de IT-sector waren gisteren koploper met een gemiddelde winst van 1,87%. Hogere groeiverwachtingen voor de eurozone en verder oplopende rentes zijn een voorwaarde voor een draai naar waarde-aandelen. 

Geen herstel productiesector eurozone 

Voor wat betreft de groeiverwachtingen zijn de signalen niet positief. De inkoopmanagersindex van de productiesector in de eurozone is in december uitgekomen op 46,3 punten. Dat is weliswaar iets hoger dan de 45,9 bij een eerdere schatting, maar nog steeds een daling ten opzichte van november (46,9). Dit betekent dat de activiteit in de productiesector in de eurozone verder is afgenomen aan het einde van vorig jaar. Sterk oplopende rentes bij dergelijke groeicijfers hoeven we voorlopig dus ook niet te verwachten. En al helemaal niet als de inflatiecijfers niet snel aantrekken. In reactie hierop werd de euro iets zwakker op 1,117 tegenover de dollar. Dat is dan weer niet ongunstig voor Europese aandelen.

In de VS groeit de productiesector wel 

Op Wall Street hadden beleggers er op de eerste handelsdag van het nieuwe decennium ook wel zin in. Het optimisme in Europa sloeg over op de Amerikaanse beleggers, waardoor de belangrijkste aandelenindices uit de startblokken schoten. Het sentiment kreeg steun van een lager dan verwacht aantal aanvragen voor een werkloosheidsuitkering in de afgelopen week. De inkoopmanagersindex van de productiesector bleek daarnaast redelijk volgens verwachting te zijn. De index van onderzoeksbureau Markit is vorige maand weliswaar iets gedaald van 52,6 naar 52,4 punten (52,5 verwacht), maar wijst dus wel op groei. Verder is de index voor het consumentenvertrouwen van nieuwsdienst Bloomberg gestegen naar het hoogste niveau in vijf maanden. 

Grote verschillen tussen sectoren op Wall Street

Zowel de S&P 500-index (+0,84%), de Dow Jones-index (+1,16%) als de Nasdaq-index (+1,33%) gingen flink omhoog en boekten nieuwe records. Het waren vooral cyclische, dus economisch gevoelige, aandelensectoren zoals industriegoederen (+1,8%) en IT (+1,7%) die de indices omhoog trokken. Sectoren die minder gevoelig zijn voor de economische groei, ook wel defensief genoemd, zoals nutsbedrijven (-1,4%) en vastgoedbedrijven (-1,33%), werden van de hand gedaan, ondanks lagere obligatierentes. De Amerikaanse 10-jaarsrente daalde met 4 basispunten naar 1,88%. Het optimisme werd dus niet breed gedragen, getuige de daling van de Russell 2000-index (-0,1%) met daarin meer kleinere, op de binnenlandse economie georiënteerde bedrijven. Van euforie was dan ook geen sprake.

Stemming slaat om na aanslag op Iraanse generaal

Van euforie zal na vannacht ook geen sprake zijn. Na een positieve start is de stemming op de Aziatische markten vanmorgen namelijk omgeslagen. Aanleiding is de moordaanslag in Bagdad door de VS op een Iraanse generaal. President Trump claimt de aanslag als vergeldingsactie voor het bestormen van de Amerikaanse ambassade door Iraanse troepen eerder deze week. De Iraanse leider Khamenei heeft direct gedreigd met “ernstige vergeldingsacties”. In reactie op deze berichten liep de olieprijs vanochtend met meer dan 4% op. Verdere escalatie van het conflict in het Midden-Oosten kan de olieaanvoer onder druk zetten. De prijs van een vat Noordzeeolie (‘Brent’) noteert nu iets minder dan 3% hoger op $68,16. 

Geopolitieke spanningen bieden risicopremie

Voor beleggers die dachten dat de geopolitieke spanningen verdwenen zijn, heb ik dan ook slecht nieuws. Deze zullen er namelijk altijd zijn. Maar anderzijds, en dat klinkt misschien vreemd, is dat ook goed nieuws. Het betekent namelijk dat de risicopremies op aandelen hoog kunnen blijven, wat juist weer kansen biedt voor beleggers die deze risicopremie willen 'verdienen'.

Lagere opening Europese beurzen verwacht

In reactie op het nieuws is een deel van de koerswinsten op de Aziatische markten verdwenen, maar staan de meeste indices nog wel, of weer, op winst. De beurs van Shanghai herstelt op het moment van schrijven naar een winst van 0,05% en de beurs van Shenzhen wint 0,35%. De Kospi-index is 0,06% hoger gesloten en de beurs van Australië is 0,64% hoger gesloten. In Tokio wordt maandag pas weer gehandeld. De termijncontracten op de Amerikaanse aandelenindices staan rond de 0,8% lager en ook de Europese beurzen zullen bij de opening een deel van de winst van gisteren weer inleveren. Oliegerelateerde aandelen zouden er wel eens positief kunnen uitspringen en de daling van de indices wat kunnen dempen.   

