Auteur

Cor Blankestijn
Beleggingsanalist

Fundamentele Analyse Anheuser-Busch InBev - Flinke tegenvaller door sterke stijging grondstoffenkosten; coronavirus raakt bierverkoop

dinsdag 3 maart 2020

Isin Valuta K/W Div. rend. Duurzaam Technisch Sector
BE0974293251 EUR 16 4.08 Nee Dagelijkse consumentengoederen

Flinke tegenvaller door sterke stijging grondstoffenkosten; coronavirus raakt bierverkoop

De grote schuldpositie en de halvering van het dividend hebben de beleggers in 2018 weinig positiefs gebracht. In 2019 begon het concern goed maar de sterke cijfers van het tweede kwartaal werden niet gevolgd door nog sterkere in het derde kwartaal.

Koning van het bier

Anheuser-Busch InBev (AB InBev) is veruit het grootste bierconcern ter wereld met maar liefst 600 mln hectoliter per jaar en behoort al jaren tot de top 5 van producenten van consumentenproducten. Het bedrijf heeft een productportfolio van bijna 400 wereldwijd en lokaal verkochte dranken. AB Inbev heeft meer dan 30 biermerken die elk meer dan $1 mld aan jaaromzet halen. Behalve bier verkoopt het concern ook frisdrank. De omzet bedroeg in 2019 meer dan $52,3 mld.

Flinke tegenvaller door sterke stijging grondstoffenkosten; coronavirus raakt bierverkoop

AB InBev, het concern achter merken als Jupiler, Leffe en Hertog Jan, voelt de uitbraak van het nieuwe coronavirus in zijn resultaten, zo bleek 27 februari tijdens de presentatie van de kwartaalcijfers. 's Werelds grootste bierbrouwer kampte met een aanzienlijke afname van de vraag in China. Zowel in de horeca als in supermarkten kochten Chinezen de afgelopen tijd beduidend minder bier. Normaal gesproken gaan de zaken in deze periode juist erg goed in China, vanwege het Chinees Nieuwjaar. Het concern heeft 33 brouwerijen in China, waarvan pas de helft inmiddels weer geopend is. De overige zullen nu ook gaan opstarten, behalve de fabriek in de miljoenenstad Wuhan, centrum van de virusuitbraak. Het concern denkt in China in de eerste twee maanden van het jaar omzet ter waarde van ongeveer $285 mln te zijn misgelopen. Dit raakt de bedrijfswinst met ongeveer $170 mln. Al met al houdt AB InBev rekening met een daling van het bedrijfsresultaat met ongeveer 10% in het eerste kwartaal, onder andere als gevolg van de problemen met het coronavirus en andere zaken. Het concern verwacht dat de winstgroei in de tweede helft van het jaar weer aantrekt. AB InBev verwacht in 2020 voor $5 mld te investeren, meer dan de gemiddelde analistenverwachting van $4,35 mld. De resultaten over het afgelopen vierde kwartaal 2019 waren over vrijwel de hele linie slechter dan verwacht, met uitzondering van de identieke volumes: die stegen met 1,6% terwijl de gemiddelde analistenverwachting een daling van de volumes met 0,1% was. De omzet over deze periode kwam uit op $13,33 mld en was daarmee flink lager dan de gemiddelde analistenverwachting van $13,68 mld. Dit was zelfs lager dan de laagste analistenprognose. De identieke-omzetgroei kwam uit op 2,5% en lag dus in lijn met de gemiddelde analistenverwachting van 2,6%. Het aangepaste bedrijfsresultaat bedraagt $5,34 mld bij een gemiddelde analistenverwachting van $5,89 mld. Het aangepaste bedrijfsresultaat daalde in het vierde kwartaal dus met 5,5% tegenover een gemiddelde analistenverwachting van een daling met 1,9%. De onderliggende winst per aandeel kwam uit op $0,87 bij een gemiddelde analistenverwachting van $1,13. Ook viel de netto schuldpositie aan het eind van het jaar tegen. Die kwam uit op $95,5 mld bij een analistenverwachting van $91,95 mld. Wel ligt de verhouding van de schuld ten opzichte van het bedrijfsresultaat op de afgesproken vier keer. Een van de grotere tegenvallers was toch wel dat de kosten fors zijn opgelopen. De grondstoffenprijzen stegen bijvoorbeeld met 9%, de sterkste stijging in tien jaar.

Waardering hoger dan gemiddeld

AB InBev (€51) noteert rond 14 keer de winst voor 2019. Dat is voor het bedrijf een flink lager dan gemiddelde waardering. De de hoge schuldpositie baart nog steeds wat zorgen maar daar is men hard mee aan de slag. Maar ook de winstcijfers vallen de laatste kwartaal tegen, vandaar waarschijnlijk de lagere waardering dan veel van de directe concurrenten.

Kansen

  • AB InBev is niet alleen de grootste brouwer ter wereld, maar heeft ook een goede geografische mix en sterke marktposities in enkele zeer winstgevende biermarkten zoals de Verenigde Staten, Brazilië en Mexico.
  • Het heeft een betrokken managementteam dat de onderneming heeft omgebouwd van een puur Belgische onderneming tot de grootste bierbrouwer wereldwijd met een sterke concurrentiepositie.
  • Het bedrijf staat bekend om zijn acquisitiekracht, met als hoogtepunt natuurlijk de overname van de nummer twee: SABMiller. Een perfecte regionale aanvulling die het de marktleider in Afrika maakt.
  • Flinke kostenbesparingen dankzij de overname van SABMiller.