Agenda van vandaag

Op de agenda voor vandaag staan onder andere Franse en Duitse inflatiecijfers. Ook krijgen we arbeidsmarktcijfers uit Duitsland en geldgroeicijfers (M3) van de eurozone. In de VS worden vanmiddag onder andere inkoopmanagersindices van de productiesector gepubliceerd en de notulen van de laatste beleidsvergadering van de Fed. 

Alvast een heel goed weekend en tot maandag!

Sprinters Long

Naam Hefboom Bied Laat % Dag Watchlist Trade
Sprinter BEST Long 8679,43 op NASDAQ-100 9,7 8,70 8,72 0,00 % Koop Sprinter
Sprinter Long 8110,0 op NASDAQ-100 5,0 16,86 16,88 0,00 % Koop Sprinter

Sprinters Short

Naam Hefboom Bied Laat % Dag Watchlist Trade
Sprinter Short 10030,0 op NASDAQ-100 10,3 8,24 8,26 0,00 % Koop Sprinter
Sprinter Short 10430,0 op NASDAQ-100 7,1 12,02 12,04 0,00 % Koop Sprinter

Disclaimer

Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld door Simon Wiersma, investmentmanager, en is uitgebracht en voor het eerst verspreid op vrijdag 3 januari 2020, 07:57 uur door het ING Investment Office, onderdeel van ING Bank N.V. Voor het opstellen van deze beleggingsaanbeveling is gebruik gemaakt van de volgende wezenlijke informatiebronnen: S&P Capital IQ, Bloomberg, CreditSights, Oddo Securities, Sustainalytics, Standard & Poor’s, Thomson Reuters Datastream, Moody’s, Fitch, UBS Neo en/of Reuters Metastock. Deze beleggingsaanbeveling is gebaseerd op de volgende waarderingsgrondslagen, methoden en aannames: koerswinstverhouding, koersboekwaardeverhouding en net asset value (NAV). Voor deze beleggingsaanbeveling zijn geen beschermde modellen gebruikt. Een beschrijving van het ING-beleid ten aanzien van informatiebarrières en belangenverstrengeling kunt u hier vinden. Tenzij anders vermeld, zal ING Bank N.V. de beleggingsaanbeveling niet actualiseren. Ontwikkelingen die zich na het opstellen van deze beleggingsaanbeveling hebben voorgedaan, kunnen van invloed zijn op de juistheid van de aannames waarop deze beleggingsaanbeveling is gebaseerd. Beleggingsaanbevelingen worden over het algemeen 2 tot 4 keer per jaar herzien. Deze beleggingsaanbeveling behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren en vormt geen uitnodiging tot het aangaan van welke overeenkomst of verbintenis dan ook. Deze beleggingsaanbeveling is gebaseerd op aannames en vormt geen garantie voor een bepaalde ontwikkeling of resultaat. Aan deze beleggingsaanbeveling kunnen geen rechten worden ontleend. Beslissingen op basis van deze beleggingsaanbeveling zijn voor uw eigen rekening en risico. Noch ING Bank N.V. noch ING Groep N.V. noch enige andere rechtspersoon die tot de ING Groep behoort, aanvaardt aansprakelijkheid voor enige schade in welke mate dan ook die voortvloeit uit het gebruik van bovenstaande beleggingsaanbeveling of de daarin opgenomen informatie. Beleggen brengt risico’s met zich mee. U kunt uw inleg of een deel ervan verliezen. De waarde van uw belegging kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. ING Bank N.V. is niet geregistreerd als broker-dealer en investment adviser zoals bedoeld in de Amerikaanse Securities Exchange Act van 1934, respectievelijk de Amerikaanse Investment Advisers Act van 1940, zoals van tijd tot tijd gewijzigd, en evenmin in de zin van andere toepasselijke wet- en regelgeving van de afzonderlijke staten van de Verenigde Staten van Amerika (hierna tezamen: ‘Amerikaanse beleggingswetgeving’). Deze beleggingsaanbeveling is niet gericht tot en niet bestemd voor ‘U.S. Persons’ in de zin van de Amerikaanse beleggingswetgeving. Kopieën hiervan mogen niet worden verzonden of worden meegebracht naar de Verenigde Staten van Amerika of worden verstrekt aan U.S. Persons. ING Bank N.V. is statutair gevestigd te Amsterdam, handelsregister nr. 33031431 Amsterdam en staat onder toezicht van Autoriteit Financiële Markten AFM. ING Bank N.V. is onderdeel van ING Groep N.V. Alle rechten voorbehouden. Deze beleggingsaanbeveling mag niet worden verveelvoudigd, gekopieerd, gepubliceerd, opgeslagen, aangepast of gebruikt in welke vorm dan ook, online of offline, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van ING Bank N.V. ©2017 ING Bank N.V., Amsterdam.