Risico's

  • AB InBev heeft een grote blootstelling aan de opkomende markten in Latijns-Amerika en Afrika. De biermarkten daar zijn nog steeds zeer wisselvallig en de marges zijn er lager dan in westerse landen.
  • Het bedrijf moet zich vanwege zijn forse schuldpositie van vele tientallen miljarden richten op het verlagen van die schuld.
  • Structureel dalende bierconsumptie per persoon in Europa.

Duurzame Analyse

Dit bedrijf is geen onderdeel van het duurzaam beleggingsuniversum. Binnen zijn sector is het een voorloper (NFI +) op het gebied van duurzaamheidsbeleid. Er zijn wel uitsluitingscriteria van toepassing vanwege ongewenste bedrijfsactiviteiten en/of controversieel gedrag. Deze duurzaamheidsbeoordeling is van Jochen Harkema en Peter Tros, analisten duurzaam beleggen bij het ING Investment Office en staat los van de fundamentele analyse.

Sprinters Long

Naam Hefboom Bied Laat % Dag Watchlist Trade
Sprinter BEST Long 40,62 op AB InBev 8,9 4,94 5,04 +4,83 % Koop Sprinter
Sprinter BEST Long 36,79 op AB InBev 5,1 8,76 8,86 +2,68 % Koop Sprinter

Sprinters Short

Naam Hefboom Bied Laat % Dag Watchlist Trade
Sprinter BEST Short 56,35 op AB InBev 3,6 12,24 12,34 -1,76 % Koop Sprinter
Sprinter BEST Short 56,35 op AB InBev 3,6 12,24 12,34 -1,76 % Koop Sprinter

Disclaimer

TA legenda

long : stijgende trend
neutral : zijwaartse trend
short : dalende trend

NFI legenda

++ : sterke voorloper
+ : voorloper
= : middenmoter
- : achterblijver
nb : niet beschikbaar

Gehanteerde begrippen

Div. rend. dividendrendement; getaxeerde dividend (consensusverwachting volgens Bloomberg) over lopende kalenderjaar kalenderjaar als percentage van de koers. K/W* koerswinstverhouding; actuele koers gerelateerd aan de getaxeerde winst (consensusverwachting volgens Bloomberg) per aandeel van lopende kalenderjaar. NFI de Niet Financiële Indicator geeft weer hoe een onderneming scoort, ten opzichte van branchegenoten, op duurzaam beleid en de implementatie hiervan. Uitsl. staat voor Uitsluitingen wegens ongewenst gedrag of ongewenste activiteit. In geval van een "ja" is een aandeel niet toelaatbaar voor het duurzaam universum. * Bij de Amerikaanse vastgoedfondsen wordt gebruikt gemaakt van de verhouding tussen de koers en ‘funds from operations’ (FFO) in plaats van de koerswinstverhouding. Deze maatstaf wordt berekend door aan de nettowinst de afschrijvingen van het vastgoed toe te voegen en winsten op de verkoop van vastgoed hiervan af te trekken.

Toetsing duurzaamheid

Om de duurzaamheid van ondernemingen te bepalen, verricht de ING twee verschillende toetsen: een positieve toets en een negatieve toets. Het bedrijfsbeleid en de inspanningen op de facetten mens, milieu en maatschappij staan centraal bij de positieve toets. Uit deze toetsing volgt een (binnen de sector relatieve) score, resulterend in de niet-financiële indicator (NFI). Uit de negatieve toets volgt in welke mate ondernemingen ongewenste activiteiten ontplooien en/of gedrag vertonen op thema’s als mensenrechtenschendingen, corruptie, arbeidskwesties en milieudelicten. Een aandeel moet op beide toetsen positief scoren om onderdeel te zijn van het "duurzaam universum".

Belangrijke informatie

Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld door het ING Investment Office en behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren en vormt geen uitnodiging tot het aangaan van welke overeenkomst of verbintenis dan ook. Aan deze beleggingsaanbeveling kunnen geen rechten worden ontleend. ING Bank N.V., noch enig andere rechtspersoon die of onderdeel dat tot de ING Groep behoort, aanvaardt enige aansprakelijkheid voor schade in welke mate dan ook, voortvloeiend uit het gebruik van de bovenstaande beleggingsaanbeveling of de daarin opgenomen of verwerkte informatie. Ontwikkelingen die zich na het opstellen van deze beleggingsaanbeveling hebben voorgedaan kunnen van invloed zijn op de juistheid van de in deze beleggingsaanbeveling gestelde feiten en verstrekte opinies. De Autoriteit Financiële Markten te Amsterdam is de bevoegde toezichthouder ten aanzien van beleggingsaanbevelingen. Voor meer informatie kijkt u op www.afm.nl.

Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld door Cor Blankestijn, beleggingsanalist, en is uitgebracht door ING Bank N.V. De beleggingsaanbeveling is gebaseerd op betrouwbare bronnen

ING Groep N.V. of een van haar afzonderlijke bedrijfsonderdelen heeft een aanzienlijke deelneming (>1%) in Anheuser-Busch InBev.

ING Groep N.V. of een van haar afzonderlijke bedrijfsonderdelen heeft in de voorafgaande 12 maanden effecten van Anheuser-Busch InBev bij uitgifte ervan overgenomen of geplaatst.

ING Groep N.V. of een van haar afzonderlijke bedrijfsonderdelen is partij bij een overeenkomst, zoals zakenbankdiensten, met de uitgevende instelling.